Home » Treinreistips » Internationale treinreis maken in coronatijd: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt op: 26-05-2021.

Internationale treinreis maken in coronatijd: alles wat je moet weten

De coronacrisis is nog niet voorbij, maar is licht aan het einde van de tunnel. Steeds meer landen voeren versoepelingen door. De cijfers in Europa zijn gelukkig sterk dalende door de vele vaccinaties. Gezondheid gaat boven alles, maar dromen over een vakantie in het buitenland mag weer. Het dromen gaat zelfs zo ver dat je ook weer concreet plannen kunt maken (met potlood). Voor reizen buiten Nederland geldt nog steeds: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Er zijn pas enkele landen in Europa met de status 'geel'; Finland, Portugal en Ierland. In dit artikel houden we je op de hoogte van alles wat je moet weten over het maken van een internationale treinreis in coronatijd. 

 

Regels voor reizen met internationale trein

 • Reis niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Informeer voor vertrek over het land van bestemming via het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Weet welke maatregelen er zijn tijdens de treinreis.
 • Weet welke maatregelen er zijn in het land van bestemming.
 • Houd tijdens je reis de situatie ter plaatse goed in de gaten.
 • Raadpleeg voor het boeken de website van de reisaanbieder.
 • Reserveer je zitplaats.
 • Als je vanuit een hoogrisicoland terugreist naar Nederland, moet je een negatieve COVID-19-testuitslag tonen.
 • Je krijgt voordat Je de trein instapt een gezondheidscheck.
 • Tijdens je reis in Nederland is een mondkapje verplicht. Ook op het station. 

 

1. Kan ik op vakantie naar het buitenland?

Het verzoek vanuit het kabinet is om reizen zoveel mogelijk te beperken. Reizen naar landen en gebieden binnen de Europese Unie of de Schengenzone met een 'geel' reisadvies is toegestaan. Reizen naar een land of gebied met kleurcode 'oranje' wordt afgeraden. Nagenoeg alle landen in Europa kleuren momenteel oranje, waardoor zelfs coronaproof op vakantie gaan met de trein nu niet mogelijk is.

Op Nederland Wereldwijd vindt je de meest actuele reisadviezen per land. Op de website van International Air Transport Association lees je of er op je vakantiebestemming beperkingen gelden. 

 

2. Mag ik met de internationale trein reizen?

Ja, dit mag. Maar naar welk land je ook gaat, je kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies en houd daarom altijd het reisadvies in de gaten. Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

 

In Europa heeft elke lidstaat andere maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De situatie in de verschillende landen verandert regelmatig. Een actueel reisadvies voor de verschillende landen is dan ook lastig te geven. De situatie van vandaag kan morgen al achterhaald zijn. Als er dingen wijzigen, dan lees je dat vaak als eerste op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast vindt je in de Reiswijzer van de ANWB een goed overzicht van de situatie per land. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van een actueel reisadvies voor de Europese landen en plan de reis naar je vakantieadres nauwkeurig. Weet welke maatregelen er zijn tijdens de treinreis en in het land van bestemming. Hou tijdens je vakantie de situatie ter plaatse nauwlettend in de gaten.

 

3. Wat zijn de (trein)reisvoorwaarden per land?

Op dit moment geldt voor de meeste landen in Europa code oranje. Dat betekent dat je wordt aangeraden alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is. Hieronder zie je per land de regels en de richtlijnen voor het reizen met de trein. Kijk voor de meest recente wijzigingen in de richtlijnen en regels voor treinreizen op NS International

 

4. Wat is er al bekend over het coronapaspoort en reizen met de trein?

Op dit moment gelden er geen vastomlijnde regels. Elk land bepaalt voor zichzelf wat voor maatregelen het hanteert en kan deze van dag tot dag wijzigen. Zo kun je bij vertrek nog voldoen aan de regels die een land stelt om je binnen te laten, maar kunnen die regels bij aankomst alweer gewijzigd zijn. Elk land bepaalt voor zichzelf uit welke andere landen het toeristen toelaat; Nederland staat bij het ene land aangeschreven als bestemming met een hoog risico – rood – terwijl het andere land ons op de kaart oranje kleurt. De Europese Unie wil daar uniformiteit in creëren: alle 27 lidstaten hanteren dezelfde regels, zodat je als reiziger precies weet waar je aan toe bent.

 

Eind april stemde het Europees Parlement in met het plan voor een Europees coronapaspoort, het zogeheten EU-Covid-19-paspoort. Hiermee moet vrij reizen binnen de Europese Unie deze zomervakantie weer mogelijk worden. In dit digitale document – een app - wordt vastgelegd of je bent gevaccineerd, dan wel negatief bent getest op corona of dat je in het afgelopen half jaar corona hebt gehad en dus tijdelijk immuun bent. Dat laatste moet je bewijzen met een antigenentest, dat laat zien dat je antistoffen tegen corona in je bloed hebt. Als je aan een van deze drie voorwaarden voldoet, ben je coronavrij en reis je dus zonder in quarantaine te hoeven gaan.

 

Nog veel onduidelijkheid

Hoe dit precies in zijn werk gaat als je met de internationale trein de grens passeert, is nog niet duidelijk. Ook zitten er aan het coronapaspoort zelf nog een aantal haken en ogen die nog moeten worden weggenomen.

 

5. Waar kan ik meer informatie vinden over het land waar ik naar toe ga? 

Check het reisadvies op Nederland Wereldwijd per land, download de BZ Reisapp (van Buitenlandse Zaken) en meld je aan bij de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan wordt je op de hoogte gehouden van wijzigingen in de situatie ter plaatse. Ook als je hulp nodig hebt tijdens je vakantie kun je terecht bij de 24/7 informatieservice. 

 

 

6. Is het verstandig om op vakantie te gaan?

Op dit moment is het alleen aan te raden binnen Nederland op vakantie te gaan. Iedereen met reisplannen naar het buitenland wordt geadviseerd hier goed over na te denken. Bij een nieuwe uitbraak kunnen lokale overheden weer maatregelen nemen, zoals het afsluiten van hotels en/of gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Wees je hiervan bewust. Door naar het buitenland te reizen accepteer je volgens de overheid dit risico. Dit is dus de verantwoordelijkheid van jou als reiziger zelf. Een repatriëringsoperatie zoals eerder dit jaar door de overheid ligt daarom niet voor de hand. De overheid komt je dus niet ophalen als je op vakantie onverhoopt vast komt te zitten door aangescherpte coronamaatregelen. Kijk je reisverzekering en/of zorgverzekering voor vertrek goed na en neem bij vragen over de polisvoorwaarden contact op met je verzekeraar. 

 

Gele gebieden in Europa

Het reisadvies voor Finland, Portugal en Ierland bijgesteld van oranje naar geel. Dit betekent dat je kunt reizen naar dit land of gebied. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bereid je reis goed voor. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Als een land of gebied geel is, kan dat 2 dingen betekenen:

 • De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat je in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie. 
 • Er zijn besmettingen met het coronavirus. Als het aantal coronabesmettingen toeneemt, kunnen er extra coronamaatregelen opgelegd worden zoals een avondklok.

 

7. Wanneer kan ik het beste mijn treinreis boeken?

Moet je een noodzakelijke reis maken? Soms kan het niet anders, dus plan je train trip nauwkeurig en hou alle risico's per land scherp in de gaten. We adviseren om tot 3 weken voor je vertrekdatum te wachten met het kopen van treintickets. Op die manier heb je meer zekerheid of je veilig kunt reizen naar en in het land van je vakantiebestemming. Let wel goed op: tijdens de coronacrisis is bijna niets zeker en kijken nagenoeg alle politieke leiders maximaal 3 weken vooruit. 

 

Ondanks dat de zomer eraan komt en veel Europese landen hun vaccinatiebeleid prima op orde hebben, is het verstandig je goed in te lezen in hoe het land van je bestemming ervoor staat en wat de (lokale en regionale) regels zijn.

 

8. Welke maatregelen worden er in treinen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Mondkapjes

Mondkapjes in de trein zijn verplicht en vanaf 1 december is het dragen van mondkapjes ook verplicht op stations en perrons in Nederland. Deze regels zijn tegenwoordig nagenoeg in elk land hetzelfde. Reis alleen als je klachtenvrij bent. Op het niet dragen van een mondkapje staat een boete. In het buitenland spreekt men soms over mond- en neusbescherming. Dat betekent dat het dragen van een sjaal of T-shirt over mond en neus in dat geval voldoende is. Let op: voor alle grensoverschrijdende treinen geldt dat je je moet houden aan de regels die in de betreffende landen gelden waar je met de trein doorheen reist. Een voorbeeld: als je met de ICE naar Basel (SBB) reist, heb je te maken met de regelgeving in Nederland, Duitsland en Zwitserland. 

 

Stickers

In internationale treinen worden geen stickers aangebracht om reizigers in de trein te verdelen, zoals dat in Nederlandse treinen (inclusief de IC Direct) en op stations wel gebeurt. Voor IC Brussel, ICE International en IC Berlijn heeft dat te maken met het feit dat deze treinen in België en Duitsland ook een binnenlandse functie hebben. In België en Duitsland wordt niet met stickers gewerkt in het Openbaar Vervoer. In NS-treinen is met groene stickers aangegeven waar reizigers kunnen zitten. Sinds 1 juli zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. De stickers dienen als hulpmiddel om, daar waar het kan, zo veel mogelijk 1, 5 meter afstand te houden. 

 

Treinwijzer

Wil je inzicht in de verwachte drukte per trein in Nederland? Meld jouw treinreis dan aan via de NS Treinwijzer. Hoe meer reizigers hun reis aanmelden, hoe nauwkeuriger de voorspelling. Zo zorgen we samen dat zoveel mogelijk reizigers verantwoord kunnen reizen.

 

Hygiëne 

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Hou zelf voldoende afstand bij het in- en uitstappen, raak zo weinig mogelijk aan en reis alleen als je klachtenvrij bent.

 

Elk land andere richtlijnen

In verschillende landen in Europa wordt anders omgegaan met drukte in het Openbaar Vervoer. Voor het buitenlandse deel van het traject van internationale treinen kunnen daardoor andere richtlijnen gelden. Het kan dus voorkomen dat je internationale trein over de grens drukker wordt dan de richtlijnen in Nederland voorschrijven. Hou hier rekening mee als je op reis gaat. 

 

9. Mag ik met de trein (terug)reizen als ik besmet ben?

Raak je tijdens je vakantie besmet met COVID-19? Dan mag je niet terugreizen met de internationale trein. Dat mag pas als je niet meer besmet bent met het coronavirus en geen klachten meer hebt.

 

10. Kan ik mijn fiets meenemen in de trein?

Gelukkig mag je je fiets weer meenemen in de trein. Net als voor binnenlandse treinen is dit ook voor internationale treinen weer toegestaan. Wel gelden er bepaalde regels in binnen- en buitenland en verschillen de regels per vervoerder. Je fiets mag vaak niet mee in hogesnelheidslijnen.

 

Regels vanuit NS

 • Meld je fiets aan voorafgaand aan je reis.
 • Je fiets mag mee van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 16.00 en tussen 18.30 - 6.30. In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein.
 • Stal je fiets alleen op een speciaal daarvoor bestemde plek in de trein. Met het huidige reserveringsysteem is er altijd voldoende plek.
 • Verwijder de bagage van je fiets en hou je fiets zelf in de gaten.
 • Fietsen mogen niet mee in de ICE en Thalys. Officieel mag dit ook niet in NS-bussen. De ervaring leert dat dit verschilt per buschauffeur. Vaak kun je 'm wel meenemen op eigen risico en als er genoeg ruimte is in het bagageruim. Er is echter geen speciale fietsstandaard. 
 • Alleen geldig i.c.m. een ander vervoerbewijs. Je hebt naast je Dagkaart Fiets dus altijd nog een vervoerbewijs nodig voor je eigen reis.
 • Het e-ticket is persoonsgebonden, kan niet gewijzigd worden en is niet overdraagbaar.

 

Op NS International staat een handig overzicht per vervoerder wat de geldende regels zijn

 

Dit is een inschatting op basis van de informatie die nu beschikbaar is. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zet anderen op het juiste spoor door dit artikel te delen :-)