Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Welke nachttreinen rijden er vanuit Nederland?

We waren in Nederland een tijdje afgesloten van het internationale nachttrein netwerk, maar de vraag naar een duurzaam alternatief voor vliegreizen is groot. En corona heeft de interesse voor slaaptreinen verder aangewakkerd. In Nederland vertrek je in de avond vanuit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Breda of Arnhem met de nachttrein naar een verre bestemming in Europa. De volgende ochtend word je ontspannen wakker op bestemmingen als Wenen, Praag, München, Venetië, Milaan, Innsbruck en Verona. Dit zijn tot nu toe alle bestemming die rechtstreeks met de nachttrein zijn te bereiken vanuit Nederland. Daar komt eind 2021 de Nightjet naar Basel en Zürich bij. De nachttrein is dus met een echte comeback bezig. Weet jij hoe reizen met de nachttrein werkt, wat het kost, waar je tickets vindt en wat de voordelen zijn?

 

nachttrein-slaaptrein-european-sleeper-nightjet-treinreizen-europa-amsterdam-utrecht-arnhem-wenen-innsbruck-obb-oostenrijk

Wenen

Voordelen reizen met de nachttrein

Als je op reis gaat naar een verre bestemming in Europa, neem dan de nachttrein (ook wel slaaptrein, nightjet of sleeper genoemd).

 1. Een bed is stuk betaalbaarder dan wanneer je vliegt in een luxe stoel in business class.
 2. Een bed is bovendien comfortabeler dan slapen in een auto- of standaard vliegtuigstoel en je zit niet op elkaar gedrukt.
 3. Je hoeft je reis ook niet te onderbreken voor een hotelovernachting.
 4. De trein raast intussen ongestoord verder, dus je reist terwijl je slaapt. Pure tijdswinst.
 5. Ook zijn de vertrek- en aankomsttijden gunstig, zijn er een douche en toilet aanwezig.
 6. Je leert nieuwe mensen kennen in een gedeelde couchette (slaapplaats) of je geniet van alle rust in je privékamer
 7. In het donker zie je toch niets, dus je mist weinig van de omgeving. Het mooiste is als je 's ochtends wakker wordt en je luiken opendoet. Je wordt wakker in een compleet ander landschap

 

Accommodaties in de slaaptrein

In de nachttrein heb je over het algemeen 3 verschillende keuzes qua accommodatie: zitplaatsen, ligplaatsen en slaapplaatsen. Een zitplaats en ligplaats kun je zowel in gedeelde coupé als privé coupé reserveren. Een slaapplaats is altijd privé. 

Zitplaats

 • Voordeligste keuze
 • In een 6 persoons coupé
 • Was- en toiletruimte in het rijtuig
 • Dranken en versnaperingen tegen betaling beschikbaar

Ligplaats/couchette

 • Ideaal voor groepen en families
 • In een 4 of 6 persoons coupé
 • Elke ligplaats met deken, laken en kussen
 • Was- en toiletruimte in het rijtuig (buiten compartiment)
 • Inclusief klein ontbijt

Slaapplaats/sleeper compartment

 • Comfortabelste keuze
 • In een coupé voor 1, 2 or 3 personen
 • Eigen wasgelegenheid inclusief toiletartikelen
 • Welkomstpakket met aperitief en snack
 • À la carte ontbijt met warme dranken

Nachttrein naar Wenen

Wenen is een van de meest romantische en mooiste steden van Europa. Je ontspannen met een krant, een gebakje en een espresso is volgens UNESCO een officieel tijdverdrijf in Wenen. Strek daarna je benen tijdens een wandeling door de prachtige gebouwen in verschillende stijlen, zoals het Keizerlijk paleis of de Staatsopera. De levendige straten van de Oude Stad zijn gevuld met een overvloed aan cafés die nooit leeg zijn en de sfeer in de stad neemt je terug naar de tijd van Mozart, Beethoven en Strauss.

 

Directe nachttrein van Amsterdam naar Wenen

Het is heerlijk dat er weer een rechtstreekse nachttrein vanuit Nederland rijdt. De Nightjet is een comfortabele trein en de service aan boord is goed. Zo is een ontbijtje in de ligrijtuigen bij de prijs inbegrepen. Daarnaast zijn de vertrek- en aankomsttijden prettig. Je vertrekt niet te laat en komt niet te vroeg aan. Je geniet dus van een goede nachtrust, zonder dat je in de late avonduurtjes of in de morgenstond een overstap moet maken. 

 

Waar stopt de slaaptrein naar Wenen

De nachttrein naar Wenen begint in Amsterdam en gaat vervolgens in Nederland nog langs de centrale stations van Utrecht en Arnhem. Daarna ga je de grens met Duitsland over en kom je langs grote steden als Düsseldorf, Keulen, Bonn, Frankfurt en Nürnberg voordat je aankomt in het sprookjesachtige Wenen. 

 

nachttrein-nightjet-obb-amsterdam-utrecht-arnhem-wenen-nederland-oostenrijk-treinreizen-europa-reisschema

Reisschema van ÖBB Nightjet

Nachttrein naar München

München is de hoofdstad van Beieren en is bij het grote publiek bekend om zijn Oktoberfeesten, het grootste bierfestival ter wereld. Maar wie op stedentrip gaat naar deze Beierse schoonheid geniet van veel meer: prachtige bouwwerken, groene parken en gezellige biertuinen. Er is zoveel te ontdekken in deze wereldstad. Nadat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk onder vuur lag, werd het oude centrum prachtig in ere hersteld. Het stadhuis, het Neues Rathaus, is met zijn mooie klokkenspel de grootste blikvanger. En op twee minuutjes lopen sta je oog in oog met de gotische Frauenkirche, een zeldzaamheid onder de Europese kerken. Middeleeuwse pleinen en architectuur vind je niet alleen in de stad, maar ook erbuiten. We hebben het over de tientallen kastelen die München kent. Heb je na al die indrukken nog energie over? Ga dan nog even los in de uitgaansgebieden van de universiteitsbuurt Maxvorstadt en het aangrenzende Schwabing. Slapen doe je in de trein. 

 

Nachttrein naar Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van de Alpen. Die eer heeft deze veelzijdige stad niet voor niets op zich genomen. Maak ademende wandelingen langs de Alpenweides met prachtige uitzichten of bezoek één van de vele musea. In de winter veranderen de groene Alpen in een hemels wit winterland.

 

Slaaptrein naar Oostenrijk is terug

Innsbruck heeft een goed netwerk van openbaar vervoer, dus ook de authentieke plaatsjes rondom de stad verkennen is geen probleem. Rondom Innsbruck liggen 13 skigebieden die samen de Olympia Region Innsbruck vormen. Ski's gaan gratis mee in de treincoupé, dus de locatie voor het jaarlijkse skireisje staat al vast ;-). Uiteraard mogen een grote schnitzel en een glas bier niet ontbreken. Op de terugweg slaap je heerlijk je roes uit in de trein. 

 

Waar stopt de Nightjet naar München en Innsbruck?

De nachttrein naar München en Innsbruck begint in Amsterdam en gaat vervolgens in Nederland nog langs de centrale stations van Utrecht en Arnhem. Daarna ga je de grens met Duitsland over en kom je langs grote steden als Düsseldorf, Keulen, Bonn, Frankfurt en Nürnberg voordat je aankomt in München. Vervolgens verlaat je de regio Bavaria en steek je de grens over naar Oostenrijk en ben je in een mum van tijd in het pittoreske Innsbruck. 

 

nachttrein-nightjet-obb-amsterdam-utrecht-arnhem-munchen-innsbruck-nederland-duitsland-oostenrijk-treinreizen-europa-reisschema

Reisschema van ÖBB Nightjet

Wat kost de nachttrein naar Wenen, München en Innsbruck?

Enkele maanden vooruit boeken voor de slaaptrein bespaart je soms tientallen euro's. De onderstaande prijzen zijn de meest gangbare prijzen voor een enkele reis vanaf Amsterdam, maar het kan per periode verschillen hoe duur je de treintickets vindt. Dit hangt uiteraard samen met de vakantieperiodes. Probeer de nachttrein altijd meer dan 1 maand van tevoren te boeken, omdat niet alle accommodaties nog beschikbaar zijn hoe dichter je bij de vertrekdatum komt. Daarbij kan de prijs erg oplopen (maar niet altijd). De kosten voor treintickets naar Wenen, München en Innsbruck kosten nagenoeg altijd hetzelfde. Onderstaande prijzen kunnen hier en daar iets afwijken van de werkelijkheid. Houd daar dus rekening mee. 

 

Accommodatie Prijs 4 of 5 maanden vooruit boeken Prijs 2 of 3 maanden vooruit boeken
Zitplaats € 30 € 40 - 80
Ligplaats € 60 € 80 - 120
Slaapplaats € 170 € 170 - 200

Waar koop je tickets voor de nachttrein naar Wenen, Innsbruck of München?

Tickets zijn het beste verkrijgbaar via de Nederlandse Spoorwegen of het Oostenrijkse ÖBB Nightjet. 

 

nachttrein-slaaptrein-european-sleeper-nightjet-treinreizen-europa-amsterdam-utrecht-arnhem-munchen-duitsland

München

De nachttrein van GreenCityTrip

GreenCityTrip is sinds oktober 2021 een nieuwe speler in de markt. Ze bieden een 5-daagse stedentrip aan waarvan je 2 nachten in hun gecharterde nachttrein doorbrengt. Ze rijden tweemaal per week naar diverse Europese steden: Venetië, Verona, Milaan en Praag. Ze rijden ook naar Wenen en Innsbruck. In hun arrangement kies je momenteel tussen een stedentrip met hotel of zonder hotel (ticket-only). De ticket-only is tot nu toe alleen beschikbaar als retourticket van 5 dagen. Het is op dit moment niet mogelijk om een enkele reis te boeken. Je boekt dus echt een stedentrip, wat het doorreizen wat lastiger maakt. Daarom vinden wij reizen met de nachttrein naar Wenen en Innsbruck met de ÖBB Nightjet voor nu handiger.  

 

Nachttrein naar Venetië 

Het romantische Venetië verkennen is een ware ontdekkingstocht, met al zijn kleine bruggetjes, straatjes en kanalen. Het voordeel van Venetië is dat je niet om de vele beroemde trekpleisters heen kunt. Bewonder de paleizen aan het Canal Grande terwijl de gondelier zingend over het kanaal vaart. Bezichtig het indrukwekkende altaarstuk van de San Marco of kijk de kunst van het glasblazen af op de eilanden van Murano. Gouden tip: hou de weerberichten goed in de gaten om eventueel een set laarzen mee te nemen. 

 

Nachttrein naar Italië is terug

Venetië is normaal gesproken al wat verder afgelegen van de buitenwereld. Dat gat werd in de zomer van 2021 nog iets vergroot, doordat de Thello nachttrein vanaf Parijs is gestopt met rijden naar Venetië. Gelukkig is GreenCityTrip in dit gat gesprongen, waardoor er ineens een directe nachttrein vanuit Nederland naar Venetië rijdt en jij dus romantisch kunt dineren in een smal straatje met uitzicht op voorbij flotterende gondola's

 

Waar stopt de nachttrein naar Venetië?

De nachttrein naar Venetië begint in Breda en gaat vervolgens in Nederland nog langs de centrale stations van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarna ga je de grens met Duitsland over en stop je onderweg naar Venetië eerst nog in Innsbruck en Verona.

 

Nachttrein naar Milaan

Op modegebied is Milaan natuurlijk een uitschieter in Europa. Wil je er dus stijlvol bij lopen? Hou dan genoeg ruimte over in je koffer en ga winkelen in Gallaria Vittorio Emanuele. De Duomo in het centrum is het meest kenmerkende gebouw. Ben je niet vies van wat kunst en musea? Bezoek dan het voormalige klooster Santa Maria delle Grazie waar je Het Laatste Avondmaal, het beroemdste schilderij van Leonardo da Vinci, aanschouwt. Italië is ook het land van de opera. Het Teatro La Scala is wereldberoemd en ook voor niet-operaliefhebbers de moeite waard om te bezoeken. Heb je na een lange dag zin om te ontspannen? Ga dan naar de wijk Navigli, met 150 kilometer aan kanalen. Aan het water liggen tal van restaurantjes waar je heerlijk kunt eten en drinken. ’s Avonds gaan in Navigli de voetjes van de vloer.

 

Waar stopt de nachttrein naar Milaan?

De nachttrein naar Milaan begint in Breda en gaat vervolgens in Nederland nog langs de centrale stations van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarna ga je de grens met Duitsland over en stop je onderweg naar Milaan alleen nog Innsbruck.

 

nachttrein-slaaptrein-european-sleeper-nightjet-treinreizen-europa-amsterdam-utrecht-arnhem-venetie-milaan-verona-italie

Venetië 

Nachttrein naar Verona

Verona vormt het decor van Shakespeare’s tragische liefdesgeschiedenis Romeo en Julia. De bekendheid van het verhaal heeft echter meer te danken aan Verona dan dat Shakespeare Verona op de kaart heeft gezet. Het historisch centrum staat namelijk in zijn volledigheid op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Naast elegante middeleeuwse pleinen vind je er een indrukwekkend Romeins amfitheater. Naast romantiek en opera is Verona ook geliefd om zijn vele buitengewoon mooie bruggen. Als je Verona's bekendste brug, de Ponte Pietra, oversteekt, dan tref je daar de overblijfselen van een ander theater aan (met een schitterend uitzicht over de stad).

 

Slaaptrein Italië

Maar in Verona proef je vooral het echte Italië. Hier geniet je van de Italiaanse cultuur, de vele gezellige winkelstraten en de heerlijke pasta's en pizza's. Je wordt wakker met een vers gemaakte, sterke espresso, likt na de lunch aan een verrukkelijk schepijsje en later op de dag vind je in de kleine en gezellige straatjes een enorme selectie aan authentieke Italiaanse restaurantjes. Heel fijn dat GreenCityTrip deze stad op het reisschema heeft gezet. 

 

Waar stopt de nachttrein naar Verona?

De nachttrein naar Verona begint in Breda en gaat vervolgens in Nederland nog langs de centrale stations van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarna ga je de grens met Duitsland over en stop je onderweg naar Verona alleen nog Innsbruck.

 

Nachttrein naar Praag

Praag was in de jaren voordat het IJzeren Gordijn viel al bekend bij toeristen. Het ging toen echter om een kleine toevoer aan toeristen die een glimp hadden opgevangen van 'het andere Europa'. De afgelopen 3 decennia gaat er jaarlijks een golf aan toeristen naar Praha. Voor alle leeftijden is er namelijk meer dan genoeg te doen en te zien. Er zijn bouwstijlen in overvloed, van gotisch tot kubistisch. Om groene parken, musea en monumentale pleinen zit de stad ook niet gelegen. Hetzelfde geldt voor het bruisende nachtleven. Als je in Praag aankomt, lijkt het alsof je in een sprookje bent aanbeland. Vanaf de rechteroever van de Moldau (Vltava in het Tsjechisch) bewonder je de schitterende Karelsbrug die de twee stadsdelen verbindt. En dat terwijl de Praagse Burcht keizerlijk boven alle andere architectuur uittorent. 

 

Waar stopt de nachttrein naar Praag?

De nachttrein naar Praag begint in Breda en gaat vervolgens in Nederland nog langs de centrale stations van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarna ga je de grens met Duitsland over en stop je onderweg naar Praag niet meer. Hooguit vinden er enkele geplande stops plaats aan de grens of om andere treinen te laten passeren.

 

Route GreenCityTrip

nachttrein-nightjet-slaaptrein-european-sleeper-treinreizen-europa-amsterdam-utrecht-arnhem-breda-rotterdam-den-haag-nederland-innsbruck-praag-wenen-verona-venetie-milaan-oostenrijk-tsjechie-italie

Reisschema van GreenCityTrip

Wat kost de nachttrein naar Venetië, Milaan, Verona en Praag?

Bij GreenCityTrip zijn de prijzen voor de nachttreinen per bestemming ongeveer hetzelfde, ongeacht of je enkele maanden vooruit boekt en vanaf welk station je vertrekt. De minimum prijs voor een retourticket (zonder hotel), is voor de Italiaanse bestemmingen ongeveer € 159. Naar Praag is dit € 139. De minimumkosten zijn gebaseerd op de 'economy' coupéklasse. Je kunt ook kiezen tussen 'premium' en 'luxury'. Die vanzelfsprekend duurder zijn. 

 

Extra (eventuele) kosten GreenCityTrip

 1. Het zelf kiezen van een plaats in de trein kost extra geld, ongeveer € 20. Je kunt deze stap ook overslaan door willekeurig plaatsen te laten kiezen.
 2. Je kunt kiezen tussen een PLUS pakket (€ 39), EXTRA pakket (€ 59), LUXE pakket (€ 99) of je neemt geen pakket. In elk pakket zit een beddengoed set (zit niet standaard in de prijs om extra wasgoed tegen te gaan) en een ontbijt- en snackpakket. Bij het EXTRA en LUXE pakket krijg je een comfort kit, gevuld met douche- en toiletspullen. Bij het LUXE pakket krijg je automatisch een flexibele boeking waarmee je de reis reisdatum en -gegevens kosteloos wijzigt. 

Bovenstaande prijzen kunnen hier en daar iets afwijken van de werkelijkheid. Houd daar dus rekening mee. 

 

Economy

 • 6 persoonscoupé
 • Overdag zitplaatsen
 • ‘s Nachts ligplaatsen
 • Toiletten in wagon
 • Wasruimtes in wagon
 • Voldoende bagageruimte

Premium

 • Ruime 4 persoonscoupé
 • Overdag zitplaatsen
 • ‘s Nachts ligplaatsen
 • Toiletten in wagon
 • Wasruimtes in wagon
 • Veel bagageruimte
 • Airconditioning
 • Stopcontact

Luxury

 • Zeer ruime 2 persoonscoupé
 • Overdag zitplaatsen
 • ‘s Nachts ligplaatsen
 • Toiletten in wagon
 • Eigen wastafel in coupé
 • Zeer veel bagageruimte
 • Airconditioning
 • Stopcontact
 • Gratis koffie en thee

Waar koop je tickets voor de slaaptrein naar Venetië, Milaan, Verona en Praag?

Tickets zijn alleen verkrijgbaar via GreenCityTrip.

nachttrein-slaaptrein-european-sleeper-nightjet-treinreizen-europa-amsterdam-utrecht-arnhem-basel-zurich-zwitserland

Zürich

Nachttrein naar Zürich en Basel 

We zeiden het niet voor niets; de nachttrein is bezig met een flinke comeback. Sinds het opheffen van de City Night Line eind 2016 rijdt er geen nachttrein meer vanuit Nederland of het westen van Duitsland naar Zwitserland. Na een periode van ruim 4 jaar rijdt er vanaf december 2021 weer een nachttrein naar Zwitserland. Elke avond rechtstreeks vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel en Zürich. Het begin station in Nederland is dus Amsterdam en het eindstation in Zwitserland is Zurich. In een kleine 12 uur ben je van Amsterdam in Zürich. De trein vertrekt in principe altijd om dezelfde tijd.

 

Met de nachttrein naar Zwitserland

Als je niet kunt wachten tot december 2021 om naar Zwitserland te gaan met de nachttrein, reis dan naar Hannover. Hier stap je op de Nightjet van Hamburg naar Zürich. Deze reis is niet heel logisch, maar het is in ieder geval een goede en betaalbare nachttrein. De nachttrein in Hannover vertrekt wel pas om 23:26 uur. Je hebt in Hannover daardoor in ieder geval voldoende tijd om nog wat te eten of drinken. 

 

Nightjet vanaf Amsterdam 

De nachttrein is niet alleen handig voor een stedentrip naar Zürich en/of Basel, maar ook als je een rondreis door Zwitserland wilt maken.

 

Tickets voor de nachttrein naar Zwitserland

Tickets zijn het beste verkrijgbaar via de Nederlandse Spoorwegen of het Oostenrijkse ÖBB Nightjet. 

 

nachttrein-nightjet-obb-amsterdam-utrecht-arnhem-basel-zurich-nederland-zwitserland-treinreizen-europa-reisschema

Reisschema van ÖBB Nightjet

De wederopstanding van de nachttreinen in Europa gaat door

Sinds 2016 wordt Nederland niet meer aangedaan door reguliere internationale nachttreinen. Sinds de zomer van 2021 werd Nederland weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen, na een periode van meer dan 4 jaar zonder reguliere internationale slaapverbindingen over het spoor. Het lijkt erop dat alle spoorwegmaatschappijen op dezelfde trein springen. Er worden voor 2022 en 2023 nog meer nieuwe internationale nachttrein verbindingen aangekondigd

 

Met de European sleeper naar Praag

Op initiatief van European Sleeper krijgt Nederland vanaf april 2022 nog een nachttrein naar Praag. De nieuwe treindienst start in Brussel en het is de bedoeling dat de trein rond 23 uur uit Amsterdam vertrekt en rond 10 uur ‘s ochtends in Praag aankomt. Vanaf Brussel stopt de trein onderweg in Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Amsterdam, Hannover, Berlijn, Dresden, Bad Schandau, Děčín en Ústí nad Labem voordat het Praag binnen tuft. Een mooi resultaat voor het eerste particuliere spoorwegmaatschappij dat sinds 1999 de Nederlandse markt betreedt. Als de plannen meezitten willen ze vanaf april 2022 ook meteen een nachttrein naar wereldstad Warschau aanbieden.

 

In de nachttrein met je Interrail Pas

Reserveren is verplicht voor alle nachttreinen. Afhankelijk van de trein kun je online, telefonisch of op het station reserveren. Met een reservering heb je in de trein gegarandeerd een zitplaats of bed. Nachttreinen bieden verschillende accommodatie opties, variërend van verstelbare zitplaatsen tot privékamers met een eigen badkamer. Voor de luxere opties betaal je hogere reserveringskosten. In nachttreinen is het gebruikelijk om je Interrail Pas en paspoort aan het treinpersoneel te overhandigen. Maak je geen zorgen, je krijgt ze 's ochtends weer terug.

 

Fiets mee in de nachttrein

In de rechtstreekste nachttrein van Amsterdam naar Wenen, München en Innsbruck mag je tot in ieder geval april 2022 geen fiets meenemen. De fiets kan wel worden meegenomen als bagage. De fiets moet je hiervoor demonteren en verpakken in een fietshoes of -koffer van maximaal 85x85 cm. In de chartertrein van GreenCityTrip mag je helemaal geen fiets meenemen. In de toekomst misschien wel.

Zet anderen op het juiste spoor  

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt ook met de trein overal. We helpen je graag aan treinreistips over waar je (goedkope) treintickets vindt, over hoe je je treinreis plant en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.