Laatst bijgewerkt op: 20-07-2021.

Treinreis door de Baltische Staten

In de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen wordt hard gewerkt aan een internationaal treinnetwerk: Rail Baltica. Het is nog niet af, maar een treinvakantie naar de Baltische Staten vanuit Nederland is nu al de moeite waard. Het is een fraaie treinreis naar onder andere de hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn. En om de terugweg wat leuker te maken, neem je de boot terug vanuit Finland. Op die manier hoef je niet dezelfde weg terug te reizen en geniet je van een ferry-overtocht over de Oostzee van Helsinki naar Lübeck, vlakbij Hamburg. 

 

Wat is er zo speciaal aan Rail Baltica?

Rail Baltica is een project met het doel de Baltische Staten te integreren in het Europese spoorwegnetwerk. De 729 kilometer lange spoorlijn verbindt uiteindelijk Warschau, Vilnius, Kaunas, Panevežys, Riga, Pärnu, Tallinn en Helsinki met elkaar. Hiermee doorkruist de spoorlijn vijf landen: Polen, Litouwen, Letland, Estland en indirect Finland. Hiervan gaat 235 kilometer door Letland, 229 kilometer door Estland en 264 kilometer door Litouwen. De complete verbinding is nog niet af, maar Rail Baltica is nu al een prachtige treinreis van Warschau door de Baltische Staten. De verschillende spoorlijnen zijn al met elkaar verbonden. Dat betekent dat je met een beetje goed plannen vanuit Nederland een mooie treinreis naar Tallinn kunt maken. 

 

Rondreis door de Baltische Staten

Je start je treinreis vanuit Nederland. Via Berlijn stap je 12 uur later uit in de hoofdstad van Polen: Warschau. Berlijn is een hele toffe stad om op ontdekking te gaan of om de laatste dingen van je bucketlist af strepen, maar helaas blijf je op Berlijn Hauptbahnhof om over te stappen op de trein naar Warschau. In deze bedrijvige stad heb je wat meer tijd om de boel te verkennen, maar het is niet de mooiste stad op je pad deze trip. Daarom reis je snel verder van Warschau naar Bialystok, in noordoost Polen. Vanuit hier vertrekt er in de weekenden een trein naar het historische Kaunas in Litouwen. Deze reis gaat over de nieuwe Rail Baltica-spoorlijn. Na een bezoek aan de tweede stad van Litouwen reis je door naar de hoofdstad: Vilnius.

 

Treinreis-treinvakantie-baltische-staten-rail-baltica-Litouwen-Vilnius-Gediminas-Toren

Vilnius - Gediminas Toren

Baltische hoofdsteden

Ontdek de prachtige stad en reis vervolgens door naar Riga. We gaven eerder al aan dat je goed moet plannen. Dat heeft vooral te maken met het zeer slecht ontwikkelde spoorwegennetwerk in Litouwen. Litouwen heeft amper treinverbindingen of ze rijden niet elke dag. Tussen Vilnius en Riga rijden amper treinen. Deze route leg je bij voorkeur af per bus, waardoor je dus wel kunt genieten van de prachtige natuur tussen Litouwen en Letland. Na een bezoek aan de aan Riga, de grootste stad van de Baltische Staten, vervolgt de reis naar Tallinn. Deze keer wel per trein, want de treinverbindingen in Letland en Estland zijn stukken beter. Na een overstap in Valga houdt niets je meer tegen om de derde Baltische hoofdstad te bereiken: het Estse Tallinn.

 

Met de boot van Helsinki naar Duitsland

Nu je toch al zo'n eind van huis bent en Helsinki bij helder weer kunt zien liggen vanaf de haven in Tallinn, is het zonde om dezelfde weg weer terug te maken. Als je het vliegtuig daarnaast ook wil ontwijken heb je weinig andere mogelijkheden. Een 'omweg' via Sint-Petersburg behoort nog tot de mogelijkheden, maar dat hangt ervan af hoe lang je vrij bent. Dat laten we in dit artikel achterwege. Met de catamaran naar Helsinki dus. Finland is een fenomenaal mooi land, maar Helsinki weerspiegelt al die mooie natuur niet echt. Het is echt wel een hele leuke stad en zeker de moeite waard om te bezoeken als je het kunt zien en ruiken. En we geven het vast mee: als je in Helsinki bent geweest, kom je nog een keer terug voor de rest. Na een bliksembezoek aan Finland maak je een ferry-overtocht naar Duitsland. De boot vertrekt overdag en dat heeft een reden. De veerboot laveert namelijk tussen de eilanden van de scherenkust van Finland. Geniet van de zon aan dek, een lekkere maaltijd in het restaurant, het uitzicht op de Oostzee en warm lekker op in de sauna aan boord. Vanuit Lübeck in Duitsland reis je vervolgens per trein terug naar Nederland.

Bezienswaardigheden treinreis in de Baltische Staten

De omgeving per trein verkennen is natuurlijk al leuk, maar gelukkig mag je er ook af en toe uit om een leuk plaatsje te ontdekken. Tijdens deze treinreis richting Noord-Europa doe je niet zomaar wat plaatsjes aan. Je komt langs welgeteld 5 hoofdsteden: Warschau, Vilnius, Riga, Tallinn en natuurlijk Helsinki. En dan tellen we Berlijn niet eens mee. Daarnaast kom je nog langs de belangrijkste Hanzestad: Lübeck (de Hanze was een samenwerkingsverband tussen kooplieden, in verschillende steden, die dezelfde producten verhandelen tijdens de middeleeuwen). Genoeg te doen en te zien, dus helpen we je een handje. 

Lazienki-park-warschau-warsaw-treinreis-polen-baltische-staten-rail-baltica

Łazienki Park (Royal Baths Park) in Warschau

Warschau

Als je nog nooit in Polen bent geweest, verwacht je misschien een kille stad. Maar niets is minder waar. Het oude centrum is namelijk erg sfeervol en er zijn meerdere prachtige parken. Met 1,8 miljoen inwoners is Warschau de grootste stad van Polen en tevens de hoofdstad. De binnenstad en het Koninklijk Paleis zijn na de vernietigingen in de Tweede Wereldoorlog helemaal gerenoveerd. Als je het oude centrum niet bezoekt, dan heb je niets meegekregen van de charme van de stad. Buiten de binnenstad staan namelijk veel wolkenkrabbers en winkelcentra die allemaal op elkaar lijken. Als je van shoppen houdt, kun je je daar prima uitleven zodra je klaar bent met cultuur snuiven. 

 

Kaunas

De tweede stad van Litouwen is een perfecte eerste halte op je reis door de Baltische staten. Het levendige en historische Kaunas was ooit even de hoofdstad van Litouwen. Nu is het tot 2022 de culturele hoofdstad van Europa. Ook iets om trots op te zijn. Zodra je er aankomt, begrijp je meteen waarom de stad deze eer kreeg toebedeeld. Je bewondert er middeleeuwse architectuur, bezoekt eigenzinnige musea en verkent levendige, autovrije straten. 

 

Treinreis-treinvakantie-baltische-staten-rail-baltica-litouwen-kaunas

Kaunas

Vilnius

Vilnius is een leuke stad voor reizigers die zich graag buiten de gebaande paden begeven. Kijk je ogen uit in de grote middeleeuwse binnenstad (een van de grootste van Europa) of de vele parken en het groen waardoor de stad bijna één is met de natuur. De oude binnenstad van Vilnius is compact, met genoeg interessante plekken om te bezoeken. Daarnaast maak je vanuit Vilnius makkelijk een dagtrip naar kasteel Trakai of Paleis Rundāle. En je bedenkt het op voorhand niet, maar Vilnius is een zeer moderne stad. Hier vind je allerlei hippe bars, restaurants en unieke activiteiten, zoals een ballonvaart over het stadscentrum.

 

Riga 

Van Vilnius naar Riga per trein is dus een aardige opgave. Er gaat wel een trein, maar dan moet je overstappen in Daugavpils. Er gaat niet elke dag een trein en de overstap kan lang duren. Wil je hier geen tijd verliezen? Dan raden we aan om met de bus te gaan. Die doet er 4 uur over. De trein doet er in totaal ongeveer 6,5 uur over, maar daar is de overstap niet bij gerekend. 

 

Op vakantie in Letland

Riga is een veelzijdige en interessante bestemming, waar je op elke straathoek iets nieuws ontdekt. Met een wandeling door het oude centrum dompel je je onder in de geschiedenis, met gebouwen in de meest uiteenlopende stijlen: van middeleeuws tot art nouveau. Echte geschiedenisgekken gaan naar het Museum van de bezetting van Letland. Hier kom je alles te weten over de verschillende periodes waarin Letland werd bezet en hoe het inmiddels onafhankelijke land zijn huidige vorm kreeg.

 

Na al  die geschiedenislessen krijg je vast honger. Dan raden we aan naar de centrale markt van Riga te gaan. Hier vind je de beste Letse ingrediënten voor een budgetvriendelijke maaltijd, plaatselijk ambachtswerk dat je nergens anders vindt en een verrassend breed aanbod aan lokaal bier.

 

Treinreis-treinvakantie-baltische-staten-rail-baltica-riga-letland-centrale-markt

Riga - Centrale Markt (oude zeppelin hallen)

Talinn

Om verder te reizen naar Estland, neem je de trein naar het grensstadje Valga. Vanwege historische conflicten is dit stadje in twee delen verdeeld, met één deel in Letland (Valka), en één deel in Estland (Valga). De relatie tussen beide stadshelften is vandaag de dag erg goed en je kunt gemakkelijk de grens oversteken als je tijd hebt voor een korte stop. Het eerste deel van de treinreis is met een Letse trein. Een trein uit de Sovjettijd, met erg comfortabele stoelen. Vanuit Valga reis je vervolgens met een moderne Estse trein naar de derde Baltische hoofdstad.

 

Het charmante en romantische Tallinn is een van de steden die zich het meest ontwikkeld heeft sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Tallinn is uitgegroeid tot een hotspot voor tech-startups en dat zie je terug in de chique en hippe Rotermann-buurt. De jonge en innovatieve stad vormt daarentegen het perfecte voorbeeld van de balans tussen oud en nieuw in de Baltische staten. In het oude centrum vind je namelijk veel met kaarslicht verlichte restaurants waar je een echt middeleeuws gevoel ervaart. 

 

Helsinki

Vanuit het centrum van Tallinn loop je in korte tijd naar de haven om de overtocht naar Helsinki te maken. De overtocht duurt ongeveer 1,5 uur, waarna je weer voet aan wal zet in de bruisende hoofdstad van Finland. Helsinki is een kuststad met een drukke haven waar je heerlijk kunt rondkuieren en de immense schepen bewondert die hier aan- en afmeren. Vanuit de haven loop je binnen 20 minuten het centrum in. 

 

Helsinki is uitgegroeid tot een bruisende Europese stad, waar Oost-Europa samenkomt met Noord-Europa. De stad is grotendeels gebaseerd op Sint-Petersburg in Rusland, zo'n 400 kilometer verderop. Je vindt er daarom nog overduidelijke Russische architectuur terug. De ruim opgezette boulevards en tramlijnen stralen ruimte uit. Gelukkig heeft Helsinki ook een eigen identiteit. De Uspenski-kathedraal is het pronkstuk van de Finse orthodoxe kerk. De gouden koepels en rode-bakstenengevel zijn nagenoeg overal zichtbaar. Naast de haven is het echte hart van Helsinki Kauppatori (marktplein). Hier komen de lokale bevolking, bezoekers, ambachtslieden en handelaars samen.

 

Treinreis-treinvakantie-baltische-staten-rail-baltica-finland-helsinki

Helsinki

Lübeck

Dit is een gezellige Hanzestad. Als je aan de Hanze denkt, dan denk je vooral aan Hamburg. De Koningin van de Hanzesteden was echter eeuwenlang in Lübeck, niet Hamburg. Het was ooit een van de grootste en machtigste steden van Duitsland. Nu is het een schattig stadje vol geschiedenis en bijzondere bezienswaardigheden. Het middeleeuwse centrum van Lübeck staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit is dan ook de belangrijkste bezienswaardigheden in Lübeck.

 

De oude straten zijn heel fraai, maar het leukste aan het centrum ligt achter en tussen die straten: de meer dan 50 ‘Gänge’. Dit is een wirwar aan hofjes. In Nederland is het meestal niet de bedoeling dat je zomaar een hofje binnenwandelt, maar in Lübeck horen de hofjes tot de openbare weg. Een leuke plaats om je trip in rust af te sluiten. Je kunt er 1 nacht blijven, maar 2 nachten doet in onze ogen deze stad meer recht aan. 

 

Hoeveel dagen heb je nodig voor een vakantie door de Baltische Staten

Iedereen reist op zijn of haar eigen tempo, maar voor deze treinreis raden we aan om er 13 dagen (12 nachten) voor uit te trekken. Gouden tip over je vertrekdag: ga op vrijdag of zaterdag weg, omdat je dan dus in het weekend de trein van Warschau naar Kaunas kunt pakken. 

 

Reis door Baltische Staten

Route Reistijd Prijs treinrit Aantal overnachtingen
Utrecht  -  Warschau 12 uur € 70 1 nacht in Warschau
Warschau  -  Kaunas 6 uur € 20 1 nacht Kaunas
Kaunas  -  Vilnius  1,5 uur € 5 2 nachten in Vilnius
Vilnius -  Riga    4 uur € 20 2 nachten in Riga
Riga  -  Tallinn    7 uur € 25 2 nachten in Tallinn
Tallinn  -  Helsinki  2 uur € 20 (boot) 1 nacht in Helsinki
Helsinki  - Travemunde 29 uur € 155* (boot) 1 nacht op de boot naar Travemunde - Lübeck
Travemunde - Lübeck 0,5 uur € 5 2 nachten in Lübeck
Lübeck  -  Utrecht  6,5 uur € 35

Globale kosten treinreis Baltische Staten: 350 EUR

 

treinreis-Aleksander-Nevski-Katedraali-tallinn-estland-rail-baltica-baltische-staten

Alexander Nevsky Cathedral - Tallinn 

Tips goedkope treintickets

Het is soms onduidelijk waar je het beste je internationale treinreis en tickets boekt. Het boeken van treinkaarten in andere landen is lastig, omdat spoorwegmaatschappijen hun aanbod minder delen. Zo heb je minder overzicht op de snelste reistijd, de goedkoopste prijs en hoe een eventuele overstap er uit ziet.

 

Interrail Pas of zelf regelen

Een Interrail Global Pas is superhandig, maar niet ideaal voor deze reis. Je neemt twee keer de boot en de overige kosten voor treinkaarten zijn lager dan de kosten die je maakt voor het aanschaffen van de Global Pas. Het loont om alles zelf te regelen, want een georganiseerde treinreis als deze kost al gauw ruim € 1.200,-. Je kunt dus zelf een paar honderd euro besparen. Wil je het niet zelf regelen? Koop dan wel een Interrail Global Pas. Dan hoef je enkel zelf je hotels te boeken en je activiteiten in te vullen. Lees ons artikel over waar je het beste je treintickets boekt.

 

De bootovertocht drukt waarschijnlijk aardig op je budget, maar met het vliegtuig teruggaan is zonde en de voordelen om met de trein te reizen gelden in principe ook voor het reizen met de boot. Hou er verder rekening mee dat je 3 á 4 maanden van tevoren je trein-  en ferrytickets boekt. 

Vervoerders en ticketaanbieders

NS International

Deutsche Bahn

Intercity Polen

Treinkaarten Litouwen

Bus Litouwen - Letland 

Riga - Tallinn: reserveren is niet nodig. Koop een treinticket naar Valga en Tallinn op het station of in de trein. 

Tallink Silja Line (boot)

Finnlines (boot)

Rail Baltica routekaart

Rail-Baltica-treinreis-baltische-staten

Treinreistips

Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

 

Zet anderen op het juiste spoor  

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de zon in Zuid-Europa, van het authentieke Centraal-Europa of een leuke stedentrip? Ook daar kom je met de trein overal.