Laatst bijgewerkt op: 25-07-2021.

Reis met de Thalys naar Parijs

In 2015 werd in Parijs het Klimaatakkoord getekend. Dit is een overeenkomst tussen veel overheden, organisaties en bedrijven over de hele wereld om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarmee wordt de opwarming van de aarde beperkt. Gezien de locatie van deze ondertekende overeenkomst tussen 195 landen kun je het eigenlijk niet maken om te vliegen naar de stad van de liefde. Vanuit Utrecht stap je 3,5 uur later uit in Parijs en voor een retourtje betaal je vaak maar € 70. C'est ça, met de Thalys op stedentrip naar Parijs. Allez!

 

treinreizen-frankrijk-parijs-stedentrip-trein-louvre

Louvre

Stedentrip naar Parijs met de trein

  Naast het morele aspect om duurzaam te reizen, zijn er nog vele andere voordelen te bedenken voor het reizen met de trein.

  • Comfort en ruimte aan boord van de trein
  • Je geniet van het veranderende landschap
  • Weinig tot geen stress onderweg
  • Je stapt uitgerust uit in hartje Parijs
  • Je rolt zo van het station naar je hotel

   

  Thalys versus vliegtuig en auto

  Reis binnen 3,5 uur met de trein naar Parijs. Met de auto doe je er ruim 5 uur over en de tijdswinst met het vliegtuig is te verwaarlozen. De geschatte CO2-besparing door de trein te nemen naar Parijs in plaats van het vliegtuig is voor een enkele reis bijna 65 kg. Met de trein is dat nog eens ruim 1.500 kilometer extra. Dat is van Amsterdam naar Barcelona en is dus veel duurzamer

   

  In de trein zit je comfortabel, zeker in vergelijking met het vliegtuig.  Je hebt meer beenruimte en er zijn stopcontacten aanwezig. Ondanks dat internetten in heel Europa in je binnenlandse bundel valt, is er nog een voordeel ten opzichte van het vliegtuig: in de Thalys is gratis wifi beschikbaar en heb je geen bagagelimiet

   

  treinreizen-frankrijk-parijs-stedentrip-trein-canal-saint-martin

  Canal Saint-Martin

  Kosten met de trein heen en terug naar Parijs

  Treinkaartjes voor een retourtje van Amsterdam - Parijs zijn beschikbaar vanaf € 70. Soms vind je tickets vanaf € 50 als er acties of kortingen zijn. Dit zijn vaak wel kaartjes die je 3 tot 4 maanden voor vertrek moet kopen. Dat zijn de goedkoopste prijzen voor een retourtje. Als je korter voor vertrek boekt, bijvoorbeeld 2 tot 6 weken van tevoren, dan betaal je gemiddeld € 90 om heen en weer te reizen met de trein tussen Amsterdam en Parijs. 

   

  Treintickets naar Parijs

  Heb je eenmaal besloten om met de trein naar de lichtstad te gaan? Koop dan via NS International of Thalys je treinkaartjes naar Parijs en reserveer een lekkere fauteuil. Je kunt ook reizen met een aanbieding als je met 3, 4 of 5 personen samen reist met de trein naar Parijs.

   

  Goedkope treinkaartjes naar Parijs

  Izy is het budgetmerk van Thalys en vormt een goed alternatief als je goedkoper met de trein naar Parijs wil. Het budgetmerk is in het leven geroepen om te concurreren in de groeiende markt voor bussen en carpooling. Izy rijdt niet vanuit Nederland, maar vanuit Brussel Zuid. Vanuit Nederland reis je voordelig met de trein naar Brussel. Vanuit Amsterdam kost dit ritje tussen de € 25 en € 33. In Brussel stap je dan over op Izy. Zorg dat de overstaptijd voldoende is, want je koopt het Izy ticket los, waardoor je 2 overeenkomsten afsluit en zelf verantwoordelijk bent voor de aansluiting. Deze treinreis naar Parijs duurt vanzelfsprekend wel iets langer dan wanneer je met de Thalys gaat.

   

  Een ticket Brussel Zuid – Parijs kost vaak tussen de € 19 en € 29, maar op drukke dagen kan het ook duurder zijn. Let op: vanwege het coronavirus (COVID-19) rijdt Izy momenteel minder vaak of zelfs niet. 

   

  Naar Parijs via Disneyland en Charles de Gaulle vliegveld

  Thalys rijdt ook vanuit Amsterdam naar Disneyland Parijs (station Marne la vallée – chessy). Kaartjes voor deze trein zijn vaak goedkoper. Wie voordelig per trein naar Parijs wil, kan daarom overwegen om een ticket naar Disneyland te kopen. Vervolgens reis je per metro verder naar het centrum van Parijs. Deze Thalys stopt ook op Charles de Gaulle Airport, de belangrijkste luchthaven van Parijs. Let op: vanwege het coronavirus (COVID-19) rijdt de Thalys naar Disneyland / Charles de Gaulle tijdelijk niet of met aangepaste dienstregeling. 

   

  Interrailen naar Parijs

  Reis je met Interrail? Ook dan kun je gebruik maken voor Thalys. Vergeet echter niet te reserveren en de toeslag te betalen.

   

  treinreizen-frankrijk-parijs-stedentrip-trein-arc-de-triomphe

  Arc de Triomphe

  Hoe lang duurt het met de trein naar Parijs

  De Thalys naar Parijs is razendsnel. De reistijd is 3 uur en 20 minuten vanuit Amsterdam en vanuit Rotterdam zelfs in 2 uur en 35 minuten. Op een groot deel van de route is de snelheid van de Thalys 300 kilometer in het uur. Alleen tussen Antwerpen en Brussel rijdt de trein wat langzamer. Vanuit de overige stations in Nederland is de reistijd uiteraard iets langer. Hieronder vind je een overzicht.

   

  Overzicht reistijden per trein naar Parijs

  Treinverbinding Reistijd
  Den Haag – Parijs 3u 5min
  Utrecht – Parijs 3u 30min
  Zwolle – Parijs 4u 20min
  Groningen – Parijs 5u 45min
  Eindhoven – Parijs 3u 50min
  Maastricht – Parijs 3u 20min

  De bovenstaande reistijden zijn een momentopname (25 juli 2021) en kunnen van dag tot dag enkele minuten verschillen.

  Hoe lang voor vertrek van de Thalys moet je aanwezig zijn?

  In Nederland kun je tot het laatste moment instappen in de trein naar Parijs. Vanuit Parijs naar Nederland wordt aangeraden 20 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. De bagage moet in Frankrijk door een röntgenscanner en daarnaast zijn er veiligheidspoortjes. Die zijn er niet in Nederland.

   

  Tussenstops van de Thalys

  Vanaf Amsterdam Centraal raast de Thalys langs 4 andere stations voordat de hogesnelheidstrein Parijs Noord (Gare du Nord) bereikt. 

  1. Schiphol
  2. Rotterdam
  3. Antwerpen
  4. Brussel

   

  Fiets mee aan boord van Thalys

  Met je Thalys-ticket mag je je fiets aan boord meenemen. Deze moet echter wel gedemonteerd zijn, inclusief de wielen, en in een hoes of fietskoffer te worden verpakt van maximaal 135 x 85 x 30 cm. Als je een fiets meeneemt, mag je verder nog meenemen:

  • 1 stuks handbagage
  • 1 stuks bagage (van maximaal 75 x 53 x 30 cm)

   

  Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, weigert de hoofdconducteur je fiets mee te nemen. Om je fiets netjes aan boord te brengen, verzoekt Thalys je ongeveer 30 minuten voor vertrek op het perron aanwezig te zijn. Vouwfietsen worden beschouwd als gewone bagage, zolang de afmetingen tenminste niet meer bedragen dan 75 x 53 x 30 cm.

   

  treinreizen-frankrijk-parijs-stedentrip-trein-Sacré-Cœur-Basilica

  Sacré-Cœur Basilica

  Openbaar vervoer Parijs

  Je stedentrip in Parijs begint hoogstwaarschijnlijk bij station Gare du Nord. Dat ligt op 20 minuten lopen van Sacré-Cœur Basilica in de schilderswijk Montmartre. Waarschijnlijk is je lijst met bezienswaardigheden een enorme streeplijst. Als je je tijd efficiënt wil indelen, dan kun je deze meteen afvinken. Ook wel lekker om na een paar uur even de benen te strekken. Vanaf station Gare du Nord heb je in principe vijf opties om met het openbaar vervoer Parijs te ontdekken:

  1. Metro
  2. RER (de half-ondergrondse treindienst naar de voorsteden)
  3. Fiets
  4. Bus
  5. Tram

   

  Parijse metro en RER

  De Parijse metro is snel, is gebruiksvriendelijk en komt overal. De RER is vaak sneller dan de metro, maar rijdt minder vaak. Het Parijse metronetwerk van de RATP bestaat uit16 lijnen die herkenbaar zijn aan nummer, kleur en richting. De RER (netwerk van regionale treinen) verbindt Parijs met de voorsteden en sluit aan op het stedelijk metronet en sommige treinverbindingen. Met het "ticket t+" reis je gedurende 1,5 uur per metro, RER (binnen Parijs) en bus. Overstappen is in de meeste gevallen mogelijk. Kaartjes zijn verkrijgbaar op de RATP-stations en bij sommige tabakswinkels. Ze hebben geen datum, dus je koopt ze makkelijk van tevoren.

   

  Mobilis

  Dit is een dagpas. Als je 1 dag volledig onbeperkt wil reizen in Parijs, koop dan een mobilis-ticket. Je bepaalt zelf het aantal zones waarbinnen je reist, de prijs is hiervan afhankelijk. 

  Paris Visite 

  Dit is een meerdaagse dagpas. Dit ticket koop je als je meerdere dagen in Parijs verblijft en meerdere dagen onbeperkt van het openbaar vervoer gebruik wil maken. In dat geval, is de Paris Visite echt een aanrader. Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen je gebruik maakt van dit ticket, de prijs is hiervan uiteraard ook afhankelijk. Een bijkomend voordeel van de Paris Visite travel pass is dat je korting krijgt op verschillende bezienswaardigheden in Parijs. Hecht je daar geen waarde aan? Koop dan een mobilis-ticket (of kom niet naar Parijs).

   

  Metrokaart Parijs

  Metrokaart Parijs

  Fietsen in Parijs

  Voor kleinere afstanden raden we aan om op de fiets door Parijs te gaan. In principe vanwege hetzelfde voordeel als de trein ten opzichte van het vliegtuig. Je ziet onderweg veel van de stad en omgeving. Daarnaast is het natuurlijk ook gezond, maar onderschat de afstanden echter niet. Parijs is gigantisch en je fietst niet mee met de Tour de France. Pak de metro, bus of tram voor het overbruggen van grotere afstanden. In gewone metrolijnen is het niet toegestaan om een fiets mee te nemen. Het is wel toegestaan om je fiets mee te nemen als je met de RER reist.

   

  OV-fiets

  Fietsen is ook nog eens het minst schadelijk voor het milieu. Daarom zijn er sinds 2007 OV-fietsen (Vélib’s) beschikbaar. Door de hele stad heen zitten bepaalde punten waar je Vélib’s kunt krijgen. Voor het beste overzicht download je de Vélib App.

   

  Bus & tram

  Als je tijdens het verplaatsen in Parijs graag iets van de stad wil zien, kies dan voor de wat grotere afstanden voor de bus en/of tram. De stad heeft van bestaande buslijnen en één metrolijn architectuurroutes gemaakt. ‘Archibus’ 64 komt onder andere langs de nieuwste brug over de Seine, de Pont Simone de Beauvoir. Parijs en de dichtstbijzijnde voorsteden zijn verbonden via 10 tramlijnen.

   

  Plan de poche

  Dit is een kaartje waar alle metrolijnen, buslijnen en RER-lijnen opstaan in zakformaat. Ze zijn gratis mee te nemen op metrostations of je vraagt deze handige kaart aan de buschauffeur. Zo verspil je geen tijd, omdat je precies weet waar je over moet stappen of moet uitstappen.

   

  treinreizen-frankrijk-parijs-stedentrip-trein-la-petite-ceinture

  La Petite Ceinture

  Bezienswaardigheden in Parijs

  Zoals eerder al aangegeven heb je waarschijnlijk een mega streeplijst met bezienswaardigheden en activiteiten. Als je nog op zoek bent naar wat extra inspiratie of lokale tips, verwijzen we je graag naar Wegwijs naar Parijs. We vinden het zinloos om te zeggen dat je naar de Sacré-Cœur Basilica, Arc de Triomphe, het Louvre, de Eiffeltoren en het Paleis van Versailles moet gaan. De enige tip die we je willen meegeven voor je stedentrip naar Parijs: ga naar La Petite Ceinture. Dit was vroeger een 34 kilometer lang spoortraject rond Parijs en is nu een lang lint van parken, street art, restaurants en bars. 

  Top 10 wat te doen in Parijs

  Dit is een affiliate-link. Als je via deze link iets koopt, krijgen we een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Meer hierover lees je in onze disclaimerverklaring.

  Met de trein naar Parijs en corona

  Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een reisadvies is niet bindend, maar reizen naar een land of gebied met kleurcode 'oranje' of 'rood' wordt afgeraden. Kleurcode 'groen' of 'geel' betekent dat reizen mogelijk is, maar dat er wel risico's zijn. Op Nederland Wereldwijd lees je de meest actuele reisadviezen per land.

   

  Kun je vanwege corona je Thalys ticket makkelijker omboeken?

  Normaal gesproken kun je tickets niet annuleren, maar in deze onzekere periode met corona maakt Thalys een uitzondering. De tarieven Standard mini, Comfort mini, Premium mini, Jongere mini, Minigroep, Comfortdeal en weekend Comfort, die tot nu toe niet omwisselbaar waren, kunnen nu wel omgewisseld worden tot aan het vertrekuur, tegen een 'kleine' betaling van 5 euro per ticket. Deze tarieven kunnen nog steeds niet terugbetaald worden. Voor de andere Standard-tarieven (waaronder Jongere, Kid en Senior) en Comfort-tarieven kan het ticket kosteloos omgewisseld worden tot aan het vertrekuur. Het eventuele prijsverschil tussen het oude en het nieuwe ticket wordt doorberekend aan de klant.

   

  Thalys heeft zijn naverkoopvoorwaarden aangepast voor reizigers die hun reis omwille van de door de regeringen opgelegde reisbeperkingen wensen aan te passen. Tegen bepaalde voorwaarde kun je je ticket omboeken of je geld terugkrijgen. 

   

  Treinreistips

  Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

  Zet anderen op het juiste spoor 

  Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa of de zon in Zuid-Europa? Ook daar kom je met de trein overal.