Waar kan ik het beste mijn internationale treinreis boeken?

Iets wat je vaker terugleest op onze website, is dat het vinden van de beste en juiste treintickets soms lastig is. Ticketsystemen in Europa zijn (nog steeds) niet goed op elkaar afgestemd, al is dat de afgelopen jaren wel sterk verbeterd. Nog steeds is het soms onduidelijk waar je het beste je internationale treinreis en tickets boekt. Het boeken van treinkaarten in andere landen is lastig, omdat spoorwegmaatschappijen hun aanbod minder delen. Zo heb je minder overzicht op de snelste reistijd, de goedkoopste prijs en hoe een eventuele overstap er uit ziet. Zelfs de meeste reguliere reisorganisaties weten niet precies hoe dit werkt, dus ben je al gauw aangewezen op een handjevol experts als je advies wil. We geven hieronder een paar handige tips en websites om het wat makkelijker te maken. Je hebt in onze ogen altijd 3 opties.

 

3 opties voor het boeken van treintickets 

Je hebt in principe drie opties om een treinreis te boeken:

 1. Je koopt een Interrail Pas of andere Treinpas.
 2. Je koopt zelf losse treintickets voor je hele reis.
 3. Je boekt via een (trein)reisbureau.

 

Waar kan ik het beste mijn internationale treinreis boeken

1.Voordeel Interrail Pas

Ontdek Europa per trein met een Interrail Pas. De Interrail Pas is een treinticket waarmee je met bijna alle treinen in Europa kunt reizen. Hiermee krijg je toegang tot 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in 33 landen. Bij de meeste treinen stap je eenvoudig in door je Interrail Pas op je telefoon te tonen aan een medewerker. Bij sommige treinmaatschappijen moet je een extra zitplaatsreservering kopen. Het voordeel van Interrail is dat het een gemakkelijke optie is. Je schaft de juiste pas aan en je hoeft je geen zorgen meer te maken over het vinden van (goedkope) treintickets. Besteed enkel nog aandacht aan het vinden van een mooi hotel, goed restaurant en leuke activiteiten. Je gaat en staat waar je wil. Interrail.eu is het officiële online verkoopkanaal voor Interrail passen. Zij verkopen hun passen aan reizigers uit heel Europa. Je hebt keuze uit 2 algemene passen: 

 

Global Pas

Reizen in 2 of meer landen. De Interrail Global Pas is perfect als je verschillende landen wilt bezoeken of geen vaste reisroute hebt. 

 

One Country Pas

Ontdek 1 land tot in de details. Leer het land dat jou het meest fascineert nog beter kennen met een Interrail One Country Pas

 

Belangrijkste verschillen

 • Bij de Global Pas zit de heenreis en terugreis van en naar Nederland wel inbegrepen en met een One Country Pas is dit niet inbegrepen. 
 • Vrijwel altijd zitten er aan beide passen een aantal reisdagen gebonden binnen een bepaalde tijdspanne. Heb je bijvoorbeeld een One Country Pas Zwitserland voor 5 reisdagen binnen 1 maand? Houd er dan rekening mee dat je een los treinticket koopt voor de heen en weer reis tussen Nederland en Zwitserland. Met je One Country Pas Zwitserland kun je bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland niet door. Dit kan wel met een Global Pas. Heb je een Global Pas voor 5 reisdagen binnen 1 maand? Houd er dan rekening mee dat 2 reisdagen opgaan aan het heen en weer reizen tussen Nederland en Zwitserland. 
 • Een Global Pas is over het algemeen duurder dan een One Country Pas. 

 

Wat is het verschil tussen Interrail en Eurail?

Een Interrail Pas wordt gebruikt door inwoners van Europa. Personen die geen inwoner van Europa zijn, gebruiken in plaats daarvan een Eurail Pas; deze is verkrijgbaar via Eurail.com en kost evenveel als de Interrail Pas. Er zijn enkele uitzonderingen.

 

Andere handige passen

Tussen de Interrail Pas en het zelf boeken van losse treintickets zit nog een andere bruikbare optie. Sommige bestemmingen bieden een eigen treinpas aan waarmee je het hele land (en soms buurlanden) door reist.

 • Balkan Flexipass (Bosnië & Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Noord-Macedonië en Montenegro, Servië en Turkije).
 • European East Pass (Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Slowakije).
 • Renfe Spain Pass (enkel Spanje).
 • Switzerland Pass (enkel Zwitserland).
 • German Rail Pass (Duitsland en buurlanden).
 • BritRail Pass (Engeland, Schotland, Wales).

 

Waar kan ik het beste mijn internationale treinreis boeken

2. Voordeel zelf losse treintickets kopen

Het voordeel van deze optie is dat het goedkoper is dan Interrailen. Het vergt echter wel meer voorbereiding. Welke trein neem je vanaf waar, bij welke maatschappij moet je je treinticket kopen en is reserveren van een stoel nodig? 

 

Waar boek je je treintickets?

Uit gewoonte ben je misschien geneigd om NS International te checken, terwijl dit vaak niet de handigste optie is. Reis je binnen 1 land? Koop dan je treintickets rechtstreeks bij de betreffende spoorwegmaatschappij in het land van je bestemming. Dit is meestal het goedkoopst. Maar er zijn uitzonderingen. Soms loont het om je treinkaarten over de grens te kopen. Als je bijvoorbeeld met de Thalys naar Brussel wil, is het regelmatig goedkoper om een kaartje naar Parijs te kopen. Naar Berlijn is het soms goedkoper om bij de Tsjechische spoorwegen een ticket naar Praag te kopen en als je naar München wil, kan het juist goedkoper zijn om het Oostenrijkse OEBB een ticket naar Innsbruck aan te schaffen. Zoals we al aangaven; dit vergt wat uitzoekwerk ;-). Met onze tips voor goedkoop reizen met de trein bespaar je wellicht wat kosten (en moeite).

 

Nationale spoorwegmaatschappijen

Land

Spoorwegmaatschappij

Nederland

Duitsland

Deutsche Bahn

België

NMBS/SNCB (B-Europe)

Frankrijk

Oui SNCF

Italië

Trenitalia

Spanje

Renfe

Oostenrijk

ÖBB (OEBB)

Zwitserland

SBB

Verenigd Koninkrijk

National Rail

Tsjechië

CD (České dráhy)

Waar kan ik het beste mijn internationale treinreis boeken?

Treinticketaanbieders en -vergelijkers

Boeken via een nationale spoormaatschappij als NS International of Deutsche Bahn is vaak lastig. Je eindigt vaak bij de opmerking dat je telefonisch moet boeken. Dit is veel gedoe en onoverzichtelijk. Gelukkig zijn er steeds meer websites die overzicht bieden én een degelijk boekingssysteem hebben. Dit zijn onze 3 favorieten van dit moment.

 1. Happyrail is een initiatief van de Treinreiswinkel en deelt dus dezelfde missie: het boeken van een treinreis moet eenvoudiger en voordeliger kunnen. De dekkingsgraad in Europa is heel hoog en daarbij bieden ze ook nog eens alle treinpassen in Europa aan. De website werkt goed en de koppeling met de Treinreiswinkel is fijn. Daar kun je terecht met eventuele vragen over treintickets en is de service goed. Een nadeel is dat je bij het kopen van een treinticket meteen een account moet aanmaken. 
 2. The Trainline is een goede concurrent van Happyrail. The Trainline is ook ambitieus als het aankomt op het eenvoudiger maken van het boeken van een treinticket. Dat zie je vooral terug in de gebruiksvriendelijkheid van de website, die in onze ogen beter is dan Happyrail.
 3. Voyley Dit handige platform wil reizen met de trein en bus makkelijk maken. Het team achter Voyley heeft ervaren dat het plannen van een treinreis in en door Europa veel tijd in beslag kan nemen. Ze stelden zichzelf de vraag waarom ze soms meer aan het plannen waren dan reizen. Het is relatief nieuw, maar het design en de prijzen voor treintickets zien er strak uit.
 4. Rail Europe is onze persoonlijke favoriet. Start-up Loco2 heeft een platform gemaakt waarop (bijna) alle treinticket prijzen van meerdere aanbieders zijn gecombineerd in reisroutes. Dit is precies waar de treinreis-commune naar op zoek is en is om die reden eind 2019 overgenomen door Rail Europe. Die fusering heeft geleid tot een technisch sterke en gebruiksvriendelijke website die veel extra's biedt tijdens het zoeken naar treintickets. Denk aan een landkaart met de route en hoeveel koolstof je bespaart ten opzichte van dezelfde reis met het vliegtuig. 

 

Minder goede treinticketaanbieders

We lezen ook veel over Trainplanet en Omio, maar hier hebben we (nog) geen goede ervaringen mee. Trainplanet richt zich met name op de Zweedse markt, biedt geen prijs in euro's en is niet echt gebruiksvriendelijk. Trainplanet schijnt zich meer te richten op treinpas-houders die stoelen kunnen reserveren in Europese treinen. Omio heeft in onze ogen geen gebruiksvriendelijke website en hier staan niet altijd alle treinreis opties in. Dit maakt het erg onoverzichtelijk om mee te werken.

 

Waar kan ik het beste mijn internationale treinreis boeken?

Verschil Thalys, Eurostar, ICE en TGV

Handig om te weten is dat er ook nog verschil zit tussen nationale spoorwegen en treinnetwerk aanbieders. De Thalys, Eurostar, ICE en TGV INOUI maken gebruik van het (inter)nationale spoornetwerk, maar bieden ieder een bepaalde dienstregeling in andere landen. 

 • Thalys is merendeels in handen van het Franse SNCF en verbindt grote steden via een hogesnelheidslijn in het hart van Europa (Nederland, België, Frankrijke en Duitsland).
 • Eurostar is ook voor het grootste deel in handen van SNCF en verbindt Nederland, Belgje, Frankrijk en Groot-Brittannië via een hogesnelheidslijn.
 • TGV INOUI is ook van SNCF en verbindt veel Franse steden en zijn buurlanden via een hogesnelheidslijn (België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje).
 • ICE is grotendeels van Deutsche Bahn en verbindt grote steden in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland via een hogesnelheidslijn.

 

Informatie en inspiratie

In het begin spraken we over een handjevol experts die je van advies kunnen voorzien. The Man in Seat 61 is één van die specialisten. Hij heeft een uitgebreide website boordevol informatie over hoe je het beste en goedkoopst met de trein reist. Voornamelijk opgezet voor mensen die hun CO2-voetafdruk willen verkleinen en zoeken naar een alternatief voor het vliegtuig. Mark Smith, de websitebeheerder, draagt zijn kennis over om reizigers de kans te geven meer uit hun reis te halen of om de juiste reisorganisaties te vinden die voor jou kan boeken voor een schappelijke en marktconforme prijs. Als je vergelijkbare tips liever in het Nederlands leest, neem dan een kijkje op Treinreiziger.     

 

Een Interrail Pas of zelf boeken?

Dit is de ultieme vraag die je voorafgaand aan je treinreis aan jezelf en/of reisgenoten moet stellen. Dit is een vraag waarover je de hele avond met vrienden of familie kunt discussiëren. Ondanks dat dit een goede reden is om af te spreken met een flesje wijn of kratje bier, besparen we je graag wat ellende en hebben we de vraag voor je ontleed. Deze vraag beantwoord je namelijk eenvoudig door de manier van reizen aan te duiden.

 • Vind je flexibiliteit en spontaniteit belangrijk? Kies dan voor een Interrail Pas.
 • Ga je graag op vakantie waar alles van tevoren vastligt en heb je een wat lager budget? Kies er dan voor om zelf treintickets te boeken.

 

Is het antwoord op bovenstaande vraag een beetje van beide? Dan is het wellicht handig om een treinreisorganisatie in te schakelen om met je/jullie mee te denken.

 

Waar kan ik het beste mijn internationale treinreis boeken

3. Treinreisorganisaties

Als je het lastig vindt of geen tijd hebt om je treinreis zelf te regelen en te plannen, dan is het inschakelen van een reisbureau dat gespecialiseerd is treinreizen een handige derde optie. Dit is wel wat prijziger dan een Interrail Pas, andere Treinpassen of zelf losse treintickets scoren. Maar dan wordt wel echt alles voor je geregeld. Van de treinreis route tot aan je hotel en van treintickets tot activiteiten.

 

De Treinreiswinkel

De Treinreiswinkel is specialist voor treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Het is een reisbureau voor treinreizen. De Treinreiswinkel zoekt altijd de meest voordelige en comfortabele reismogelijkheid. Ze zijn gestart vanuit het idee dat "het boeken van reizen per trein zou eenvoudiger en voordeliger moeten kunnen".  Ze zoeken altijd de beste en meest voordelige reismogelijkheid. Treinreiswinkel is aangesloten op alle reserveringssystemen in Europa en vergelijkt de tarieven van alle reserveringssystemen. Hierdoor streven ze nooit duurder te zijn dan zelf via internet boeken of aan het loket in het desbetreffende land. Andere opties zijn: Tailer Made Rail en Original Travel.

 

Zelf je treinreis organiseren maar hulp nodig met treinkaarten boeken?

Een reis plannen is ontzettend leuk, maar als je voor het eerst treinreis plant, kom je in een oerwoud van websites terecht. Hopelijk heeft ons artikel al wat overzicht gegeven. Wil je graag verder met je puzzel, maar je hebt wat hulp nodig met het boeken van de juiste treintickets? Overweeg dan om de volgende treinreisbureaus een mail te sturen. Elk van deze buitenlandse treinreisorganisaties zijn kenners als het aankomt op het Europese spoorwegennetwerk en helpen je graag een handje:

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.