Laatst bijgewerkt op: 20-07-2021.

Waarom je de Champagnestreek bezoekt met de trein

 

Uitgestrekte wijngaarden zijn in Frankrijk in elke windstreek te vinden. Zelfs in het koelere noorden. De meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk is er niet zomaar één: het is de Champagnestreek. Champagne is een mousserende wijn (een wijn waarin koolzuurgas zit) en is de enige mousserende wijn ter wereld die de naam 'champagne' mag dragen. Vooral dat laatste maakt deze streek zo speciaal en het bezoeken waard. Voor een uitstapje naar Champagne wil je natuurlijk niet elke keer ruziën om wie de Bob is. Lekker met de trein op vakantie dus. Binnen 6 uur sta je op Avenue de Champagne in Epernay, met Utrecht Centraal als opstapplaats. 

 

Ligging Champagne

De Champagnestreek ligt in het noordoosten van Frankrijk en is op te delen in twee gebieden: het noordelijke stuk met plaatsen als Reims, Epernay en Châlons-en-Champagne en het zuidelijke deel met Bar-sur-Aube, Bar-sur-Seine en Mussy-sur-Seine. De Champagnevelden liggen verdeeld onder drie departementen (provincies): MarneAisne en Aube. Op onze website scharen we de Champagnestreek onder Centraal-Europa

 

Champagnestreek-plaatsen-kaart-locatie-regio-Frankrijk-wijnvelden

De Champagne-regio is bijzonder

Champagne is dus een mousserende wijn die wordt gemaakt van druiven die in de Champagnestreek groeien, geoogst worden en geproduceerd wordt. Champagne mag champagne genoemd worden als:

  • De bubbelende wijn afkomstig is uit de Champagnestreek.
  • De mousserende wijn geproduceerd is volgens de 'Méthode Champenoise'.
  • Het gemaakt is van onder andere de Pinot Noir, Pinot Meunier en/of de Chardonnay druifsoort.
  • De flessen minimaal 15 maanden in de kelders van de champagneproducent hebben gelegen.

 

Honderden kilometers aan Champagnewijnkelders

Wereldwijd is er zo'n 65.000 vierkante kilometer aan wijngaarden (dat is 1,5x Nederland). De wijnvelden in de Champagnestreek bedekken ongeveer 338 vierkante kilometer, dit zijn ongeveer 50.000 voetbalvelden en is voor de snelle rekenaars slechts een halve procent van het wereldwijde marktaandeel. Een leuk feitje is dat er elke seconde van de dag een fles Moët open knalt. De flessen champagne vliegen dus als warme broodjes over de toonbank, voor soms astronomische bedragen.

 

Na een grote schaarste, als gevolg van de wereldwijde toenemende vraag naar champagne, is in 2008 besloten om de Champagnestreek te herzien. Er kan meer champagne geproduceerd worden, doordat de streek met 25 vierkante kilometer werd uitgebreid (een groei van 8%). Zo groeide het aantal districten van 319 naar 357 die de titel champagne aan mousserende wijn mag geven. Nog een funfact: alleen in Epernay en Reims liggen al zo'n 350 kilometer aan ondergrondse paden om champagne te bewaren. 

 

treinreis-champagnestreek-velden-uitzicht

1.001 verhalen over champagne

Champagne wordt constant geassocieerd met luxe. Het kleeft aan mode, adel en grootverdieners en wordt veel gedronken tijdens feesten, evenementen en andere belangrijke gelegenheden. Tegenwoordig wordt er niet alleen champagne verkocht in dure restaurants, maar ook in exclusieve clubs waar veel jongeren uitgaan. Toen Dom Pérignon eind 17e eeuw als eerste champagne maakte werd het vooral gedronken door het Britse en Franse koningshuis en Russische Tsaren. Waar geld is, is champagne kun je wel zeggen. Toch is de champagnemarketing soms ongrijpbaar. Het is misschien wel de grootste marketingmagie ooit. Een goede reden om een aantal champagnehuizen en -merken op te zoeken om zelf alle fascinerende verhalen aan te horen. Want wat hier boven staat, is slechts een tipje van de sluier. 

 

Naar de Champagnestreek met de trein

De Champagnestreek is met de trein eenvoudig te bereiken. Voor je gevoel moet je een omweg maken via Parijs, maar omdat je daar (waarschijnlijk) naartoe raast met de Thalys, ben je er sneller dan je denkt. Het is natuurlijk ook mogelijk om een andere trein dan de Thalys te nemen. Je reis duurt wel langer, maar dit is niet erg. Je kunt beter van het uitzicht genieten en het is goedkoper.

 

Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

 

Binnen 6 uur met de trein naar Champagne 

Route Reistijd
Reis naar een Thalys-station: Amsterdam (Centraal of Schiphol) of Rotterdam. Afhankelijk van waar je woont.
Pak de Thalys naar Parijs (uitstappen op Gare du Nord). De reistijd is 3 uur en 20 minuten vanuit Amsterdam en vanuit Rotterdam 2 uur en 35 minuten.
Loop naar Gare de l'Est. 15 minuten.
Pak de TGV INOUI naar Reims of de TER naar Epernay (beide treinen zijn te boeken via SNCF). De reistijd naar Reims is 45 minuten en de reistijd naar Epernay is 1 uur en 20 minuten vanaf Gare de l'Est.
Tijd om champagne te degusteren!

Kosten retourtje Champagnestreek

Als je in september gaat, tijdens het oogstseizoen, kost een retourtje met de Thalys ongeveer € 70. Dit is gerekend vanaf Utrecht naar Paris Gare du Nord. Een retourtje Parijs - Epernay of Reims kost € 50. Om met de trein op vakantie te gaan naar Champagne kost dus ongeveer € 120. De hele reis kan iets goedkoper als zo'n 4 maanden van tevoren boekt. De goedkoopste versie van deze reis is ongeveer € 90 per persoon. 

 

Treinticketaanbieders naar Frankrijk

Mutigny-Champagne-wijngaarden-druiven-uitzicht

Uitzicht  vanaf Mutigny

Trein naar Frankrijk is de beste optie

Met de auto doe je 5 uur over de 450 kilometer lange zit en naar vliegtickets hoef je niet eens te zoeken. Die zijn er niet. Waar de auto of vliegtuig soms concurreren met het spoor, is dat in onze ogen nu totaal niet het geval. De trein biedt een goed comfort, zeker in vergelijking met het vliegtuig. Je hebt meer beenruimte en er zijn stopcontacten aanwezig. Verder heb je in de trein geen bagagelimiet, geniet je van het passerende landschap, stap je ontspannen uit de trein en rol je zo naar je hotel. Zonder uitgeput te zoeken naar een parkeerplaats voor je auto.

 

Hoogtepunten van de Champagnestreek 

Dan ben je eindelijk klaar voor het hoogtepunt van je treinreis: een bezoek aan grote en kleine champagnehuizen in de buurt van Epernay en Reims. 

 

Champagne fietsroute 

We beginnen in en rond de champagnehoofdstad, waar zich tal van kleinere en grote champagnehuizen bevinden. Als je op aanraden een fiets huurt, kun je perfect langs een aantal champagneboeren zonder een Bob te regelen. Om het kaf van het koren te scheiden, hebben we onze favoriete champagnehuizen in een prachtige fietsroute opgenomen. Het is een route van een kleine 25 kilometer door glooiend landschap, dus neem je tijd en geniet volop van de champagne en de omgeving. De route is gemaakt met de app Komoot en kan naar elk ander GPS-systeem worden overgezet om niet te verdwalen.

 

De diamant onder de champagne

Je start vanuit Epernay en voordat je goed en wel bent warmgedraaid, kom je al aan bij huis nummer 1: A. D. Coutelas in Dizy. Dit champagnehuis werd opgericht in 1809 en inmiddels staat de achtste generatie aan het roer. Damien en zijn vrouw Angelique weten als geen ander hun bubbels continu te vernieuwen en te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in een uniek assortiment van champagnes, met stuk voor stuk bijzondere karakters. Stap binnen in de boutique en vraag of je een glaasje mag proeven. Dit mag altijd. De eigenaren vertellen je op een ontspannen manier hun bijzondere verhaal. En als je de tongen bij de eigenaren echt wil losmaken: vraag naar hun '1809', de diamant in het assortiment.

 

Geboorteplaats van Champagne

Je vervolgt je weg naar Hautvillers, de geboorteplaats van champagne. In dit heuvelachtige, kleine dorpje was Dom Pérignon namelijk 42 jaar keldermeester in een abdijkerk. De kerk viel in 1794 in handen van de wijnhandelaar Jean-Remy Moët. Zo kwam het bezit in handen van het wijnhuis Moët & Chandon dat in de abdijkerk een wijnmuseum vestigde en zeker een bezoekje waard is. Net als huis nummer 2Champagne G. Tribaut. Dit is een leuk huis aan de rand van Hautvillers. Vanuit de serre heb je tijdens de proeverij een prachtig uitzicht over de wijngaarden, vallei en glooiende heuvels verderop. 

 

Champagnehuis en bezoek wijngaard in Ay

Maak je borst nat voor het lastigste deel van de route en de verzuring in de benen (ai, ai, ai...). De combinatie met de alcohol maakt het pittig, dus neem voldoende water mee. De volgende stop is in Ay, maar voordat je daar aankomt, is het de moeite waard om de uitkijkpunten in de fietsroute mee te pakken (punt 1 en 2 op de kaart). Via Champillon zet je koers naar huis nummer 3: Cité du Champagne. Er zijn niet veel champagnehuizen die een bezoek aan de wijngaarden omvat tijdens hun rondleiding en proeverij. Bij dit huis in Ay kan dit wel. Je fietst al de hele dag langs kilometers wijnvelden en dat roept gegarandeerd vragen op. Daardoor is afsluiten met dit huis extra leuk. 

 

Treinreis-champagnestreek-Hautvillers-treinreizen-frankrijk-plannen

Hautvillers

Rustdag op Avenue de Champagne 

Om met een euforisch gevoel de fietsroute te finishen, eindigt deze op de Avenue de Champagne in Epernay. Tussen alle grote, indrukwekkende champagnehuizen. Steek je handen niet in de lucht alsof je een touretappe wint na al die glazen bubbels, dat kon weleens een gênante vertoning opleveren. Het is verstandig om de huizen in deze straat de volgende dag mee te pakken. Op Avenue de Champagne is genoeg te doen en te zien voor een hele dag en na zoveel champagne proef je het verschil waarschijnlijk toch niet meer. 

 

Bezoek op je rustdag na de intensieve fietsroute de grote merken als Collard-PicardMercier, Pol Roger en Moët et Chandon. Het gebouw van Moët et Chandon is imponerend om te zien. Zowel van buiten als van binnen. Een rondleiding is daar zeker aan te raden. Het is misschien cliché om hier naar binnen te gaan, maar het is toch dé marktleider als het gaat om verkochte champagne. En in hun rondleiding zit humor (iets wat je in Franse musea niet overal tegenkomt). 

 

Tijd over en (de bubbels) nog niet zat?

Dan zijn Jacquesson (Dizy), Champagne J.M. Gobillard et Fils (Hautvillers), Henri Giraud (Ay) en Champagne De Castellane (Epernay) goede opties als je nog een tweede (fiets)rondje wil maken. 

 

Geen goed busnetwerk in Champagnestreek

Zonder de fietsroute te gebruiken kun je nog steeds overal komen. Het wordt echter wel een stuk prijziger, aangezien je soms een taxi moet nemen om in sommige dorpjes te komen. De bussen rijden niet overal naartoe of rijden soms maar 1 keer per dag. Zoek dit dus van tevoren goed uit.

 

Reims-treinreis-champagnestreek

Bezienswaardigheden in Reims

Reims is een prachtige en bruisende stad en is ongeveer net zo groot als Nijmegen. De stad zit vol met historie en cultuur. Het is teveel om allemaal te benoemen, dus hieronder een greep uit de collectie. Praktische tip: met de Reims City Pass reis je onbeperkt met het openbaar vervoer en bezoek je gratis vele bezienswaardigheden. 

 

Champagnehuizen 

Als Reims je uitvalsbasis is, heb je zoals gezegd minder keuze. Hou er rekening mee dat er in Reims alleen champagneboetieks zijn (winkels van een bepaald merk die de champagne verkopen). Dit is dus niet de plek waar hun champagne wordt gemaakt. Natuurlijk vertrekken er veel verschillende champagnetours vanuit Reims (ook via de bekende champagnehuizen).

 

Taittinger

Taittinger is één van de bekendere champagnefamilies. Dit beroemde champagnehuis heeft vele prijzen gewonnen en heeft prachtige wijnkelders. Tijdens de tour verken je deze wijnkelders, proef je een glas Taittinger en verken je vervolgens de wijngaarden van de Montagne de Reims, het meest noordelijke deel van het champagnegebied. Dit is hetzelfde gebied waar je Hautvillers, Dizy en Ay vindt. Je sluit de tour af met een proeverij in een lokaal champagnehuis.

 

Andere champagnefamilies in Reims

Andere bekende huizen in Reims zijn: Veuve Clicquot, Pommery en Mumm. Ze bieden elk hun eigen tours aan, dus maak je afweging welke je doet en welke niet. Alle genoemde champagnehuizen zijn op loopafstand van het centrum, behalve Pommery. Daar kun je dan weer met de fiets naartoe.

 

treinreis-champagne-huis-kelder

Kathedralen in Reims

Door de Eerste Wereldoorlog zijn bijna alle kerken en kathedralen opnieuw opgebouwd. De Église Saint-Jacques is één van de oudste kerken van Reims en valt vooral op door haar eenvoud. Binnenin kun je enkele prachtige glasramen bezichtigen. De Kathedraal Notre-Dame dateert uit de 13de eeuw. Het pronkstuk van de kathedraal is het indrukwekkende roosvenster met een diameter van 12,5 meter. De Basilique Saint Remi is de oudste kerk van Reims en bevindt zich naast de gelijknamige abdij. Ze dateert oorspronkelijk uit het jaar 852. In de tuinen van het champagnehuis Mumm bevindt zich de Kapel van Foujita. De Kapel is in 1964 opgericht door de Japanse schilder Foujita nadat hij onder de indruk was geraakt van het mystieke karakter van de stad Reims. Van buitenaf lijkt het niet veel, maar binnen vind je verschillende prachtige fresco's van Foujita. 

 

Salle de la Reddition

De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog minder zwaar getroffen, maar speelde wel een grote rol in de geschiedenisboeken. Het Capitulatiemuseum heeft slechts één zaal, de Salle de la Reddition, maar die ene ruimte heeft wel een immens historisch belang gehad voor de wereld. Het was hier dat de Duitsers hun capitulatie formeel hebben ondertekend, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. 

 

Uitgaansleven in Reims

Op de Place Drouet d'Erlon moet je vooral zijn als je het nachtleven van Reims wilt ontdekken.

Reims-kathedraal-notre-dame

Cathédrale Notre-Dame de Reims

Overnacht in Epernay of Reims

Zoals gezegd is Epernay een perfecte uitvalsbasis voor een train trip naar deze regio. De tips die we in dit artikel delen, gaan dus met name over de 'champagnehoofdstad'. Reims is een goede tweede optie als je van een bruisende stad houdt. Deze prachtige, historische stad biedt wat meer opties en hoogtepunten dan Epernay en nemen we mee in de tips. Als je ook nog even een keer goed wil stappen, zit je hier bijvoorbeeld beter. En Reims heeft gelukkig ook genoeg champagnemerken en -huizen op steenworpafstand.

 

Tussen Epernay (spreek je trouwens uit als 'iepernee') en Reims (spreek je uit als 'rans') ligt een prachtig natuurgebied gevuld met honderden kilometers aan wijnvelden, die af en toe onderbroken worden door pittoreske plaatsjes. Boek van tevoren een hotel via Booking.com of een appartement via Airbnb en loop er vanaf het station eenvoudig en snel naartoe. Haal de sleutel op, gooi je tas op bed, fris jezelf even op en zoek het terras op. 

 

Andere tips naast het proeven van champagne

Ben je even klaar met glazen klinken en toe aan echt iets actiefs? Dan zit je in de Champagnestreek ook perfect. Er zijn genoeg andere bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan hiken, fietsen en/of een cultureel dagje in Reims. 

 

Treinreis-champagnestreek-Wijnvelden-Verzy-treinreizen-frankrijk-plannen

Wijnvelden Verzy

Wandelen in de Champagnestreek 

De Champagne-Ardenne vormt een lappendeken van landschappen. Groene valleien, eindeloze bossen, uitgestrekte vlakten en hellingen met wijngaarden. Montagne de Reims kent voornamelijk de hellingen met wijngaarden, met af en toe een opdoemend stuk bos. Vanuit Hautvillers vertrekt een prachtige route die door de wijngaarden en bossen van de Champagne voert. Als je gek bent op hiken, kijk dan hier voor meer hike-routes in de Champagne-Ardenne. 

 

Huur een fiets in Reims of Epernay

Zodra je de stad Epernay of Reims uit fietst en je de juiste weggetjes pakt, waan je je soms alleen op de wereld. Met tientallen kilometers aan kanalen waarlangs een jaagpad ligt en een groot aantal kleine weggetjes waarover weinig of geen verkeer rijdt, vormt de Champagneregio een ideaal terrein om recreatief te fietsen of te wielrennen. Het regionale natuurpark Montagne de Reims is ook uitermate geschikt om te mountainbiken. Kijk voor de mooiste routes op Champagne-Ardenne Toerisme. Huur hier je fietsen in Epernay en in Reims en raas niet alles met de trein voorbij. 

 

Praktische tip

In Nederland zitten we vaak aangeschoten/dronken op de fiets, maar bij ons ligt er een aanzienlijk veiliger fietsnetwerk. In Frankrijk fiets je vaak op dezelfde weg als de auto. Hou hier rekening mee. 

 

Treinreis-champagnestreek-reims-treinreizen-frankrijk-plannen

Praktische informatie

Hoeveel dagen heb je nodig voor een vakantie in de Champagnestreek

Wij raden aan om 1 week naar de Champagnestreek te gaan. De reistijd is te lang om een weekend te gaan en voor twee weken is er net te weinig te doen, tenzij je het ook lekker vindt om sommige dagen te lummelen. Binnen 2 á 3 dagen heb je al je champagnetours rustig afgevinkt. Dan kun je nog een dagje hiken en fietsen en Reims ontdekken. In 1 of 2 dagen heb je alle bezienswaardigheden in Reims waarschijnlijk van je 'bucketlist' gekrast. Gooi er nog een dagje in om uit te kateren en je zit op 7 dagen. Exclusief 2 reisdagen heen en terug. 

 

Beste tijd om Champagnestreek te bezoeken

De beste tijd om de Champagnestreek te bezoeken is tussen en april en half oktober. In september wordt er geoogst en dat gaat gepaard met allerlei bruisende evenementen (hopelijk gaan deze in 2021 wel door). Epernay kan worden beschouwd als het episch-centrum van de Champagnestreek. Hier bevinden zich de meest bekende champagneproducenten van de regio (en dus ter wereld), zoals Moët et Chandon, Mercier en Castellane. Waar de bekendere champagnes meestal voor kwantiteit gaan, gaan de kleinere champagnehuizen voor kwaliteit. Ook die vind je volop rond Epernay, wat dit de beste uitvalbasis maakt voor een train trip naar Champagne.

 

Weer in Champagne

Champagne heeft een zeeklimaat, net als Nederland. Er valt in alle maanden van het jaar regen. De gemiddelde jaartemperatuur voor Epernay en Reims is 15°C en er valt in een jaar tijd 332 mm regen (minder dan in Nederland). Het is er 185 dagen per jaar droog (meer dan in Nederland). Iets aangenamer dan bij ons dus, maar de verschillen zijn klein.

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de ruige natuur in Noord-Europa, van de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Ook daar kom je met de trein overal.