Laatst bijgewerkt op: 05-06-2021.

Reizen met de trein naar Berlijn

Duitsland heeft een rijke historie en Berlijn vertelt je ontelbaar veel verhalen. Berlijn is meer dan een vernietigde en verdeelde stad door oorlogen. Het is een stad die altijd in ontwikkeling is en nooit stilstaat. De stad kent een fantastische kunst en (alternatieve) cultuursector. Op elke hoek speelt zich een stukje moderne geschiedenis voor je neus af. Van het aangrijpende Holocaust monument tot kleinere kunstwerken in achterstraatjes. Berlijn staat verder bekend als een van de groenste steden van Europa met een uitgebreid (uitgaans)leven, vrije levensstijl en relatief goedkoop in verhouding tot andere Europese hoofdsteden. 

 

Berlijn is een prachtige bestemming voor een stedentrip. Met de trein doe je er vanaf Amsterdam Centraal 6,5 uur over. Dit is iets sneller dan met de auto en iets langzamer dan met het vliegtuig. Maar waarom kies je dan voor de trein?

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-berlijn-Brandenburger-tor

Brandenburger Tor

Voordeel reizen met de trein naar Berlijn

  • Comfort en ruimte aan boord van de trein
  • Je stapt uit in hartje Berlijn 
  • Je reist duurzaam
  • Weinig tot geen stress onderweg
  • De trein naar Berlijn heeft speciale kindercoupés

 

Berlijn: duurzame stedentrip 

Reizen met de trein is een geweldige manier om je reis duurzamer te maken. Rail Europe heeft zelfs (met een knipoog) een koolstofcalculator toegevoegd aan hun boekingssysteem om te laten zien hoeveel je bespaart door met de trein te gaan in plaats van met het vliegtuig. De geschatte CO2-besparing door de trein te nemen naar Berlijn in plaats van het vliegtuig is voor een enkele reis bijna 88 kg. Dit staat bijvoorbeeld gelijk aan ongeveer 400 km rijden met een doorsnee auto. Berekeningen van Milieu Centraal wijzen uit dat internationale treinreizen per reiziger gemiddeld 7 keer minder uitstoten dan een vliegreis naar dezelfde bestemming. In vergelijking met een autoreis met twee personen levert dit per reiziger gemiddeld 2 tot 4 keer minder CO2-uitstoot op. 

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-berlijn-reichstag

Reichstag

Kosten heen en weer Berlijn met de trein

Een retourtje Berlijn kost ongeveer € 76. Dit is de meest gangbare prijs. Goedkoper is lastig te vinden en duurder vaak alleen als je op het laatste moment boekt. Als je minimaal een maand van tevoren boekt, vind je vaak treintickets voor € 38 enkele reis. Let op: bij deze prijs heb je geen zitplaats gereserveerd en is het wijzigen van je ticket niet mogelijk (non-flex tarief). Dit is een prijs voor 2e klasse. 

 

Zitplaats reserveren IC Berlijn

Het is aan te bevelen een zitplaats te reserveren als je er zeker van wil zijn niet een groot gedeelte van de reis te moeten staan of telkens moet verplaatsen, omdat je op een gereserveerde stoel zit vanaf een bepaald station. Een zitplaatsreservering kost € 4 per persoon per enkele reis.

 

Met de trein van Amsterdam naar Berlijn en goedkoop in de 1e klas 

Bij een treinticket in de 1e klas is je zitplaats inbegrepen. Dit betekent dat het verschil tussen de 2e en 1e klas slechts € 18 is als je bij de 2e klas van plan bent je stoel erbij te reserveren. Met reizen in de 1e klas geniet van je meer comfort. Je hebt meer plaats, een maaltijdservice en gratis kranten en tijdschriften. Soms moet je jezelf een beetje verwennen ;-).

 

Sparpreis Europa

Bij je treinkaartje kun je nog een vorm van flexibiliteit kopen, eigenlijk een soort verzekering. Het non-flex tarief wordt standaard en is gratis. Zoals je al raad, heb je met dit treinticket geen annuleringsmogelijkheden. Kun je dus unerwartet niet naar Berlijn, dan ben je je geld kwijt. Boek je via Deutsche Bahn, dan wordt dit ook wel Supersparpreis Europa genoemd. Bovendien is het treinkaartje alleen geldig voor de geselecteerde internationale trein. 

 

Voor slechts een paar euro (meestal tussen de 4 en 6 euro) heb je wat meer flexibiliteit. Door de coronacrisis zie je hoe onzeker de reiswereld in elkaar steekt, dus dat is best een paar euro waard. Met dit treinkaartje is het mogelijk om tot 1 dag voor vertrek te wijzigen en te annuleren. Ondanks dat je al een klein bedrag hebt betaald voor je mid-flex tarief, betaal je bij het omboeken van je treinticket wel het eventuele prijsverschil en bij annuleren betaal je € 19 annuleringskosten per kaartje. Lees dus van tevoren even goed de tariefvoorwaarden door. Deze optie heet over de grens ook wel Sparpreis Europa.

 

Er is ook een full-flex tarief, maar dit kost soms wel € 100. Dat vinden we geen goede deal, dus raden we het mid-flex tarief aan als je van zekerheid houdt. Als je gegarandeerd op de geboekte datum en tijdstip naar Berlijn kunt gaan, dan is een non-flex tarief ook een prima optie. 

 

Goedkope treintickets naar Berlijn

Het maakt vrijwel nooit uit of je het ticket koopt bij NS International, NMBS Europe, Deutsche Bahn of Trainline.nl. Ze maken tegenwoordig allemaal gebruik van hetzelfde tariefsysteem. Bij Deutsche Bahn kun je echter niet met iDEAL betalen. 

 

Reizen met je kinderen in de trein

Kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis met Intercity Berlijn en ICE International. Ze hebben geen eigen kaartje nodig, wel is begeleiding van een ouder of grootouder verplicht. Ook kinderen vanaf 4 t/m 14 jaar reizen gratis mee onder begeleiding van (stief)ouders of grootouders. Een vermelding op het treinkaartje van de begeleider is noodzakelijk. Vermeld kinderen direct bij het boeken, achteraf een kind toevoegen is niet mogelijk. Een zitplaats reserveren voor je kroost is dan weer niet gratis (wat op zich best schappelijk is).

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-berlijn-Checkpoint-charlie

Checkpoint Charlie

Reistijd naar Berlijn

Ondanks dat Nederland een klein land is, verschilt de reistijd met de trein naar Berlijn aanzienlijk tussen de verschillende stations. Als je de directe verbinding pakt vanuit het eerste vertrekstation Amsterdam Centraal doe je er ongeveer 6,5 uur over tot aan Berlijn Hbf. Vanuit de andere opstapstations is de reistijd korter. Zo doe je er vanuit Hengelo (het laatste opstappunt in Nederland voor de directe verbinding) nog maar 4,5 uur over. Vanuit de Randstad doe je er maximaal 7 uur over. Met het vliegtuig doe je er ongeveer 5 uur over. 

 

Vliegen of treinen naar Berlijn

Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, moet je vaak 1,5 uur tot 2 uur voor vertrek op het vliegveld zijn. Terwijl je met een treinreis 10 minuten van tevoren aanwezig moet zijn (als je nog een kop koffie wil halen en niet wil rennen om je trein te halen). De treinen bieden een goed comfort, zeker in vergelijking met het vliegtuig.  Je hebt meer beenruimte en er zijn stopcontacten aanwezig. In een vliegtuig kun je geen internet gebruiken. Verder heb je in de trein geen bagagelimiet, geniet je van het passerende landschap, stap je ontspannen uit de trein en rol je zo naar je hotel. Met de trein stap je direct het bruisende hart van Berlijn in. 

 

Auto of treinen naar Berlijn

Met de auto doe je er een kleine 7 uur over vanuit Utrecht. Je bent wel wat vrijer om onderweg te stoppen en hebt in Berlijn een auto bij de hand. Je hebt echter minder bewegingsruimte dan in de trein, kunt niet even zomaar je benen strekken en Berlijn beschikt over een zeer goed openbaar vervoer netwerk. Een auto in Berlijn heb je dus eigenlijk niet nodig. En een fiets huren in Berlijn is een nog beter idee. Lekker actief en je ziet veel van de stad. 

 

Bus of treinen naar Berlijn

Met de bus doe je er ruim 11 uur over vanuit Utrecht. Dit is 5 uur langer dan met de trein, terwijl je de prijzen over het algemeen 'slechts' € 10 goedkoper zijn. Je hebt wel wifi in de bus en dat heeft de trein dan weer niet. Maar het feit dat de reis bijna 2 keer zo lang duurt, maakt deze optie niet ideaal. 

 

Vanaf 2023 een half uur sneller met de trein naar Berlijn

Het is de ambitie van NS en Deutsche Bahn de trein te versnellen. In 2023 is het de bedoeling dat de locwissel in Bad Bentheim verdwijnt en dat de trein niet meer via station Stendal rijdt. Daardoor wordt de reistijd zeker een half uur verkort.

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-berlijn-holocaust-monument

Holocaustmonument

Overzicht reistijden naar Berlijn

Treinverbinding Overstap Reistijd
Amsterdam – Berlijn Rechtstreeks 6u 34min
Amersfoort – Berlijn Rechtstreeks 5u 37min
Apeldoorn – Berlijn Rechtstreeks 5u 17min
Deventer – Berlijn Rechtstreeks 5u 4min
Almelo – Berlijn Rechtstreeks 4u 37min
Hengelo – Berlijn Rechtstreeks 4u 24min
Zwolle – Berlijn 1x overstappen 5u 31min 
Rotterdam – Berlijn 1x overstappen 6u 47min
Den Haag – Berlijn 1x overstappen 6u 57min
Utrecht – Berlijn 1x overstappen 6u 04min
Maastricht – Berlijn 2x of 4x overstappen 6u 44min of 6u 09min
Groningen – Berlijn 2x overstappen 6u 21min

De bovenstaande reistijden zijn een momentopname (27 mei 2021) en kunnen van dag tot dag enkele minuten verschillen.

Openbaar vervoer Berlijn

Eenmaal in Berlijn aangekomen ben je toegewezen op het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Berlijn is uitstekend. Er is altijd wel een station of halte op loopafstand. Dwars door de stad scheert de S-Bahn tussen de belangrijkste stations. Naast de S-Bahn heeft Berlijn ook een metronet, die wordt aangeduid als U-Bahn. De tickets van de S-Bahn zijn ook geldig in de U-Bahn en het overige openbaar vervoer in Berlijn. Je moet het treinticket in Berlijn wel altijd voor vertrek afstempelen, anders is het niet geldig. Verder zijn alle hoeken van de stad per tram of bus prima bereikbaar.

 

Berlin Welcome Card

Gelukkig biedt Berlijn hierin een top oplossing. Met de Berlin Welcome Card reis je 3 of 5 dagen gratis met het openbaar vervoer door de stad. Daarnaast geeft deze kaart korting op musea, attracties, activiteiten en andere bezienswaardigheden. Het ov-kaartje is geldig voor onbeperkt reizen in de zones AB van het Berlijnse openbaar vervoer.

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-berlijn-fernseturm

Fernsehturm

Berlijnse activiteiten

Zoals eerder al aangegeven is er in Berlijn altijd wel wat te beleven op meerdere vlakken. Het internet staat vol met tips over bezienswaardigheden en activiteiten. We vinden het zinloos om te zeggen dat je naar de Brandenburger Tor, Reichstag, Fernsehturm, Holocaust monument, Alexanderplatz en het Joods museum moet gaan. Dat spreekt voor zich. Ook een lijstje met de tofste clubs in Berlijn vind je elders op het internet. De enige tip die we je willen meegeven voor je stedentrip naar Berlijn: huur een fiets. 

 

Fietsend door Berlijn

Beleef Berlijn op de fiets, want het is een ware fietsmetropool. Berlijn is een relatief vlakke stad en ontdek je dus gemakkelijk met de fiets. Het openbaar vervoer in Berlijn is uiteraard ook prima geregeld, maar je krijgt op die manier minder mee van de stad als je je verplaatst. Geen gedoe met het vinden van een parkeerplaats, wachten op de bus of metro en alle belangrijke bezienswaardigheden zijn op fietsafstand. Alleen voor het Olympisch Stadion moet je misschien iets meer tijd uittrekken. Net als in Nederland kent Berlijn veel fietspaden en is het volkomen veilig om te fietsen. Als je dan toch al duurzaam op reis gaat, maak het dan op deze manier helemaal af ;-).

Wat te doen in Berlijn

Dit is een affiliate-link. Als je via deze link iets koopt, krijgen we een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Meer hierover lees je in onze disclaimerverklaring.

Reizen met de trein en COVID-19

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een reisadvies is niet bindend, maar reizen naar een land of gebied met kleurcode 'oranje' of 'rood' wordt afgeraden. Kleurcode 'groen' of 'geel' betekent dat reizen mogelijk is, maar dat er wel risico's zijn. Op Nederland Wereldwijd lees je de meest actuele reisadviezen per land.

 

Treinreistips

Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

 

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa of de zon in Zuid-Europa? Ook daar kom je met de trein overal.