Reizen met de trein in Tsjechië

Tsjechië is één van de jongste landen in Europa, maar kent het misschien wel de meest spraakmakende geschiedenis. Naast de geschiedenis biedt de Tsjechische Republiek nog zoveel meer. De prachtige hoofdstad Praag is een drukbezochte stad door Nederlandse citytrippers, maar die weten niet wat ze nog meer missen. Verbijsterende berggebieden en wonderlijke bossen worden afgewisseld met slaperige dorpjes, stadjes met gezellige pleinen en imposante kastelen. Tsjechië heeft het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Vrijwel elke stad, klein of afgelegen, is bereikbaar per trein. Een treinreis naar Tsjechië is niet het eerste wat in je opkomt als je er even tussenuit wil, maar voor slechts € 50 stap je in minder dan 12 uur uitgerust uit in het centrum van de 'Gouden Stad' Praag.

 

Treinreis door (voormalig heerser Europa) Tsjechië

Het Centraal-Europese land Tsjechië is één van de jongste landen in Europa. De Tsjechische Republiek ontstond pas in 1993 nadat het voormalige land Tsjecho-Slowakije opgesplitst werd in Tsjechië en Slowakije. Het is te danken aan de positieve manier waarop de Tsjechen zijn omgegaan met de bij de democratie behorende vrijheid. Wie nog steeds denkt dat Tsjechië een arm voormalig Oostblokland is waar men tientallen jaren teruggeworpen wordt in de tijd, heeft een verkeerd beeld van het land. Toegegeven: soms lijkt in de boerendorpen de tijd weleens stil te staan, de infrastructuur is niet op hetzelfde peil als in Nederland en niet iedereen spreekt Engels. Maar Tsjechië is zoveel meer dan dat. Het communisme is slechts een fractie binnen de lange geschiedenis van dit land, waar roemruchte families heersten en de scepter zwaaiden over grote delen van Europa.

 

Waarom op treinvakantie naar Tsjechië 

Het is inmiddels een land waar de inwoners trots op zijn en waar toeristen graag komen. Tsjechië is een ideale combinatie van prachtige natuur en eeuwenoude cultuur. Het is dus een populaire bestemming onder wandelaars, cultuurliefhebbers, natuurliefhebbers, sportievelingen en mensen die voor (nog) betaalbare prijzen een leuke vakantie willen hebben. Zoals gezegd heeft Tsjechië het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Vrijwel elke stad, klein of afgelegen, is bereikbaar per trein. Tsjechië heeft vele vakantieopties, maar het zomerseizoen is veruit het populairste. De zomers zijn er heerlijk en veel bezienswaardigheden zijn alleen in de periode van april t/m oktober te bezoeken. Veel prachtige kastelen en musea sluiten hun deuren voor het publiek tijdens het winterseizoen (begin november tot eind maart). Wintersport in Tsjechië wordt trouwens steeds populairder onder Nederlanders. We laten je graag zien waar je met de trein moet zijn geweest. 

 

Treinvakantie-traintrip-europa-moravie-landschap-groene-velden-bergen

Moravië 

Met de trein naar Praag

Met de trein van Amsterdam naar Praag hoef je maar 1 keer over te stappen, gerekend vanaf Amsterdam Centraal. Overstappen doe je in Berlijn. Een lekkere, lange zit dus zonder al teveel te hoeven opletten. De heen én terugreis duren beide ongeveer 12 uur. Langer dan met het vliegtuig, maar lees hier nog eens over de voordelen van het reizen met de trein. Een korte citytrip naar Praag kan kan dus wel, maar wij raden aan om langer dan een lang weekend te gaan. Tsjechië heeft zoveel meer te bieden dan alleen Praag.

 

De beste rondreis in Tsjechië

We beginnen uiteraard in Praag, waar je vervolgens de stad ontdekt en alle verborgen schatten opzoekt. Ook in de omgeving van Praag, zoals het park Průhonice, de middeleeuwse stad Kutná hora en het idyllisch gelegen slot Karlstejn. De tweede bestemming is Pilsen (of Plzeň), de thuisbasis van het pils. Pilsen is een bruisende studentenstad die bekend staat voor het brouwen van pils sinds 1842. We slaan vervolgens een prachtig stuk Tsjechië over omwille van tijd en bereikbaarheid; de Zuid-Bohemen. Maar daartegenover staat een bezoek aan de minder bekende regio Moravië. Bekend om zijn heuvellandschappen en wijn, met als uitvalsbasis Brno. We maken de trip compleet met een bezoek aan het Reuzengebergte in het noorden, bij de Poolse grens. Hier bezoeken we bijvoorbeeld de 'rotsstad', Adrspach voor we terugkeren naar Praag om treinvakantie af te sluiten. 

 

Treinreis-tsjechie-praag-centrum

Centrum Praag

Tsjechische bezienswaardigheden 

Praag

Verken Praag en de omgeving

Praag was in de jaren voordat het IJzeren Gordijn viel al bekend bij toeristen. Het ging toen echter om een kleine toevoer aan toeristen die een glimp hadden opgevangen van 'het andere Europa'. De afgelopen 3 decennia gaat er jaarlijks een golf aan toeristen naar Praha. Voor alle leeftijden is er namelijk meer dan genoeg te doen en te zien. Er zijn bouwstijlen in overvloed, van gotisch tot kubistisch. Om groene parken, musea en monumentale pleinen zit de stad ook niet gelegen. Hetzelfde geldt voor het bruisende nachtleven. Als je in Praag aankomt, lijkt het alsof je in een sprookje bent aanbeland. Vanaf de rechteroever van de Moldau (Vltava in het Tsjechisch) bewonder je de schitterende Karelsbrug die de twee stadsdelen verbindt. En dat terwijl de Praagse Burcht keizerlijk boven alle andere architectuur uittorent. 

 

Slot Karlstejn

Karlstejn is de belangrijkste burcht van Tsjechië en een van de symbolen van het Tsjechische koninkrijk. De burcht ligt dertig kilometer ten zuidwesten van Praag (en driekwartier met de trein), middenin een prachtig heuvellandschap met imposante rotspartijen. Dit sprookjesachtige kasteel was het zomeronderkomen van Karel IV en hier werden de kroonjuwelen van het Heilige Roomse Rijk bewaard. Je bezoekt dit middeleeuwse slot alleen door middel van een rondleiding. Het voordeel van een gids is dat je geen enkel bezienswaardig plekje mist en veel meer te weten komt over de geschiedenis van het kasteel dan op Wikipedia staat. 

 

Karlstejn-kasteel-Tsjechie-natuur-bossen-treinreis

Slot Karlstejn

Park Průhonice

Het park rondom Průhonice Chateau is een van de mooiste in Tsjechië. Het is een schoolvoorbeeld van landschapsarchitectuur in Europa en er bevindt zich een buitengewoon waardevolle botanische collectie - de bomentuin bevat meer dan 1600 inheemse en exotische soorten bomen en struiken. Het park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je bereikt dit park binnen 20 minuten vanuit het centrum van Praag met het openbaar vervoer.

 

Pilsen

Proef het eerste pils in Pilsen

Plzeň (spreek uit als Pilsen) is de thuisbasis van het pils. Al sinds 1842 brouwt men hier pils (pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils). Bezoek de Pilsner Urquell brouwerij, ontdek hoe het bier gemaakt wordt en proef vooral een paar ijskoude biertjes in het café Na Spílce binnenin de brouwerij. Trek later op de avond naar de favoriete muziekbar van Plzeň, muziekcafé Anděl, waar de muziek weerklinkt van de beste tourende bands van Tsjechië. Overdag is dit een hip en drukbezocht café. 

 

Betoverende architectuur en studentenstad

Pilsen werd in 1295 door koning Wenceslaus II opgericht als handelsstad in de West-Bohemen. Deze strategische positie zorgde lange tijd voor economische bloei. Dit heeft zijn sporen nagelaten in de betoverende stedelijke architectuur. In het oude centrum van Pilsen staan nog steeds talloze pastelkleurige herenhuizen in barok- en renaissancestijl. Het allermooiste plekje om de architectuur van Pilsen te bewonderen is het Plein van de Republiek. 

 

Plzeň is een bruisende studentenstad met veel festivals door het hele jaar heen en het is er echt een creatieve broedplaats. Verder vind je er een van de grootste synagoge ter wereld, heb je de musea voor het uitkiezen en kun je lekker onvergetelijk badderen in een bier spa.

 

Moravie-Tsjechie-treinvakantie-treinreis-groene-velden-heuvels

Moravië

Brno

Ontdek het Tsjechisch Moravische heuvelland en de stad Brno

Vanuit Pilsen neem je dezelfde trein terug richting Praag. De snelste route van Praag naar Brno duurt 2,5 uur. Een aanrader hierin is echter om vanuit Praag de ERT 1151 naar Brno te pakken. Je bent dan een half uur langer onderweg, maar je reist wel door een prachtig landelijk gebied en je krijgt onderweg ook nog Kutná Hora voorgeschoteld. Je reis duurt dan ongeveer 4,5 uur in totaal. Je kunt dan wel pauzeren in een verstopt en oud middeleeuws stadje, die gekenmerkt wordt door de indrukwekkende gotische kerk die er te vinden is.

 

Brno stad die het meest te bieden heeft

Eenmaal in het heuvelachtige Moravische gebied aangekomen waan je je soms in een film. Het is er zo vredig mooi dat er daadwerkelijk veel filmscenes zijn opgenomen in de natuurreservaten die de regio rijk is. Brno is een goede uitvalsbasis, want vanuit hier zijn de openbaar vervoer verbindingen het gunstigst als je verder de regio in wilt. Op het eerste gezicht wil je deze stad liever overslaan, maar kijk verder dan je neus lang is. De stad en nabije omgeving kent een rijke historie en er is een overvloed aan kathedralen, kastelen en kloosters. Het is de meest levendige stad in Zuid-Moravië en is gebouwd op twee heuvels. Het centrum is nog autoluw ook. Hier kun je dus in alle rust een lekker wijntje nuttigen, uit de eigen regio welteverstaan.

 

Zuid-Moravië is de snelst groeiende wijnregio in Tsjechië 

Waar Tsjechië voornamelijk bekend staat om het pils uit Pilsen (als we het hebben over alcoholische versnaperingen) is de wijn aan een opmars bezig. Moravië is de snelst groeiende wijnregio in Tsjechië en kent enkele fraai geschilderde wijnkelders verspreid door de heuvels. Vooral de witte wijnen als Rulandské zijn goed. De producten proef je bij voorkeur in wijnlokalen in de streek rond Valtice, Pavlov en Mikulov. Deze plaatsen liggen allemaal ten zuiden van Brno en zijn per trein binnen 1 tot 1,5 uur te bereiken. En een Bob regelen is dus niet nodig. Als overigens sportief bent ingesteld, zit je in Zuid-Moravië gebakken. Er zijn meer dan 10 wijn fietsroutes aangelegd langs de vele wijngaarden en leuke dorpjes die je hier tegenkomt. De meest aan te raden wijnroute is de Bzenec-route– 26 km lang. 

 

Moravië perfecte regio om te fietsen

Stap je liever nuchter de fiets op voor een langer ritje? Moravië is een prachtige regio om per fiets te ontdekken, dankzij de glooiende heuvels vol felgele koolzaadvelden, de vele sluizen en watermolens. Een fiets huren in Tsjechië is ontzettend makkelijk. Bij ieder treinstation kun je fietsen lenen, een soort OV-fiets. Alleen zijn het geen normale fietsen, maar mountainbikes of elektrische fietsen. Bij Czech Tourism kun je kaarten van de fietsroutes in Moravië aanvragen.

 

Reuzengebergte

Op avontuur in het Reuzengebergte 

Vanuit Brno pak je de trein naar Teplice nad Metují. Het Reuzengebergte is een beschermd Nationaal Park. Je vindt hier uitgestrekte bossen, meren, diepe dalen met typische vakwerkhuizen en hoge toppen met als hoogste punt de Snezka. Je kunt de top zowel te voet als per kabelbaan beklimmen. Het resultaat is hetzelfde: een prachtige uitzicht. Een andere bezienswaardigheid in dit gebied is de 'rotsstad' Adrspach. Je vindt hier vele zandsteenformaties met een adembenemend meer erbij. Ook jonge kinderen zullen zich hier niet vervelen. Er is een dierenpark, aquapark en diverse klimparken. 

 

reuzengebergte-tsjechie-uitzicht-bergen-bomen

Reuzengebergte

Overnachten in Tsjechië 

Tsjechië is nog steeds een redelijk goedkoop vakantieland. Alleen de prijzen van hotels in Praag zijn te vergelijken met prijzen die je in Nederland moet betalen. In heel Tsjechië heb je een gevarieerd aanbod aan accommodaties; van standaard hotels tot luxe privékamers en van pensions tot een explosief groeiend aantal hostels. Hotels buiten Praag zijn relatief goedkoop, maar laten soms ook te wensen over. Een luxe privékamer is vaak de betere optie en niet heel veel duurder. Op Czech Hostels vind je een mooi overzicht van het goed georganiseerde hostelnetwerk in Tsjechië. 

 

Andere Tsjechische steden die je niet mag missen

Deze treinreis door Tsjechië is volgens ons het meestomvattend. Als je meer tijd hebt of al in sommige steden of regio's bent geweest, dan zijn deze opties een goed alternatief:

 

Český Krumlov

Minstens net zo schilderachtig als Praag. Het stadsbeeld wordt bepaald door de sprookjesachtige burcht van Krumlov, omringd met pittoreske huisjes, smalle straatjes en veel bloemen.

 

České Budějovice 

Net zo schilderachtig als Český Krumlov. Beklim in ieder geval de Zwarte Toren om uit te kijken over het historische centrum van de stad.

 

Liberec

In de winter komen skiërs en snowboarders er graag. Als het warm is, komen wandelaars en fietsers van het mooie landschap genieten in deze kleine stad. 

 

Tábor

Een mooie, rustige stad met kasteelruïnes, kronkelige kasseienstraatjes, gotische kerken en renaissancistische en barokke huizen.

 

Karlovy Vary

Vroeger was dit een kuuroord voor de elite, zoals Beethoven en Peter de Grote. Nu zijn de geneeskrachtige bronnen en kuurhotels voor iedereen toegankelijk. 

 

Hoeveel dagen heb je nodig voor een vakantie door Tsjechië 

Iedereen reist op zijn of haar eigen tempo, maar voor deze treinreis raden we aan om er 12 dagen voor uit te trekken, inclusief 2 reisdagen van en naar Nederland. 

 

Reis door Tsjechië

Route Reistijd Aantal overnachtingen
Praag - Pilsen 1,5 uur 3 nachten in Praag
Pilsen - Brno 4,5 uur 2 nachten in Pilsen
Brno - Reuzengebergte 3,5 uur 3 nachten in Brno
Reuzengebergte - Praag 3 uur 2 nachten in het Reuzengebergte

Globale kosten treinreis Tsjechië: € 140

Tips goedkope treintickets Tsjechië 

Voor ongeveer € 100 boek je eenvoudig een retourtje Praag via NS International, als je ongeveer 3 á 4 maanden van tevoren boekt. Zelf losse treintickets boeken voor deze treinreis is volgens ons het voordeligst. Een Interrail Tsjechiëpas kost in dit geval € 150. Daar zit de heen- en terugreis naar Nederland niet bij inbegrepen. 

 

Het is soms onduidelijk waar je het beste je internationale treinreis en tickets boekt. Het boeken van treinkaarten in andere landen is lastig, omdat spoorwegmaatschappijen hun aanbod minder delen. Zo heb je minder overzicht op de snelste reistijd, de goedkoopste prijs en hoe een eventuele overstap er uit ziet. Je hebt in onze ogen altijd 3 opties: je koopt een Interrail Pas, je koopt zelf losse treintickets voor je hele reis of je boekt via een (trein)reisbureau. Lees er alles over in ons artikel over waar je het beste je treintickets boekt.

 

Routeplanner in Tsjechië 

Idos is de Tsjechische van-deur-tot-deur OV routeplanner voor trein, tram en bus van alle maatschappijen. Vooral de app is handig, deze geeft ook eventuele vertragingen weer en je koopt er al je treinkaartjes. 

 

Treinreistips

Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

 

treinreis-tsjechie-moravie

Moravië

Praktische tips

Er zijn meerdere treinvervoerders in Tsjechië

  • Osobní (Os) (Forensentreinen)
  • Spěšný (Sp) (Speciale interregionale treinen)
  • Rychlík (Rj) (Interregionale treinen)
  • Expres (Ex) (Regionale treinen die alleen op bepaalde stations stoppen)
  • Eurocity (EC) en InterCity (IC) (Intercitytreinen tussen grotere steden, reserveren is verplicht)
  • SC SuperCity (Hogesnelheids treinen tussen grote steden, reserveren is verplicht)
  • Nachttreinen (Reserveren is verplicht).

 

Belangrijkste station Praag

Dat is Praha Hlavní Nadrazi. Het merendeel van de nationale treinen vertrekt vanaf dit centraal station. Ook komen en vertrekken er veel treinen vanaf de treinstations Praha Masarykovo Nadrazi en Praha Smichov. 

 

Praag-Tsjechie-treinvakantie-treinreis-brug-uitzicht-stad

Praag

Tsjechische valuta

De munteenheid in Tsjechië is de Czech koruna (CZK).

 

Hoofdstad Tsjechië 

Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Soms wijkt de lokale spelling van de naam van de stad af van wat je gewend bent. Bijvoorbeeld:

  • Praha = Praag

  • Plzeň = Pilsen

 

Fietsen in Tsjechië

In de meeste treinen in Tsjechië mag je fietsen meenemen. Vergeet niet om vooraf een fietsticket te kopen.

 

Taal 

Tsjechisch. Bijna alle jongeren in de stad spreken tegenwoordig Engels. De ouderen kunnen het beste overweg in het Duits of Russisch naast hun moedertaal. 

 

Feestdagen in Tsjechië 

1 januari, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, 8 mei (Bevrijdingsdag), 6 juli, 28 september, 28 oktober, 17 november, 24, 25 en 26 december (Kerstmis).

 

Tijdsverschil met Tsjechië

Geen tijdsverschil, niet in de zomer en niet in de winter.

 

Meer informatie

Vind meer informatie over wat je kunt doen in Tsjechië op de website van Czech Tourism of op Stralend Tsjechië (een enthousiaste Nederlandse blogster die alle tips over Tsjechië opsomt).  

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de ruige natuur in Noord-Europa, van de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Ook daar kom je met de trein overal.