Reizen met de trein naar Denemarken

Het waterrijke Denemarken heeft veel gelijkenissen met Nederland. De zee is altijd dichtbij en het is bijna net zo plat als een pannenkoek. Ook kennen de gelukkige Denen een ander woord voor 'gezellig', namelijk: 'hygge'. Gezellig en hygge zijn in andere talen nagenoeg niet uit te drukken. Er zijn natuurlijk ook verschillen met Nederland. Anders is het de moeite niet om er op treinvakantie te gaan, niet waar? Zo bestaat Denemarken uit vele eilanden; in totaal 444. Die vele eilanden en water maken Denemarken zo mooi en speciaal. In de Deense natuur is er altijd wat te beleven. Fietsen, wandelen, surfen en kanoën kan er allemaal en er zijn meer dan genoeg charmante kleine stadjes en bruisende grotere steden. Al die 444 eilanden zijn strak met elkaar verbonden via onder andere het spoornetwerk. Met de trein (en soms bus en ferry) kom je op de meest afgelegen plaatsen in dit fascinerende land in Noord-Europa. Omdat er zoveel te beleven valt, hebben we een mooie treinreis route voor je gemaakt.

 

Reizen-met-de-trein-door-denemarken-treinreis-treinvakantie-Skagen

Skagen

Treinreis door Denemarken

Met deze treinreis route bezoek je de meest iconische plaatsen in Denemarken. Het is een mooie mengelmoes van steden en natuur. Deze treinvakantie neemt zo'n 15 dagen in beslag, maar is uiteraard aan te passen naar eigen smaak. Het ijkpunt in Nederland is Utrecht. Vanaf Amsterdam start je treinreis met als eerste bestemming Ribe, net onder Esbjerg. Na je bezoek aan de oudste stad van Denemarken trek je verder naar Aarhus; de Stad van de Glimlach. 

 

Het lachen vergaat je niet bij je volgende stop, maar lach wel met je mond dicht als je op het strand aankomt op meest noordelijke punt van Denemarken, Skagen. Hier botsen de Noordzee en Oostzee met elkaar.  Tijdens je volgende bestemming kan je geluk niet op als je de meest gelukkige stad van Denemarken bezoekt: Aalborg. Vervolgens reis je zuidwaarts naar Viborg. Een veelzijdig stadje met een scala aan activiteiten in de buitenlucht. Al deze steden liggen op het schiereiland Jutland. Kies voor dit deel van de reis voor een Intercity trein (IC) in plaats van de snellere Intercity-Lyn (ICL). De langzamere trein is beter om de stille schoonheid van de heide- en boslandschappen van Jutland te aanschouwen. 

 

Je volgende destinatie is de stad Odense, gelegen op het eiland Funen. Dit ligt tussen het schiereiland Jutland en het grootste eiland van alle 444; Seeland. Op het eiland Seeland ligt Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken en ook de laatste stop tijdens je treinreis door Denemarken. 

 

Reisafstanden in Denemarken

Denemarken heeft een dicht spoornetwerk waardoor de reistijd tussen alle bovengenoemde steden nooit langer is dan 3,5 uur. Heen en terug tussen Nederland en Denemarken duurt ongeveer 10 uur, tenzij je vanuit Noord-Jutland in één keer terugreist naar Utrecht. Dan doe je er zo'n 3 uur langer over. 

 

De 7 haltes tijdens je treinreis door Denemarken

Twee dingen die waarschijnlijk centraal staan bij elk stadsbezoek zijn Vikingen en het huren van een fiets. De connectie met Vikingen vergt weinig uitleg, maar wat je misschien niet wist is dat Denemarken een fietsland bij uitstek is. Maak hier dankbaar gebruik van, want je ziet meer en verplaatst je sneller en gemakkelijker. Je begint deze treinvakantie door Denemarken klein en eindigt groots; de eerste halte is Ribe en de laatste Kopenhagen. 

 

1. Ribe (en Esbjerg)

Ribe ligt in zuidwest-Jutland en is de oudste stad van Denemarken. In dit charmante kustplaatsje dwaal je door de vele smalle straatjes, bewonder je prachtige middeleeuwse huizen en bezichtig je de kathedraal. Ribe heeft een groot Viking-verleden en hier zie je dan ook veel van terug. Zo is er een Vikingmuseum, een Vikingcentrum, een jaarlijkse Vikingmarkt en een openluchtmuseum waar je alles leert over de Vikingen. Tijdens je treinreis door Denemarken merk je dat de Vikingen een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het land. In Ribe maak je hier op een unieke manier kennis mee. 

 

Op een klein uurtje treinen van Ribe ligt Esbjerg. Deze stad is de vijfde grootste stad van Denemarken en de grootste van West-Jutland. Ook Esbjerg ligt aan de Noordzee en staat bol van de mogelijkheden. Alles in deze stad is gebouwd om water en visserij en je geniet er van prachtige stukken natuur. Ook winkelliefhebbers kunnen hier hun ei kwijt. ’S Avonds geniet je van een prachtige zonsondergang op het sfeervolle marktplein vol met terrasje en restaurants. 

 

Reizen-met-de-trein-door-denemarken-treinreis-treinvakantie-ribe-haven

Ribe

2. Aarhus

We beginnen dus klein en eindigen groots, maar alles wat daar tussenin ligt is willekeurig qua grote geselecteerd om de reisafstanden behapbaar te houden. De tweede stop is Aarhus; de op een na grootste stad van Denemarken. Je komt aan op het centraal station, tegenwoordig onderdeel van een modern winkelcentrum. Een beetje te vergelijken met Utrecht; een merkwaardige eerste indruk, maar net als Utrecht heeft Aarhus zoveel meer te bieden. Aarhus was in 2017 Culturele Hoofdstad van Europa. In deze fascinerende havenstad zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand. De stad heeft een goede mix van oude cultuur en moderne faciliteiten in het centrum. 

 

Het oude Aarhus kent tal van uitgaansgelegenheden en enkele musea. Zo zijn het Kvindemuseet (het Vrouwenmuseum dat de rol van vrouwen door de geschiedenis onderzoekt), het kunstmuseum ARoS (een van de grootste musea van Noord-Europa) de moeite waard om te bezoeken. Op het dak van het beroemde kunstmuseum vind je de regenboog panorama, vanaf waar je uitzicht hebt over de stad. De belangrijkste attractie van de stad is Den Gamle By, een openluchtmuseum met bijna honderd traditionele Deense vakwerkhuizen. Deze historische gebouwen zijn afkomstig uit het hele land. 

 

3. Skagen

Waar Schagen in Nederland in Noord-Holland ligt, bevindt Skagen zich in Denemarken ook in het noorden. Sterker nog: het ligt op het uiterste puntje van Noord-Jutland (en dus Denemarken). Land's End in het Engelse Cornwall, Cabo de São Vicente in Portugal, de Noordkaap in het topje van Scandinavië, Punta Candieira in Spanje. De wereld lijkt er op te houden. Het kleine dorpje Skagen staat bekend om zijn magische licht. In de 19e en 20e eeuw trok het om die reden veel schilders. Toch drukt een schilderij niet uit hoe ongekend mooi het hier is. 

 

Skagen bereik je met de spoorwegmaatschappij Nordjyske Jernbaner vanuit het nabijgelegen Frederikshavn. Geniet van de frisse zeelucht tijdens een wandeling door de zandduinen. Na een stukje lopen over het strand en door de duinen krijg je uiteraard trek in een vers gevangen vis. Bezoek daarvoor de gezellige, oude viswinkels en eet een heerlijk vers gevangen vis in de gemoedelijke visrestaurants.

 

Reizen-met-de-trein-door-denemarken-treinreis-treinvakantie-aalborg-overzicht-stad

Aalborg

4. Aalborg

Als je door het gemoedelijke stadje in Noord-Jutland struint, begin je te begrijpen waarom Denen tot de gelukkigste mensen op aarde behoren. Het is een havenstad maar straalt toch veel charme uit. Je vindt hier smalle oude straatjes, musea en historische bouwwerken. Haring heeft in de 17e eeuw welvaart naar deze stad gebracht. Een mooie, oude wijk met fraai bewaard gebleven koopmanshuizen, herinnert hier nog steeds aan. Wandel door de goed bewaarde oude stadswijk en bewonder de gotische kathedraal, Budolfi Kirke en het griezelige 16e-eeuwse Aalborghuskasteel.

 

Akvavit is de nationale drank van Denemarken en in Aalborg vinden ze dat ze dit het beste maken; proef daarom zeker de Aalborg Taffel Akvavit. Het is een beetje te vergelijken met Vodka. Dit proef je het beste in de straat Jomfru Ane Gade. Hier vind je restaurants, muziek en bars in overvloed. Hou je wel van een drankje en een feestje? Ga dan rond eind mei naar Aalborg. Denemarken en de rest van Scandinavië staan niet bekend om het vieren van carnaval, maar in Aalborg vieren ze elk jaar Aalborg Carnival. Dit staat bekend als het grootste carnavalsfeest van Noord-Europa. 

 

De Limfjord

In Noord-Jutland ligt de langgerekte baai Limfjord. De Limfjord wordt vaak het Deense vakantieparadijs genoemd. Hier vind je rust in de natuur,  uitgestrekte gebieden met heiden en vredige meertjes. Aalborg en Viborg zijn twee mooie steden in deze indrukwekkende regio.

 

5. Viborg 

Viborg is een veelzijdige stad en zit vol geschiedenis, cultuur, natuur en evenementen. Alles qua oud en nieuw komt hier samen. Bezoek de duizend jaar oude kerken en maak een uitstapje De Fem Halder, een goed bewaard stukje Deense natuur met een aantal indrukwekkende (kleine) huizen. Viborg is daarnaast een buitensport-stad in optima forma. Ga voor bijvoorbeeld naar Hærvejen. Dit is een geweldig wandel- en fietspad dwars door eeuwenoude eikenbossen, heuvels, heide en langs het water. Toch liever het water op? Dan is een boottocht over de meren van Viborg een dikke aanrader. 

 

Reizen-met-de-trein-door-denemarken-treinreis-treinvakantie--kasteel-egeskov-odense-eiland-funen

Kasteel Egeskov (vlakbij Odense)

6. Odense 

Het eiland Funen noemt zichzelf het 'Tuineiland van Denemarken'. Odense is verreweg de grootste stad op het eiland en is tevens de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. De Deense schrijver die wereldberoemd is geworden door zijn sprookjes, zoals de kleine Zeemeermin, het lelijke jonge Eendje, de rode Schoentjes, de Prinses op de Erwt, de Sneeuwkoningin, de Chinese Nachtegaal en het tinnen Soldaatje. Saillant detail: Andersen wilde naar alle waarschijnlijkheid Odense zo snel mogelijk verlaten. Dit lukte hem al in zijn tienerjaren, maar dit weerhield Odense er niet van om Andersen als een paradepaardje in hun marketing te gebruiken.

 

Heb je heel Odense gezien? Op een half uurtje met de trein ligt kasteel Egeskov (uitstappen bij halte Kværndrup). Dit is een 'levend' kasteel waar kinderen en volwassenen zich een hele dag kunnen vermaken. Tot rust kom je in het groene hart van Denemarken in een van de vele bossen, heuvels en duinen. 

 

7. Kopenhagen 

Kopenhagen ligt op het grootste eiland van Denemarken, Seeland. Het is een levendige stad met geweldige architectuur, geplaveide wandelpaden en kronkelende kanalen en meertjes. Iedereen kent wel het beeld van De Kleine Zeemeermin, maar deze stad heeft zoveel meer te bieden. In de zomer tref je een bruisend straat- en uitgaansleven aan dat soms bijna niet onderdoet voor een zwoele zomeravond in Madrid. Als je van attractieparken houdt, mis dan de Tivoli Gardens niet. Dit is een van de oudste amusementsparken in Europa. Fietsen wordt ook in Kopenhagen sterk aangemoedigd, dus ontdek de stad met de fiets.

 

Of maak een wandeling door Christiania, een uniek uit de hand gelopen sociaal experiment. Christiania is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave, een soort mini hippiecommunie. Lees je van tevoren wel even goed in. Je leest wisselende ervaringen op internet. Toeristenbureaus willen de werkelijkheid nog weleens verbloemen. Zelf kunnen we ons volledig vinden in de ervaring van Reishonger.

 

Hoeveel dagen heb je nodig voor een vakantie door Denemarken

Iedereen reist op zijn of haar eigen tempo, maar voor deze Deense treinreis raden we aan om er 15 dagen (14 nachten) voor uit te trekken. 

 

Reis door Denemarken

Route Reistijd Aantal aan te raden overnachtingen Kosten treintickets
Utrecht - Ribe 10 uur 2 nachten in Ribe
Ribe - Aarhus 3 uur 2 nachten in Aarhus
Aarhus - Skagen 3,5 uur 2 nachten in Skagen
Skagen - Aalborg 2 uur 2 nachten in Aalborg
Aalborg - Viborg 2 uur 2 nachten in Viborg
Viborg - Odense 3,5 uur 2 nachten in Odense
Odense - Kopenhagen 1,5 uur 2 nachten in Kopenhagen
Kopenhagen - Utrecht 10 uur

Globale kosten treinreis Denemarken: 300 EUR

 

Reizen-met-de-trein-door-denemarken-treinreis-treinvakantie-Kopenhagen-superkilen-park

Kopenhagen - Superkilen

Treintickets in en naar Denemarken

Het is soms onduidelijk waar je het beste je internationale treinreis en tickets boekt. Het boeken van treinkaarten in andere landen is lastig, omdat spoorwegmaatschappijen hun aanbod minder delen. Zo heb je minder overzicht op de snelste reistijd, de goedkoopste prijs en hoe een eventuele overstap er uit ziet. Je hebt in onze ogen altijd 3 opties: je koopt een Interrail Pas, je koopt zelf losse treintickets voor je hele reis of je boekt via een (trein)reisbureau. Lees er alles over in ons artikel over waar je het beste je treintickets boekt.

 

Tips goedkope treinkaarten Denemarken

Je hebt keuze uit de Global Pass en de Denemarken Pass van Interrail. Voor deze treinreis zien wij meer waarde in de Denemarken Pass dan de Global Pass. Let wel op dat je voor sommige treinen reserveringskosten moet betalen, ook met je Interrail Pass. Voor deze treinreis denken we dat het voordeel van zelf losse treintickets kopen qua prijs valt weg te strepen tegen een Denemarken Pass. 

 

Treinvervoerders en ticketaanbieders in en naar Denemarken

Danske Statsbaner (DSB) 

Arriva

NS International

Deutsche Bahn

Rejseplanen (reisplanner, zowel webversie als applicatie beschikbaar)

Treinen in Denemarken

 

Treinreistips

Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

 

Reizen-met-de-trein-door-denemarken-treinreis-treinvakantie-aarhus-Isbjerget

Aarhus - Isbjerget

Praktische informatie

Beste reisperiode Denemarken

De beste reistijd voor Denemarken is april tot en met oktober, met juni tot en met augustus als warmste maanden en de minste neerslag. Deze maanden vallen ook samen met het hoogseizoen. De hele maand mei en eind augustus gelden als laagseizoen en is het ook prima vertoeven. 

 

Valuta Denemarken

De munteenheid in Denemarken is de Deense kroon (DKK).

 

Feestdagen in Denemarken

1 januari, Witte donderdag, Tweede Paasdag, Store bededag (4e vrijdag na Pasen), Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, 5 juni, 24 t/m 26 december.

 

Taal

Deens, maar zowel jongeren als ouderen spreken een aardig woordje Engels.

 

Hoofdstad Denemarken

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen.

Meer informatie

Vind meer informatie op Visit Denmark

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de zon in Zuid-Europa, van het authentieke Centraal-Europa of een leuke stedentrip? Ook daar kom je met de trein overal.