Reis met de trein naar de mooiste Zwitserse plekken

De mooiste en meest ontspannen manier om het Zwitserse Alpenlandschap te ontdekken is per trein. Verken het adembenemende Zwitserse landschap vol ruige bergen en blauwe meren tijdens een prachtige treinreis die je vanuit Nederland begint. Zwitserland kent vele schitterende treinroutes en die hebben we allemaal aan elkaar geknoopt. De Glacier Express, de Bernina Express, GoldenPass Panoramic, de Gotthard Panorama Express en Jungfraujoch zitten er allemaal in. Net als de minder bekende maar even sensationele treintrips: de Rigi Bahnen, Pilatusbahn, Furka Bahn, Chur–Arosa Bahn, Voralpen Express en de Göschenen – Andermatt spoorlijn. Zo ontdek je heel Zwitserland binnen één vakantie. 

 

Waarom een treinreis door Zwitserland?

Zwitserland is het treinenland bij uitstek in Europa en vanuit Nederland binnen 7 uur te bereiken (ICE Amsterdam - Basel). Eenmaal in Basel kun je alle kanten op. Het Zwitserse spoornetwerk reikt tot in nagenoeg alle (kleine) bergdorpjes en uiteraard de grotere steden. Van luxe panoramische treinen tot nostalgische smalspoortreinen, het is er allemaal. Zwitserland is één van de duurdere Europese vakantielanden. Reden genoeg om al die fantastische treinroutes aan elkaar te knopen voor een efficiënte treinreis zonder daarbij reisstress te voelen. Daarom reis je immers met de trein, toch? En daar bovenop: je moet een keer in dit indrukwekkende land in Centraal-Europa zijn geweest. 

 

Mooiste plekken in Zwitserland

Zwitserland ligt centraal in Europa en is omgeven door Alpenreuzen, er zijn tal van grote meren, het kent 4 officiële talen en de lijst met UNESCO-Werelderfgoed-locaties is net zo hoog als de Gotthardpas. Toch wordt dit land niet zo veel bezocht als haar buurlanden. Dat heeft te maken met de prijzen in het land. Maar laat je er niet door weerhouden om te gaan, want zoveel indrukwekkende treinroutes zie je in geen enkel ander Europees land. En dat ook nog relatief dicht bij Nederland. We 'beperken' ons tot 10 treinreisroutes. Als je (een deel van) deze Expressen, Bahnen en Passen volgt, garanderen we dat je het meeste en mooiste van Zwitserland in gedachte (en op canvas) mee naar huis neemt. Alle treinroutes leg je gemakkelijk binnen 1 dag af, zodat er genoeg tijd overblijft om leuke dorpjes en stadjes te verkennen tijdens je treinvakantie naar Zwitserland.

 

treinreis-zwitserland-golden-pass-panoramic

Golden Pass Panoramic 

De Golden Pass is een route van bijna 200 kilometer. De treinreis begint bij het Meer van Genève in het stadje Montreux en rijdt met panoramische wagons richting Zweisimmen. Vanaf daar rij je vervolgens met de standaard diensttreinen naar Interlaken. Hier kun je weer overstappen op panoramische wagons en het laatste stuk naar Luzern vervolgen. Er rijden ook reguliere treinen, maar die bieden niet hetzelfde panoramische uitzicht. De Golden Pass Panoramic is geen rechtstreekse trein. Helaas moet je twee keer overstappen op deze route, maar daar komt in de zomer van 2021 verandering in. De laatste etappe sla je voor nu over om de volgende dag naar Europa's hoogstgelegen treinstation te gaan: Jungfraujoch. 

 

Jungfraujoch

Vanuit Interlaken Ost rij je met de Jungfraubahn en de nieuwe Eiger Express naar Jungfraujoch en weer terug. Dit is niet iets wat je even tussendoor doet. Dit is een heerlijke dagactiviteit die ongeveer 6 uur van je leven kost. De Jungfraujoch ligt op 3454 meter hoogte; een hoger gelegen treinstation is er niet in Europa. Je rijdt via bergtunnels en prachtige uitzichten naar boven en komt langs prachtige plaatsjes van de Aletschgletsjer, de Mönch, de Eiger en de Jungfrau. Het gebied Jungfrau-Aletsch werd in 2001 gekroond tot het eerste UNESCO-Wereldnatuurerfgoed in de Alpen. Aan het uitzicht van Jungfraujoch hangt echter wel een Zwitsers prijskaartje. Een retourtje Interlanken Ost - Jungfraujoch kost in het hoogseizoen ongeveer € 110. Ben je vooral geïnteresseerd in mooi uitzicht uit de trein? Reis dan tot Kleine Scheidegg. Dat is met een retourtje van € 75 iets goedkoper, maar het uitzicht is dan ook iets minder fenomenaal.

 

Eiger Express

De Eiger Express is een gondola die je vanaf Grindelwald Terminal naar Eiger Glacier Station brengt in slechts 15 minuten. Dat is 2 keer zo snel als met de Jungfraubahn en het uitzicht wordt er alleen maar beter op. Daar stap je over op een tandradtrein die je in een half uur naar de top van de Jungfraujoch brengt.

 

Brünigpass

De laatste etappe van de Golden Pass Panoramic treinroute maak je vandaag af. Die gaat van Interlaken naar Luzern, over de Brünigpass. De pas is 1.008 meter hoog, eigenlijk Zwitserland onwaardig, en begint vanuit Meiringen op 595 meter hoogte. Om 413 meter te klimmen, gebruikt wordt er gebruik gemaakt van een tandradbaan (een speciale spoorwegaandrijving om immens steile bergen te beklimmen). Eenmaal boven passeer je de Lungernsee en de Sarnersee, twee prachtige meren. Als je Luzern nadert zie je zo nu en dan de Vierwaltstättersee (Vierwoudstrekenmeer) en passeer je de voet van de Pilatus-berg. 

 

trreinreis-zwitserland-Jungfraubahn-naar-Jungfraujoch

Jungfraubahn naar Jungfraujoch

Rigi Bahnen en/of Pilatusbahn 

De Rigi Bahn is de eerste tandradbaan van Europa. Vandaag de dag rijden deze treinen nog steeds. Vanuit zowel Arth Goldau als Vitznau reis je met de Rigi Bahnen naar het 1789 meter hoge Rigi Kulm. Onderweg word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Een dagje Rigi Bahnen is uitstekend te combineren als je verblijft in Luzern. Voordat je met de Rigi Bahnen meegaat, maak je eerst een mooie boottocht over de Vierwaltstättersee. De Pilatusbahn biedt hetzelfde principe, maar dan bezoek je de berg Pilatus Kulm. Hierbij maak je ook een boottocht over de Vierwaltstättersee, ga je omhoog met op tandradbaan (steilste ter wereld) én omlaag met een gondelbaan.

 

Gotthard Panorama Express

Eén van de mooiste treinreizen in Europa gaat van Luzern naar Lugano: de Gotthard Panorama Express. De naam zegt het al, je ontdekt het midden en zuiden van het land per panoramatrein. De reis bestaat uit twee delen: een boottocht over de Vierwaltstättersee en een schitterende treinreis naar de stad Lugano. Het spoortraject (de oude Gotthard-route) is bekend door de talloze bochten en kronkels, waardoor je in Wassen drie keer dezelfde kerk ziet. Goed om te weten: de Gotthard Panorama Express heeft tegenwoordig alleen eersteklasrijtuigen. Wil je tweede klas reizen? Dan maak je gebruik van de reguliere regionale treinen. Let daarbij op dat je de traditionele route neemt. Dit is de langere route die door de oude, 15 kilometer lange Gotthard-tunnel gaat. Sinds 2016 bestaat er een snellere verbinding tussen Zwitserland en Italië, maar dan reis je door de 57 kilometer lange nieuwe tunnel (langste spoorwegtunnel ter wereld) en dan mis je alle prachtige uitzichten. 

 

Om alle treinroutes te volgen die wij aanraden, stap je uit bij Göschenen. Dit is na deel 1 van de Gotthard Panorama Express (Flüelen naar Göschenen). Hier stap je namelijk over op de Göschenen – Andermatt spoorlijn. Als je dit reisplan volgt, raden we aan om een reguliere trein te nemen, omdat de rit van Flüelen naar Göschenen maar 40 minuten duurt. Als je dan toch bezig bent, regel de boot van Luzern naar Flüelen dan ook meteen zelf (ter plekke). Reserveren is voor beide niet nodig. 

 

Göschenen – Andermatt spoorlijn

De route van Göschenen naar Andermatt is een van de minder bekende maar net zo mooie treinreizen in Zwitsersland. Deze reguliere spoorlijn, ook een tandradbaan, is slechts 3,7 kilometer lang. Onderweg overwin je een hoogteverschil van maar liefst 330 meter. Het is niet zo steil als de Pilatusbahn, maar deze spoorlijn heeft ook een flinke hellingsgraad. Onderweg steek je de Schöllenenkloof over en is de rivier de Reuss te zien. Het eindpunt is in Andermatt, een soort knooppunt voor de vele mooie treinreizen in Zwitserland. Vanuit hier reis je verder met de Glacier Express, maar niet voordat je de historische en bijzondere Furka Bahn hebt bezocht. 

 

treinreis-zwitserland-Rijnkloof-Zwitserse-Grand-Canyon

Rijnkloof - Zwitserse Grand Canyon

 

Furka Bahn

De Furka Bahn is een spoorlijn waar enkel stoomtreinen en historische treinen rijden. Met de Furka-stoomtrein rij je door het indrukwekkende berglandschap met uitzicht op de Rhônegletsjer en Muttgletsjer. Ieder jaar zetten vrijwilligers zich in om de baan volledig sneeuwvrij te maken of om de spoorlijn te herstellen van een lawine. Het is dus niet vanzelfsprekend dat hier treinen rijden. Voor deze treintrip is het handig om van tevoren een plek te reserveren. De Furka-stoomtrein rijdt van juni tot oktober en kun je beschouwen als complete dagactiviteit. Ze hebben een ietwat onduidelijke website, dus hebben we het 'fahrplan 2021' voor je gedownload.

 

Glacier Express

De Glacier Express is misschien wel het beroemdste treintraject van ter wereld. Het prijkt bovenaan in lijstjes van vele treinfanaten. Beroemd zijn is echter subjectief, maar wat wel zeker is, is dat het de langzaamste sneltrein ter wereld is. De trein verbindt tijdens een acht uur durende reis Zermatt met St. Moritz. Onderweg kun je opstappen in Andermatt. Het landschap is zeer indrukwekkend. De trein klimt vanuit Andermatt in een kwartiertje zeshonderd meter omhoog, de Oberalppass op. Ook gaat de trein door de Rijnkloof, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd. Als de Glacier Express de eindbestemming in St. Moritz heeft bereikt ben je in totaal 91 tunnels en 291 bruggen en viaducten gepasseerd.

 

treinreis-zwitserland-Spiraalviaduct-Brusio-Bernina-Express

Spiraalviaduct Brusio - Bernina Express

Bernina Express

De Bernina Express is een directe trein tussen Tirano in Italië en Chur en stopt onder andere in St. Moritz. Laat dat nou net het station zijn waar je uit de Glacier Express bent gestapt. Vanuit hier maak je adembenemende reis door de Zwitserse Alpen met de iconische rode Bernina Express, met als eindpunt Chur (de oudste stad van Zwitserland). De treinreis gaat via de Albula- en Bernina-spoorlijn, beide uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed. Eén van de hoogtepunten is het spiraalviaduct van Brusio. De Berninapas en het 65 meter hoge Landwasserviaduct doen daar zeker niet voor onder. 

 

Chur–Arosa Bahn

Chur is niet alleen het vertrek- of eindpunt van de Bernina Express, maar ook van de Chur-Arosa Bahn. Maar deze treinreis is bijzonder, want je vertrekt niet van een regulier spoor maar vanaf het stationsplein. Hierdoor voelt het net alsof je in een doodgewone tram zit. Zodra de trein de stad heeft verlaten, rijdt hij door het schilderachtige berglandschap van Schanfigg en over verschillende hoge bruggen. Het meest spectaculaire bouwwerk tijdens deze treinreis is het Langwieserviaduct bij Langwies. Dit was de eerste brug in Zwitserland geheel uit beton boven de kloof en de rivier Plessur. Bovendien kun je dankzij de openluchtrijtuigen genieten van een fris briesje in de warme zomermaanden.

 

Voralpen Express 

De naam van dit traject verklapt het al: tijdens het laatste deel van je treinreis door Zwitserland beklim je geen extreem hoge bergtoppen. Je raast met de trein over hoge vlaktes, door kalme valleien en langs stille meren. De Voralpen Express verbindt St. Gallen met Luzern. Geen ruig landschap maar je Je maakt kennis met de zachtere kant van Zwitserland. Glooiende landschappen en schilderachtige dorpjes. Op de 2 uur durende route ligt onder andere het Sitterviadukt, dit 99 meter hoge viaduct is de hoogste spoorbrug van Zwitserland. Treinkaartjes voor dit directe traject koop je eenvoudig via SBB.

 

treinreis-zwitserland-voralpen-express

Reis door Zwitserland

Dag Route Duur Kosten
1 Utrecht - Basel 6,5 uur € 40
2 Basel - Montreux 3 uur € 25
3 Montreux - Interlaken (GoldenPass Panoramic) 3,5 uur € 50
4 Interlaken (Jungfraujoch) 4 uur € 100
5 Interlaken - Luzern (Brünigpass) 2 uur € 30
6 Luzern (Rigi Bahnen of Pilatusbahn) 4-8 uur € 100
7 Luzern - Andermatt - (Gotthard Panorama Express) & (Göschenen - Andermatt spoorlijn) 4 uur € 55
8 Furka Bahn (Realp - Oberwald - Realp) 7 uur € 135
9 Andermatt - St. Moritz (Glacier Express) 5 uur € 65
10 St. Moritz - Chur (Bernina Express) 2 uur € 45
11 Chur–Arosa Bahn 2,5 uur € 30
12 Chur- St. Gallen 1,5 uur € 15
13 St. Gallen - Zurich (Voralpen Express) 3,5 uur € 20
14 Zurich - Utrecht 7,5 uur € 40
Reserveringen treinen € 50

Kaart Zwitserland

Zwitserse treinkaart van treinreiziger.nl

Globale kosten treinreis Zwitserland: € 750

Tips voor goedkope treintickets Zwitserland

De bovenstaande prijzen doen het dure imago van Zwitserland zeker eer aan. Wij vinden het altijd klinken als een slimme marketing-truc, maar de Swiss Travel Pass bespaart je echt flink wat Zwitserse Franken. Voor de 15-dagen-pas betaal je ongeveer € 475. Tel hier de heen- en terugreis naar Nederland, de Furka Bahn en de reserveringen bij op en je komt uit op € 750. 

 

Het is soms onduidelijk waar je het beste je internationale treinreis en tickets boekt. Het boeken van treinkaarten in andere landen is lastig, omdat spoorwegmaatschappijen hun aanbod minder delen. Zo heb je minder overzicht op de snelste reistijd, de goedkoopste prijs en hoe een eventuele overstap er uit ziet. Je hebt in onze ogen altijd 3 opties: je koopt een Interrail Pas, je koopt zelf losse treintickets voor je hele reis of je boekt via een (trein)reisbureau. Lees er alles over in ons artikel over waar je het beste je treintickets boekt of lees het interessante blog van Seat 61, waar je serieus goede tips vindt om elke treinreis goedkoper te maken. Ook deze.

 

Treinreistips

Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

 

Meer informatie

Vind meer informatie op My Switzerland.

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de ruige natuur in Noord-Europa, van de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Ook daar kom je met de trein overal.