Home » Treinvakanties » Centraal-Europa » Treinreis in Polen

Laatst bijgewerkt op: 05-04-2021.

Treinreis in Polen

De meest ideale manier om alle hoeken van dit fantastische en verrassende land te verkennen, is per trein. Bezoek de Oostzeekust in het noorden en het knusse Krakau in het zuiden. Het nationale passagiersnetwerk van Polen verbindt alle grote steden, zoals Warschau, Krakau, Poznan en Gdansk. Polen heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een mooie reisbestemming in Europa. Prachtige oude stadspleinen en enkele schitterende stranden zijn nog maar het begin. Ook in Het Tatragebergte onder Krakau en het geweldige nachtleven kun je je hart ophalen tijdens een treinvakantie in Polen. 

 

Treinreis route Polen 

Polen heeft enkele hogesnelheidslijnen, waardoor je met de trein razendsnel tussen steden reist. Door de schaarse binnenlandse vliegverbindingen, de verkeersdrukte op de weg en de parkeerproblemen in de binnensteden is reizen met de trein in Polen een uitstekend alternatief ten opzichte van de auto en het vliegtuig. 

 

Je start je treinreis vanuit Nederland. Via Berlijn stap je 10 uur later uit in Poznan, de hoofdstad van de regio Wielkopolska. Eenmaal in Polen ligt alles op relatief 'korte' reisafstand (in Nederland zijn we erg verwend met grote steden dicht op elkaar). In 3 uur reis je tussen elk van de 6 grootste steden van het land. In deze treinreis bezoeken we er 5 (Lodz, de derde grootste stad, slaan we tijdens deze treinreis over). Na Poznan is het de beurt aan Gdansk om je een warm welkom te heten. Dit is de grootste havenstad van het land. We laten de Oostzee en de kust vervolgens achter ons om de hoofdstad aan te doen: Warschau, dat na de Tweede Wereldoorlog nagenoeg volledig opnieuw is opgebouwd.

 

Daarna is het tijd voor een rondgang in het 'Florence van Polen': Krakau. Polen kent veel schitterende, stedelijke pleinen, maar er is ook veel natuur te ontdekken in het land. Dat laten we graag zien in een bezoekje aan Zakopane, gelegen in het Tatragebergte. Qua reisafstand net wat verder, maar zeker de moeite waard. Vervolgens moet je iets meer moeite doen om weer in de 'bewoonde wereld' te komen. Na een 6 uur durende treinreis kom je aan in Wroclaw, de Cultureel hoofdstad van Europa in 2016. 

 

Poznan

Bezienswaardigheden

Polen ligt geografisch gezien midden in het continent Europa. Vanuit onze Europese Unie bril kijken we echter vaak naar Polen als Oost-Europa en weten we eigenlijk maar weinig van wat er verder dan Berlijn gebeurt. Polen komt af en toe in het nieuws als er herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog worden opgehaald en iedereen kent de steden Warschau en Krakau wel. De politiek komt soms met een andere benadering uit de hoek waar we in Nederland haaks tegenover staan, maar Polen verrast je aan de andere kant met een rijke historie, cultuur, natuur en architectuur. Van Gotische zeestraatjes tot sprankelende marktpleinen en van de hoogste pieken van het Tatragebergte tot een levendig nachtleven. Genoeg te beleven dus zodra je het station uitloopt. 

 

Poznan

In de 10e en 11e eeuw was de stad een van de belangrijkste handelscentra van de net opgerichte Poolse staat. Dit maakt Poznan één van de oudste steden van Polen. De eerste Poolse koning werd begraven in de kathedraal van Poznań. Ook deze kathedraal is de oudste die Polen kent. Op loopafstand vanaf het marktplein vind je Ostrów Tumski, het oudste deel van de stad waar de kathedraal staat. Dit is gelegen op een eiland in de rivier Warta. Om het grootste plein van de stad, Stary Rynek, staan nog veel andere kerken in alle soorten en maten. De populariteit onder toeristen groeit de laatste jaren enorm. Poznan is een kleurrijke combinatie van pleintjes, gotische woningen, een indrukwekkend aantal standbeelden en een levendig centrum.

 

Gdansk

Gdansk ligt in historisch Pommeren en is de grootste havenstad van het land. Vele cruiseschepen die de Oost- en Baltische zee aandoen, stoppen in deze stad. Gdansk is één van de mooiste steden aan de noordkust van Polen (meer kustlijnen hebben ze ook niet). Gdansk kent een opwindende combinatie tussen indrukwekkende en historische gebouwen die doorkruist worden door kanalen waar Amsterdam alleen maar van kan dromen.

 

Samen met Sopot en Gdynia vormt het de ‘Tricity’: 3 steden, 1 bestemming. Met Gdansk als kloppend hart van de regio, Sopot als de zonovergoten badplaats en Gdynia als een populaire bestemming voor festivals en uitgaansleven. Met de trein ben je vanuit Gdansk binnen een half uur in Gdynia en dan ben je onderweg Sopot ook gepasseerd. 

 

Warschau

Als je nog nooit in Polen bent geweest, verwacht je misschien een kille stad. Maar niets is minder waar. Het oude centrum is namelijk erg sfeervol en er zijn meerdere prachtige parken. Met 1,8 miljoen inwoners is Warschau de grootste stad van Polen en tevens de hoofdstad. De binnenstad en het Koninklijk Paleis zijn na de vernietigingen in de Tweede Wereldoorlog helemaal gerenoveerd. De stad is na de oorlog als een feniks uit haar as herrezen en het is vandaag de dag een van de meest snelgroeiende steden in Europa. Met landelijk hoog aangeschreven universiteiten en talrijke musea is Warschau het centrum van de moderne Poolse cultuur.

 

Als je het oude centrum niet bezoekt, dan heb je niets meegekregen van de charme van de stad. Buiten de binnenstad staan namelijk veel wolkenkrabbers en winkelcentra die allemaal op elkaar lijken. Als je van shoppen houdt, kun je je daar prima uitleven zodra je klaar bent met cultuur snuiven. 

 

Gdansk

Krakau

Krakau wordt wereldwijd gezien als één van de mooiste steden van Europa en staat niet zonder reden bekend als ‘het Florence van Polen’. De stad in het zuiden is als één van de weinige Poolse steden zonder kleerscheuren de oorlog doorgekomen. Dit geeft een uniek inzicht over hoe Poolse steden er vooroorlogs voornamelijk uitzagen. Het is de tweede stad van het land, maar wel de grootste toeristische trekpleister. Het centrale plein is daarbij echt een van de mooiere pleinen in Europa. In een ver verleden was Krakau hoofdstad van Polen, maar de stad verloor deze status in 1596. 

 

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad liggen boven de noordelijke oever van de rivier de Wisla (Vistula). Middelpunten zijn het Oude Stadsplein en de Wawel Heuvel met het kasteel en de kathedraal op loopafstand van elkaar. Het Oude Stadsplein (Rynek Glowny) is een juweeltje, maar om het op zijn best te ervaren, moet je het 's nachts of bij zonsopgang op een zonnige lenteochtend zien. Dat betekent vroeg opstaan of een nachtje doorhalen (dat laatste is in Krakau geen enkel probleem).

 

Dagtrip Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz is het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan een miljoen mensen, veelal joden, vonden op verschrikkelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is na de oorlog symbool geworden voor de enorme misdaden van het nazi-regime. Voor mensen uit de hele wereld is Auschwitz een belangrijke reden om een bezoek aan Krakau te brengen. Je kunt het beste ter plaatse een georganiseerde tour boeken, omdat dit iets goedkoper is.

 

Ga uit van prijzen rond de € 50/60. Wil je echter zeker zijn van een plekje? Boek dan eenvoudig iets online. Trek er echt een dag voor uit (minimaal 8 uur), zodat je niet hoeft te haasten tijdens je rondleiding. Met een georganiseerde tour word je met de bus bij je hotel of een centraal punt opgehaald en rij je binnen 1,5 uur naar Auschwitz.

 

Zakopane

Vraag iedere Pool wat dé 'badplaats' in het Tatragebergte is en ze roepen allemaal in koor: "Zakopane". Hier staan prachtige oude villa's en houten kerken, omgeven door groene straten. En uiteraard liggen de hoogste Poolse bergen op steenworpafstand. Zowel in de winter als in de zomer is het hier prima vertoeven. Skiën en snowboarden in de winter en rotsklimmen en hiken in de zomer. Als je in alle rust wil skiën zonder aprés ski, dan moet je hier zijn. Als je in de zomermaanden komt buurten, is een hike-tocht heerlijk om te doen.

 

Baan je een weg naar de top van de Giewont (heen en terug neemt ongeveer 7 uur in beslag) of neem de kabelbaan naar Kasprowy Wierch (1.985m) vanuit Kuznice en loop over een adembenemende bergkam langs de Slowaakse grens. Doe je het liever iets rustiger aan? Vanuit het centrum van het dorpje Gubalówka laat een moderne kabelbaan je genieten van een prachtig uitzicht over het Tatragebergte. Op de top wachten verschillende cafétjes om je bij te laten komen van de vermoeiende reis. 

 

Wroclaw

Warschau moest zoals gezegd de hele stad opnieuw opbouwen. Het voordeel dat zij hadden ten opzichte van Wroclaw is dat zij dit konden doen met de lokale bevolking. Tot 1945 behoorde Wroclaw (destijds nog Breslau) tot Duitsland en was het de hoofdstad van de provincie Neder-Silezië. Na de oorlog werd besloten dat Breslau Wroclaw zou worden en werd het overgedragen aan Poolse overheden. De achtergebleven Duitse bevolking werd onteigend en tot vreemdeling verklaard, om vervolgens naar het westen te worden getransporteerd.

 

De nieuwe bewoners zijn Poolse vluchtelingen die hun woongebied moesten afstaan aan de Sovjet-Unie. Zij hebben de oude stad grotendeels herbouwd, nadat deze jarenlang in puin had gelegen en zelfs verder was gesloopt om stenen te verkrijgen voor de wederopbouw van Warschau. Wroclaw komt dus van nóg verder.

 

Ostrów Tumski - Foto van Visit Wroclaw.

 

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Wroclaw is Ostrów Tumki (Kathedraaleiland, net als in Poznan) wegens de vele kerken die hier zijn te vinden. Zodra in de avond de lantaarnpalen aangaan, waan je je in een sprookjesachtige wereld, gelegen in één van de meest bruisende steden die Polen te bieden heeft. In 2016 is de stad terecht beloond voor al het harde werk; het werd toen benoemd tot Culturele hoofdstad van Europa. Welverdiend, want het is sterk te vergelijken met Krakau, maar zonder de hoge prijzen. 

 

Wroclaw is ook een oude Hanzestad en heeft historisch altijd een belangrijke functie gehad (wat heeft deze stad niet te bieden?). De Hanze was een samenwerkingsverband tussen kooplieden, in verschillende steden, die dezelfde producten verhandelen tijdens de middeleeuwen. Voor de geïnteresseerden in Hanzesteden: in onze treinreis door de Baltische Staten brengen we een bezoek aan de belangrijkste Hanzestad: Lübeck.

 

Reisduur

Iedereen reist op zijn of haar eigen tempo, maar voor deze treinreis raden we aan om er 13 dagen (12 nachten) voor uit te trekken.

 

Reisschema

Route Reistijd Prijs treinrit Aantal overnachtingen
Utrecht - Poznan 10 uur € 60 2 nachten in Poznan
Poznan - Gdansk 3 uur € 15 2 nachten in Gdansk
Gdansk - Warschau 2,5 uur € 22 2 nachten in Warschau
Warschau - Krakau 2,5 uur € 22 2 nachten in Krakau
Krakau - Zakopane 2 uur € 5 2 nachten Zakopane
Zakopane - Wroclaw 6 uur € 20 2 nachten in Wroclaw
Wroclaw - Utrecht 12 uur € 70

Totale kosten treinreis: 235 EUR

Exclusief overnachting, ontbijt, lunch, diner en activiteiten. 

 

Krakau

Tips voor het boeken 

Overweeg voor deze treinreis een One Country Pass Polen van Interrail. Deze pass kost ongeveer € 135 (als volwassene, 2e klasse en met 8 reisdagen). Hierbij is de heen- en terugreis niet meegerekend. Met onze tips voor goedkoop reizen met de trein bespaar je wellicht wat kosten, omdat het gros van de totale kosten namelijk zit in de treinreis naar Polen en weer terug naar Nederland. Met de trein naar Polen is duurder dan met het vliegtuig, waar je soms met spotprijzen een vliegticket op de kop tikt. Lees daarom onze tips waarom je beter de trein kunt pakken dan het vliegtuig om de verleiding te weerstaan. 

 

Praktische informatie

Treinververvoerders in en naar Polen 

Maak je geen gebruik van een Interrail Pass? Beide treinvervoerders in Polen bieden weekend tickets aan waarmee je met korting in het weekend reist. 

 

Poolse valuta

Zloty (PLN)

 

Taal

Pools. Bijna alle jongeren spreken tegenwoordig Engels. De ouderen kunnen het beste overweg in het Duits naast hun moedertaal. 

 

Belangrijkste stations

Główny betekent 'hoofd' in het Pools. Wil je naar het centrum van een stad? Houd dan deze stations aan. 

Tijdverschil Nederland

Geen tijdsverschil, niet in de zomer en niet in de winter.

 

Feestdagen in Polen

1 en 6 januari, Tweede Paasdag, 1 en 3 mei, Corpus Christi, 15 augustus, 1 en 11 november, 25 en 26 december (Kerstmis).

 

Meer informatie

Vind meer informatie op de website van Poland Travel.

Zakopane - Tatragebergte

Treinroute door Polen aanpassen?

Wil je een route op maat, omdat je al in enkele van deze steden of regio's bent geweest en je kunt wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen waar je precies naar zoekt om de perfecte treinvakantie te maken.

Zet anderen op het juiste spoor door dit artikel te delen :-)