Laatst bijgewerkt op: 29-09-2021.

Welke (gratis) Europese treintickets voor studenten zijn er?

Als je in de zomer op zon, zee en strand vakantie gaat met het vliegtuig, zit je vaak aan één plaats gebonden. Met de trein sta je de ene nacht op een dik feest in Bratislava en de ochtend (of middag) erna brak je lekker uit in hartje Praag. Reizen met de trein hoeft niet duur te zijn. Zeker niet als student of als je jonger dan 27 jaar bent. Er zijn meerdere opties om als jongere goedkoop met de trein door Europa te reizen. En dan zit je ook nog in een lekkere stoel terwijl het landschap zich aan je voorbij trekt. Of je nou gaat om te feesten of om te genieten van je zelfstandigheid; je reist duurzaam en ontspannen. Wees daarnaast niet bang dat je niets van treinen weet. Je hoeft heus geen treinspotter te zijn. Het enige wat je moet weten is waar je een lekkere korting kunt krijgen op treintickets. Dat lees je hier.

 

welke-europese-treintickets-voor-studenten-zijn-er-jongeren-interrail-ns-international-discover-eu

Potugal - Vila Nova de Gaia 

Als student gratis of met korting met de trein door Europa reizen

 • DiscoverEU met de trein
 • Jongerenkorting bij Interrail
 • Jongerenvoordeel bij NS International
 • Jongerentarief van Eurostar, Thalys en andere spoorwegmaatschappijen

 

DiscoverEU met de trein

DiscoverEU is een initiatief van de Europese Unie die jongeren de kans geeft om Europa te ontdekken, voornamelijk met de trein. Bewoner de indrukwekkende landschappen en de diversiteit aan steden en dorpen in Europa. Ben je 18 jaar en burger van de Europese Unie? Dan kun je een aanvraag indienen bij de twee aanvraagrondes die elk jaar plaatsvinden. Een beperkt aantal geselecteerde jongeren krijgen een gratis reispas van Interrail. Sinds de start van DiscoverEU in juni 2018 hebben al bijna 70.000 jongeren een gratis reispas gekregen. 

 

Jonge mensen in contact brengen met Europa

Als 18-jarige EU-burger kun je met DiscoverEU reiservaring opdoen waarmee je volop geniet van de vrijheid van verkeer in de Europese Unie. Zo maak je kennis met de culturele rijkdom en de geschiedenis van Europa, kom je in contact met mensen uit heel Europa en uiteindelijk leer jezelf beter kennen. Dankzij DiscoverEU ontwikkel je vaardigheden die waardevol zijn voor je toekomst, zoals onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en interesse in andere culturen. Tijd om uit je comfortzone te stappen.

 

De Europese Commissie selecteert ten minste 60.000 jongeren. De jongeren die als gevolg van de coronapandemie niet konden deelnemen aan de twee vorige rondes in 2020, kunnen ook een aanvraag indienen. Geselecteerde reizigers krijgen de keuze tussen een flexibele en een vaste reismogelijkheid. Meer dan 95% van de deelnemers kiest de flexibele optie: de Interrail Global Pas.

 

welke-europese-treintickets-voor-studenten-zijn-er-jongeren-interrail-ns-international-discover-eu-praag

Praag

Wanneer is de volgende aanvraagronde voor DiscoverEU?

De volgende aanvraagronde loopt van dinsdag 12 oktober 2021 tot dinsdag 26 oktober 2021. Je doet een aanvraag via de website van DiscoverEU. Op deze website vind je ook meer informatie. 

Je komt in aanmerking als je:

 • 18 jaar oud bent op 31 december 2021 (dus geboren bent tussen 1 januari 2003 en 31 december 2003). Of geboren zijn tussen 1 juli 2001 en 31 december 2002. Dit is een extra kans voor jongeren op een reispas, die vanwege de coronacrisis niet werd uitgegeven.
 • De nationaliteit van een van de EU-landen hebt op het moment dat de uitslag van de selectie bekendgemaakt wordt.
 • Je ID-kaartnummer of paspoortnummer invult in het aanvraagformulier.

 

Jongerenkorting bij Interrail

Ben je 27 jaar of jonger? Dan heb je mazzel, want dan kun je een Interrail Jeugdpas bestellen. Je krijgt tot 25% korting op standaardprijzen voor volwassenen. Het is de beste optie voor backpackers en jonge reizigers die een groot avontuur willen beleven met een beperkt budget.

 

Je vindt de kortingsprijzen in het tabblad 'Jongeren' van het Interrail Pas prijsoverzicht. Als je op de eerste dag van je Interrail-reis 28 jaar of ouder bent, moet je met een 'Volwassene' Pas reizen. De jongerenkortingen zijn beschikbaar voor zowel de 1e als de 2e klas. Met een Interrail Pas voor de 1e klas kun je in zowel de 1e als de 2e klas zitten. Je kiest voor de Interrail Global Pas of een van de Interrail One Country Passen.

 

welke-europese-treintickets-voor-studenten-zijn-er-jongeren-interrail-ns-international-discover-eu-ljubljana

Ljubljana

Wie mag er gebruikmaken van een Interrail Jeugdpas?

Je maakt gebruik van een Jeugdpas als je op je eerste reisdag tussen de 12 en 27 jaar bent. Na het aanschaffen van je Jeugdpas heb je 11 maanden de tijd om op reis te gaan. Als je al 27 bent op het moment dat je je Pas koopt, moet je aan je reis beginnen voordat je 28 wordt (je Jeugdpas kan niet meer worden geactiveerd als je 28 bent). Als je niet voor je 28e aan je reis kunt beginnen, moet je een Volwassenenpas kopen.

 

Gezinskorting en seniorenkorting Interrail

Als je kind op de eerste reisdag jonger is dan 12 jaar, reist dit kind gratis met een Interrail Kinderpas. Reizigers van 60 jaar of ouder krijgen een seniorenkorting van 10% op alle Interrail Passen.

 

Jongerenvoordeel NS International

Voor alle jonge, spontane wereldreizigers heeft NS International aantrekkelijke prijzen. Jongeren t/m 25 jaar krijgen korting op bijna alle treinkaarten bij NS International. Vul op de homepage van NS International in de boekingsmodule bij 'van' het station in bij je in de buurt. Je ziet daaronder bij Reiziger 1 'volwassene (26 t/m 59 jaar)' staan. Klik in dat veld en selecteer vervolgens 'jongere'. Op een aantal (actie)tarieven krijg je als jongere geen extra korting.

 

Tarieven en kortingen via NS International

De tarieven en kortingen verschillen per trein. De prijs hangt af van het moment van boeken en voor welke reisklasse en flexibiliteit je kiest. Om het gemakkelijker te maken, heeft NS alle tips en regels per trein voor je op een rijtje gezet.

 

welke-europese-treintickets-voor-studenten-zijn-er-jongeren-interrail-ns-international-discover-eu-boedapest

Boedapest

Jongeren Dagkaart NS

Jongeren van 12 t/m 18 jaar reizen sinds 2020 buiten de spits een stuk goedkoper met de trein. De NS is gestart met de verkoop van een nieuwe jongerendagkaart. Met de kaart reizen jongeren de hele dag onbeperkt voor € 7,50. Het ticket is te koop via de NS-app. Er is dus geen ov-chipkaart voor nodig. Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren t/m 18 jaar vallen daar tussenin. Dat lost NS op deze manier op door treinreizen fors goedkoper te maken voor deze groep. Dit geldt alleen voor treinreizen in Nederland, maar wellicht doe je er ook je voordeel mee als je de grens overgaat.

 

Jongerentarief van Eurostar, Thalys en andere spoorwegmaatschappijen

Boek je liever direct bij een spoorwegmaatschappij zelf, zoals Eurostar of Thalys? Jongeren t/m 25 jaar krijgen daar ook voordelige kortingen. Je houdt dus extra geld over om een feestje te bouwen, vrienden op te zoeken of nieuwe vrienden te maken en om andere Europese culturen te leren kennen. Je hoeft je spaarvarken niet aan diggelen te slaan. Zoek je eerste bestemming op, grabbel je tandenborstel en schone sokken bij elkaar en vergeet je identiteitskaart niet.

 

welke-europese-treintickets-voor-studenten-zijn-er-jongeren-interrail-ns-international-discover-eu-munchen

München 

Voordelige treintickets voor iedereen

Voor het boeken van treintickets geldt: vroegboeken is voordelig reizen. Hier hoef je geen bepaalde leeftijd voor te hebben. Deze 'Earlybird tickets' zijn voor de spoorwegvervoerders op verschillende periodes het goedkoopst verkrijgbaar.

 • Thalys, IC Brussel en Belgische/Franse bestemmingen: 4 maanden van tevoren;
 • Eurostar en bestemmingen in Groot Brittannië: 6 maanden voor vertrek;
 • ICE International, IC Berlijn en bestemmingen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland: 6 maanden vertrek;
 • Nachttreinen door Duitsland en Oostenrijk: ongeveer 4 maanden van tevoren.

 

Minderjarig en alleen reizen met de trein

Kinderen mogen vanaf 12 jaar alleen reizen naar het buitenland. Een alleenreizend, minderjarig kind (t/m 17 jaar) moet gedurende de hele (trein)reis in het bezit zijn van schriftelijke toestemming voor de reis van een ouder of wettige voogd. Per spoorwegmaatschappij zijn er soms nog aanvullende formulieren nodig. Controleer dit dus zorgvuldig. 

 

Gebruik je studentenreisproduct

Als je al je kortingen of zelfs gratis Interrail Pas hebt gescoord, dan reis je Nederland uit op vertoon van je studentenreisproduct. Tot aan de Nederlandse grens maak je dan optimaal gebruik van je korting als student. In de Intercity Berlin, Intercity Brussel of ICE International reis je tot aan de grens gratis. Let op: bij sommige Interrail Passen zit je uit- en inreis in Nederland inbegrepen.

 

welke-europese-treintickets-voor-studenten-zijn-er-jongeren-interrail-ns-international-discover-eu-bratislava

Bratislava

Europees Jaar van de spoorwegen 2021

De EU heeft 2021 uitgeroepen tot “Europees jaar van de spoorwegen”. Zo willen ze het gebruik van de trein als veilig en duurzaam vervoersmiddel promoten. Dit besluit hangt uiteraard nauw samen met het gegeven dat de energievoorziening (bijna) helemaal duurzaam en CO2-neutraal moet zijn in 2050.


Vervoer is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Spoorvervoer is echter verantwoordelijk voor slechts 0,4% van die uitstoot. Bovendien is het de enige vorm van vervoer waarvan de uitstoot sinds 1990 sterk is gedaald. Spoorvervoer gaat een belangrijke rol spelen bij duurzaam toerisme.


Dankzij het lage aantal ongelukken is het spoor ook de veiligste manier van vervoer over land. Per miljard passagierskilometer vallen er slechts 0,1 dodelijke slachtoffers bij spoorwegongevallen. Dit tegenover 0,23 bij bus ongevallen, 2,7 bij auto-ongevallen en 38 bij motorongevallen (2011-2015). 


2021 is enorm belangrijk voor het spoorwegbeleid binnen Europa. De EU heeft enkele jaren geleden een wetgevingspakket opgesteld om een volledig op elkaar aangesloten Europees spoorwegennetwerk te ontwikkelen. Deze wetgeving moet de resterende technische belemmeringen wegnemen om sneller tussen Europese steden te reizen. 

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.