Laatst bijgewerkt op: 15-09-2021.

Wat is Interrailen?

Interrail is een unieke manier om Europa te (her)ontdekken met de trein. De wereldwijde pandemie heeft ervoor gezorgd dat we dichterbij huis op vakantie gaan en door de toenemende klimaatproblemen laten we vaker het vliegtuig staan en pakken we de trein. Dat is ideaal in Europa, omdat er ontiegelijk veel diverse opties zijn en de meer dan 40.000 bestemmingen in 33 landen binnen handbereik liggen. De Interrail Pas opent deuren naar nieuwe bestemmingen en culturen door heel Europa en je stelt zelf je persoonlijke avontuur samen. We leggen je met liefde uit hoe Interrail werkt, welke passen je kunt kopen en wat de voordelen zijn.

 

wat-is-interrailen-treinreizen-europa-rome-colosseum

Hoe werkt Interrail?

Met de Interrail Pas reis je gedurende een bepaalde tijd onbeperkt met de trein door Europa. Jij hebt de touwtjes in handen en bepaalt zelf waar je naartoe gaat en via welke route. Interrail is geen touroperator, ze vertellen je niet waar je naartoe moet gaan. Ze faciliteren in principe alleen de treintickets. Waar je overnacht, welke activiteiten je plant en welke steden en landen je bezoekt, heb je helemaal zelf in de hand. 

 

Wat is een Interrail Pas?

De Interrail Pas is een treinticket waarmee je met bijna alle treinen in Europa kunt reizen. Hiermee krijg je toegang tot 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in 33 landen. Bij de meeste treinen kun je eenvoudig instappen door je Interrail Pas op je telefoon te tonen aan een medewerker. Bij sommige treinmaatschappijen moet je een extra zitplaatsreservering kopen. 

 

Interrail Global Pas

De Interrail Global Pas is perfect als je verschillende landen wilt bezoeken of geen vaste reisroute hebt. Je reist in je eigen tempo door Europa, afhankelijk van hoeveel reisdagen je hebt. Een Interrail Global Pas is in je woonland geldig voor één uitgaande reis en één inkomende reis (om van en naar je woonland te reizen). Je kiest zelf op welke reisdagen je deze reizen maakt en uitgaande en inkomende reizen mogen uit meerdere delen bestaan of overstappen bevatten.

 

Interrail One Country Pas

Leer het land dat jou het meest fascineert nog beter kennen met een Interrail One Country Pas. Zoals de naam het al zegt: met een One Country Pas reis je door 1 land met de trein. Het geeft je de mogelijkheid het land van top tot teen te ontdekken. Hoe tof is het om bijvoorbeeld Schotland te bezoeken en te stoppen op bijna elke willekeurige plek? Interrail Passen zijn er om je in het buitenland optimaal met de trein te laten reizen. Daarom kun je een Interrail One Country Pas niet gebruiken voor reizen in je eigen land (het land waar je woont). 

 

Wie kan reizen met Interrail?

Wie denkt dat het oude vertrouwde treinkaartje alleen voor feestende jongeren is, heeft het mis. Er is al jaren geen leeftijdsbeperking meer en 60-plussers krijgen zelfs korting. Het Interrail-programma begon in 1972 als een eenmalige samenwerking tussen de nationale spoorwegmaatschappijen van 21 landen. Het doel was om jongeren tot 21 jaar te verleiden de trein te nemen voor reizen binnen Europa. Het programma bleek een groot succes en werd uitgebreid. In 1998 werden de Interrail-passen beschikbaar voor mensen van alle leeftijden. 

 

Zowel Europese burgers als niet-Europeanen die officieel in een Europees land wonen kunnen reizen met Interrail. Het maakt niet uit of je alleen of in groep reist en of je jong of oud bent; er is altijd wel een Interrail Pas voor jouw reis.

 

wat-is-interrailen-treinreizen-europa-uitzicht-raam-trein

Voordelen reizen met Interrail

Er zijn vele voordelen om met de trein te reizen. In ons artikel 8x Voordelen om met de trein te reizen hebben we deze pluspunten al eens opgesomd. Met de trein door Europa reizen hoeft niet per se met Interrail, dus wat zijn de voordelen die zij aanbieden in een Interrail Pas?

 

Profiteer van de vrijheid die geen enkele andere reispas je geeft, met toegang tot 40.000 bestemmingen.

Al je treintickets makkelijk in 1 klap besteld. Besteed enkel nog aandacht aan het vinden van een sfeervol hotel en leuke activiteiten. 

Met de Interrail Pas krijg je korting op hotels, veerboten en bezienswaardigheden. 

Kies zelf de dagen waarop je reist, zodat je flexibel bent als je ergens langer wil blijven waar het goed bevalt. 

Interrail ondersteunt je in het vinden van de juiste pas en maak je daarna geen zorgen meer over zoeken naar (goedkope) treintickets.

Welke Interrail Pas past het beste bij mij?

Die 40.000 bestemmingen maken niet alleen je wereld groot, maar ook de keuze. Zoals eerder gezegd is Interrail geen touroperator, dus moet je echt zelf je bestemming uitkiezen. Misschien dat de Interrail-kaart een handje helpt. Hierop staat het belangrijkste spoornetwerk van Europa en de veerbootroutes waarop je met korting kunt reizen. Op de achterkant van de kaart vind je nog meer informatie, zoals de geschatte reistijden tussen de belangrijkste steden van Europa en een aantal mooie toeristische routes. 

 

Vind de beste Interrail Pas voor jou

Vind met de reisplanner van Interrail de juiste Pas. Het werkt snel en eenvoudig. Van tevoren hoef je maar over 4 dingen na te denken:

 1. De stad waar je je reis met Interrail begint en eindigt.
 2. Welke tussenliggende plaatsen of regio's je bezoekt (dit hoeft niet 100% vast te liggen).
 3. De startdatum en de (verwachte) einddatum van je reis.
 4. Hoeveel en welke reizigers er meegaan tijdens deze reis.

 

wat-is-interrailen-treinreizen-europa-fjorden-noorwegen

Hoelang kun je reizen met een Interrail Pas?

Als je weet welk land of steden je wil bezoeken, moet je ook bepalen hoelang je met de trein door Europa reist. Daarbij is het van belang om uit te stippelen hoeveel reisdagen je nodig hebt. Je hebt in principe twee opties: een beperkt aantal reisdagen binnen 1 of 2 maanden of enkele weken een onbeperkt aantal reisdagen. 

 

Beperkt aantal reisdagen

Interrail passen zijn voor een bepaalde tijd geldig. Je hebt verschillende opties, zoals: 3, 5, 7, 8, 10 of 15 reisdagen in 1 of 2 maanden tijd. Voorbeeld, 5 dagen binnen 1 maand: reis met zoveel treinen als je wilt op elk van je 5 reisdagen. Je kunt je 5 reisdagen op elk moment binnen 1 maand vanaf je startdatum gebruiken. Verspreid ze over de maand of reis op opeenvolgende dagen. Deze keuze is aan jou. 

 

Onbeperkt reizen met de trein door Europa

Wil je lekker spontaan op reis en liever niet teveel nadenken over hoeveel reisdagen je hebt? Reis dan enkele weken lang met zoveel treinen als je wilt. Reis 15 of 22 dagen, 1, 2 of 3 maanden zo vaak met de trein als je wil. Stippel je route helemaal uit of beslis ter plekke waar je naartoe gaat. 

 

Reisdag

Een reisdag duurt 24 uur, van middernacht tot middernacht. Op een reisdag heb je toegang tot de spoornetwerken waar je Interrail Pas geldig is. Het maakt niet uit wanneer of hoelang je in een trein stapt, als het maar binnen de periode is waar je voor hebt geboekt.

 

Bergamo-treinreis-euopa-funicular-oude-stad-italie-uitzicht-nieuwe-stad

Hoeveel kost een Interrail Pas?

De kosten voor een Global Pas en One Country Pas verschillen van elkaar. De kosten voor een Global Pas verschillen enkel in het aantal reisdagen en binnen welk tijdsbestek je wil reizen. Dat geldt ook voor de kosten van een One Country Pas, maar daar komt nog bij dat er ook verschil zit in het land dat je bezoekt. De goedkoopste Global Pas voor een volwassene is € 246 (4 reisdagen binnen 1 maand in de 2e klasse). De prijzen voor een One Country Pas lopen erg uiteen. Bestel je bijvoorbeeld 4 reisdagen binnen 1 maand in de 2e klasse voor Noord-Macedonië, dan betaal je € 74. Voor een Groot-Brittanniëpas betaal je € 218. In een One Country Pas schuilen dus soms grote verschillen.

 

Tariefgroepen Interrail

 • Jongeren van 12 t/m 27 jaar
 • Volwassenen van 28 t/m 59 jaar
 • Senioren van 60 jaar en ouder

Ideaal voor jongeren van 12 t/m 27 jaar en 60 plussers is dat deze leeftijdsgroepen extra voordelig Interrailen met een mooie korting. 

 

Interrail gezinspas

Op het moment dat je een Interrail Pas koopt voor een volwassene, bestel je voor kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis een Interrail Pas. Kinderen in deze leeftijd moeten samen reizen met een volwassene. Per volwassene mogen er maximaal twee kinderen gratis meereizen. Kinderen betalen wel voor de zitplaatsreservering en/of toeslag.

 

Baby's 

Kinderen jonger dan 3 jaar reizen gratis en hebben geen Interrail Pas nodig.

 

1e of 2e klasse

Kies voor 1e klas of 2e klas. Als je een Interrail Pas koopt, kies je altijd tussen 1e of 2e klasse. Dit brengt uiteraard een prijsverschil met zich mee. De 1e klas tickets van de Interrail Passen zijn ongeveer 33% duurder dan de 2e klasse treinkaarten, maar soms is zit je voor bijna dezelfde prijs in de 1e klas

 

Zitplaatsen reserveren 

Zitplaatsreserveringen zijn niet inbegrepen bij je Interrail Pas. Voor een kleine toeslag krijg je echter gegarandeerd een comfortabele zitplaats in treinen op drukke routes door heel Europa heen. In niet alle treinen is een reservering verplicht, maar treinen waarvoor je moet reserveren zorgen voor minder reistijd en beschikken over extra luxe, zoals wifi, stopcontacten of slaapplekken. Kijk dus goed of je voor jouw reis een zitplaats moet reserveren en hoeveel dat kan kosten. Dit check je eenvoudig via de reserveringstool van Interrail. 

 

wat-is-interrailen-treinreizen-europa-treinreiziger-foto-smartphone-uitzicht

Interrail of Eurail?

Misschien heb je op het internet naast Interrail ook Eurail voorbij zien komen. Dit zijn merknamen die vallen onder hetzelfde bedrijf, de Eurailgroep. Het verschil tussen Interrail en Eurail is dat een Interrail Pas kan worden gebruikt door inwoners van Europa. Personen die geen inwoner zijn van Europa, kunnen een Eurail Pas gebruiken. Deze is verkrijgbaar via Eurail.com en kost evenveel als de Interrail Pas.

 

Hoe boek je een Interrail-ticket?

Zodra je weet welke Interrail Pas het beste bij jouw reis aansluit, koop je de pas via de website van Interrail.

 1. Kies als eerste tussen een Interrail One Country Pas of Interrail Global Pas.
 2. Vervolgens voeg je alle passagiers toe en maak je de keuze tussen 1e of 2e klasse.
 3. Aan de hand van je reisplannen, beslis je hoeveel reisdagen je nodig hebt in welk tijdsbestek. Voeg de pas toe en klik op 'Ga naar de kassa'.
 4. Controleer je winkelmandje en ga door naar betalen. Log in met je account of maak een account aan met je social media-account of met je mailadres. 
 5. Kies of je een mobiele pas of papieren pas wil, vul je factuur- en contactgegevens in en selecteer of je gratis wil annuleren (bij mobiele Pas), accepteer de verzendkosten (bij papieren Pas) en of je pasbescherming wil (bij papieren Pas). 
 6. Voeg de reizigersgegevens toe (naam, geboortedatum en land waar je woont). Bestel je een papieren Pas? Dan moet je ook al je startdatum en paspoort/identiteitskaart nummer invullen.
 7. Loop je bestelling nog een keer goed door, accepteer de algemene voorwaarden en doorloop tot slot het betalingsproces. 
 8. Als je je Pas hebt ontvangen, reserveer je met de reserveringstool je zitplaatsen (als dit nodig is).

 

Treinreizen en het coronavirus

Controleer je reis met de actuele stand van zaken in het Coronavirus-informatiecentrum en ga met een gerust hart op pad.

 

wat-is-interrailen-treinreizen-europa-uitzicht-raam-trein-meer-bergen

Je mobiele Pas gebruiken

Je Interrail Pas is kostbaar. Met een mobiele Pas hoef je je geen zorgen te maken dat je hem kwijtraakt of beschadigt, want hij staat gewoon op je telefoon. Je mobiele Pas maakt het laten controleren van je ticket gemakkelijker dan eerst. Je hoeft geen papieren reisdagboek meer in te vullen en je laat je mobiele ticket in een paar klikken aan de conducteur zien.

 

Na je bestelling hoef je niet te wachten tot je Pas bezorgd wordt met de post. Zodra je de bevestigingsmail met Pasnummer ontvangt, haal je je mobiele Pas meteen op in de app. Download de Rail Planner-app of zorg ervoor dat je de nieuwste versie hebt. Je hebt een internetverbinding nodig om bepaalde functies van de app te gebruiken terwijl je met je mobiele Pas reist. 

 

Activeer je mobiele Pas in 3 stappen

 1. Volg de link in de bevestigingsmail na aankoop van je Pas om snel aan de slag te gaan of open de Rail Planner-app en ga naar 'My Pass'. Tik op 'Add your Pass'. Voer je achternaam en Pasnummer in. Je vindt het Pasnummer in de bevestigingsmail.

 2.  

  Koppel vervolgens een reis aan je Pas om al je reizen bij te houden. Maak een nieuwe reis aan en geef deze een naam of kies een reis die je eerder hebt aangemaakt. Je ziet een lijst met bestaande reizen waaruit je kunt kiezen. 
 3. Om je Pas te activeren heb je het paspoort of de identiteitskaart nodig die je mee op reis neemt. Voer het nummer van je paspoort of identiteitskaart exact in om gedoe op reis te voorkomen. Kies de eerste reisdag. Dit is de eerste dag waarop je je Pas gebruikt om te reizen. Je Pas is geldig vanaf deze datum totdat hij verloopt. Weet je nog niet zeker wanneer je op reis gaat? Maak je geen zorgen, je kunt deze informatie later nog aanpassen. Je kunt je Pas uiterlijk op de dag dat je op reis gaat activeren.

 

All aboard!

Gebruik de planner om reizen te zoeken. Tik op reizen om ze op te slaan in My Trip, waar je een overzicht van je reisplannen vindt. Als je klaar bent om met een bepaalde trein te reizen, tik dan om die reis toe te voegen aan je Pas. De reis wordt weergegeven op je ticket in My Pass, zodat de conducteur je ticket kan controleren.

 

Controle!

Elke reisdag op je Pas heeft zijn eigen ticket. Op elk ticket staan alle reizen die je aan je Pas hebt toegevoegd voor die reisdag. Je laat je ticket in 2 keer klikken zien door naar 'My Pass' te gaan en op 'Show ticket' te klikken. 

 

Zijn nog niet al je vragen over de mobiele Pas van Interrail beantwoord? Check dan de veelgestelde vragen.

 

wat-is-interrailen-treinreizen-europa-kaart-europa-klaar-voor-avontuur-interrail-pass

Hoe gebruik je je papieren Interrail Pas?

Ben je nostalgisch ingesteld en Interrail je het liefst op de 'oude' manier? Bestel dan een papieren ticket. Disclaimer: het lijkt erop dat Interrail wil digitaliseren. Ze navigeren hun klanten slim richting de mobiele Pas. Interrail Passen worden per aangetekende post aan de deur bezorgd. Voor die bezorgkosten betaal je € 19, terwijl de bevestigingsmail voor de mobiele Pas uiteraard gratis is. Daarnaast kun je momenteel je mobiele Pas kosteloos verzekeren tegen annuleringskosten, terwijl je voor 'Pasbescherming' bij de papieren Pas € 8 extra betaalt.

 

Voordat je de trein instapt

Wanneer je Interrail Pas is afgeleverd, is het altijd een goed idee alle gegevens goed te controleren om er zeker van te zijn dat ze correct zijn. Als er fouten in de afgedrukte gegevens staan, is je Interrail Pas namelijk niet geldig. In dat geval stuur je hem terug. Het onderdeel 'My Trip' staat afgedrukt op de Pasomslag van je Interrail Pas. Je vindt er de datumvelden voor je uitgaande en inkomende reis. Als je een Interrail Global Pas hebt en je wilt reizen van en naar het land waar je woont, moet je deze reizen en de bijbehorende reisdatums noteren. 

 

Controle door conducteur

Houd er rekening mee dat je je My Trip samen met je Interrail Pas aan de conducteur moet laten zien. Als je ruimte tekort komt op je Pasomslag, kun je extra regels voor My Trip downloaden om verder te reizen.

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.