Laatst bijgewerkt op: 20-09-2021.

Waarom een Europese stedentrip perfect is met de trein

Onderweg al tot rust komen, geen bagagelimiet, minder wachttijden, altijd verbonden met internet en uitstappen in hartje centrum. Het zijn zomaar wat voordelen die reizen met de trein met zich meebrengen. Maar waarom moet je Europa met de trein ontdekken? Je kunt ook een treinreis in Japan of Rusland maken of de auto pakken naar Berlijn of het vliegtuig naar Londen. 

 

waarom-een-europese-stedentrip-perfect-is-met-de-trein-treinreizen-europa-parijs-arc-de-triomph-christo

Parijs - Arc de Triomphe

Het Europese spoorwegennetwerk is gigantisch

Europa is een compact continent waar je bijna 40 landen met de trein bereikt. Hierin rekenen we kleine landen als Monaco en Vaticaanstad even niet mee. Ook verre oorden als Kazachstan en Azerbeidzjan en eilanden zoals IJsland en Cyprus (waar ze geen eens treinen hebben) laten we buiten beschouwing. Je komt dus bijna overal met de trein; van Frankrijk tot Roemenië en van Noorwegen tot Portugal over maar liefst 250.000 km aan spoor en meer dan 40.000 bestemmingen. Je komt niet overal even snel, maar de grotere steden tussen verschillende Europese landen zijn goed verbonden. Vanuit daar reis je door naar de wat minder bekendere steden in een land.

 

Europa komt nog niet in de buurt van het supersnelle Japanse spoorwegennetwerk, maar met het argument dat het Europese treinnetwerk belabberd is, kom je niet meer weg. De mogelijkheden voor een rondreis per trein zijn enorm en steeds betaalbaarder. Gelukkig heeft de Europese politiek nóg grotere plannen voor treinreizen. De EU heeft enkele jaren geleden een wetgevingspakket opgesteld om een volledig op elkaar aangesloten Europees spoorwegennetwerk te ontwikkelen. Deze wetgeving moet de resterende technische belemmeringen wegnemen om sneller tussen Europese steden te reizen. 

 

De EU heeft 2021 dan ook uitgeroepen tot “Europees jaar van de spoorwegen”. Zo wil de politiek het gebruik van de trein als veilig en duurzaam vervoersmiddel aanprijzen. De COVID-19-crisis heeft de sector hard getroffen. Het aantal passagiers is aanzienlijk gedaald, maar toch zal het spoor een rol spelen bij het duurzame herstel van de pandemie.

 

waarom-een-europese-stedentrip-perfect-is-met-de-trein-treinreizen-europa-milaan

Milaan - Via Lincoln

Ontdek andere culturen en stap uit je comfortzone

Treinreizen is de ideale manier om lokale bewoners te leren kennen. Je ontmoet mensen met veel verschillende achtergronden. Vaak ontstaan de mooiste gesprekken niet in het vliegtuig, maar tijdens een treinreis. Tijdens een langere treinreis is het in principe onmogelijk om niet aan de praat te raken met je coupégenoten over van alles en nog wat. Dit is niet alleen ontzettend gezellig en leerzaam, maar wellicht ook uitermate handig. Wie weet krijg je een paar goede tips voor je rondreis of maak je zelfs nieuwe vrienden.

 

Duurzamer met de trein op reis

Vliegschaamte behoorde in 2018 al tot de Van Dale-woorden van het jaar en begint zich steeds meer te nestelen onze oren. Naar een bestemming in Europa vliegen is hetzelfde als even vlug met de auto heen en weer naar de supermarkt voor een pak koffie. Het is niet meer van deze tijd. Als je je zorgen maakt over de impact van je reis op het milieu, weet dan dat treinreizen een veel 'groener' alternatief zijn dan reizen met het vliegtuig of de auto. Een trein stoot gemiddeld 75% minder CO2 uit dan een vliegtuig. Bovendien heb je ook geen extra vervoer meer nodig bij aankomst, want je stapt in het hartje van het stadscentrum uit. Kun je met de trein naar je bestemming reizen, of een treinreis maken in plaats van een binnenlandse vlucht? Dan is de voetafdruk van je vakantie meteen een stuk lager.

 

De CO2-uitstoot per vervoersmiddel berekenen, blijkt lastig. Verschillende organisaties gebruiken andere methodes en waardes waarmee ze meten. In alle gevallen stoot het vliegtuig minimaal 2 keer zo veel CO2 uit als de trein. Als we kijken naar het maximum, dan kan dit oplopen tot 11 keer zo veel CO2-uitstoot als je reist met het vliegtuig ten opzichte van de trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer).

 

waarom-een-europese-stedentrip-perfect-is-met-de-trein-treinreizen-europa-bilbao-guggenheim

Bilbao - Guggenheim

Beleef de leukste avonturen

Reizen met de trein gaat niet alleen om van punt A naar punt B komen. Het maken van een treinreis is een ervaring op zich. De trein is het enige vervoersmiddel waarbij de reis volledig onderdeel is van de vakantie. Waar je de afwisseling van het Europese landschap maximaal waardeert en waar de afstanden die je aflegt aangenaam aanvoelen. Iedere dag is een avontuur en vervelen in een trein gebeurt niet snel, omdat er altijd wat om je heen te beleven is. Of het nou interessante gesprekken zijn, een heerlijk dutje of wakker schrikken van het prachtige uitzicht.

 

Een reis met de trein stelt je in staat om onderweg te stoppen en dingen te ervaren die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Krijg een indruk van het land en de bevolking. Als je met de auto ergens naartoe rijdt, kun je niet echt van de omgeving genieten. En vanuit een vliegtuig kunnen alleen de piloten de verschillende steden en landen uit elkaar houden. In de auto en het vliegtuig zie je minder van het land dat je doorkruist. Dat is anders als je kiest voor de trein. Je ziet landschappen veranderen en je komt langs plekken die je vanuit het vliegtuig nooit zou zien. Het dagelijks leven trekt als een film aan je voorbij. Een treinreis is écht een avontuur. 

 

waarom-een-europese-stedentrip-perfect-is-met-de-trein-treinreizen-europa-Schloss Drachenburg nabij Bonn in Duitsland

Schloss Drachenburg nabij Bonn in Duitsland

Spoor kleine, onbekende(re) bestemmingen op

Kun jij vanuit de lucht alle landen of steden uit elkaar houden? Verken kleine, onbekende(re) bestemmingen met de trein. Dankzij het uitgebreide spoornetwerk in Europa is de bereikbaarheid van vele bestemmingen door de jaren heen een stuk beter geworden. Zo reis je buiten de gebaande paden naar kleinere steden. We weten dat je met de trein niet naar alle plekken ter wereld kunt reizen, maar met het uitgebreide treinnetwerk in Europa ontdek je toch onvergetelijke bestemmingen. Europa heeft genoeg moois in petto. De onontdekte pareltjes van Europa wachten op je!

 

Het vergt soms puzzelen, herbekijken en vergelijken. Je bent uren bezig met het plannen van je treinreis, maar de volhouder wint. Want één ding staat vast: het uiteindelijke resultaat van je moeizame zoektocht compenseert alles.

 

Geniet van comfort en flexibiliteit

Reizen met de trein is flexibel. Er zijn elke dag meerdere verbindingen naar talloze bestemmingen in Europa. Hierdoor kies je een tijdstip dat het beste aansluit bij jouw wensen. Kun je goed slapen terwijl je reist? Dan is de nachttrein een perfecte combinatie als je wat verder weg gaat of naar meerdere bestemmingen wil in een korte periode. 

 

Je mag zoveel bagage meenemen als je wil en je hebt je spullen altijd binnen handbereik. Je mag ook je eigen eten en drinken meenemen en in de meeste treinen is ook nog een gezellig barrijtuig waar je wat lekkere versnaperingen haalt om bij te tanken en via de stopcontacten je telefoon op te laden. Kun je meteen even je berichten checken via de wifi en afkoelen onder de airco.

 

waarom-een-europese-stedentrip-perfect-is-met-de-trein-treinreizen-europa-fles-drank-in-trein

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt.