Met de trein naar Londen 

Londen is een wereldstad van formaat. Het is zo groot en divers dat je een paar keer terug moet om 'alles' gezien en gedaan te hebben. Alles gezien en gedaan hebben is wat abstract, want dat gaat in principe op voor elke hoofdstad op. Maar maak een opsomming van alle hoogtepunten en topattracties in Londen en je weet wat we bedoelen. Londen is een voetbalstad en theaterstad. Elke wijk is anders met verschillende heerlijke foodmarkten. Kunstliefhebbers halen er hun hart op; van moderne kunst tot graffiti tunnels. Zoveel indrukwekkende architectuur dat zelfs de Theems erin verdrinkt. Zelfs grote, groene parken en knusse kerstmarkten zijn er geen zeldzaam verschijnsel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het scala aan musea en de koninklijke familie.

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-met-de-trein-naar-londen-in-4-uur-tower-bridge

Tower Bridge

Reizen met de trein naar Londen in 4 uur

Niet alleen de vele bezienswaardigheden trekken ons. Londen is ook anders; ze rijden er links en de stad wordt gekenmerkt door de rode dubbeldekker bussen en zwarte taxi's en de vele pubs. Londen is de hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk en daarmee ook de grootste stad die je binnen enkele uren met de trein kunt bereiken vanuit Nederland. Ga voor een ultieme 'mind the gap' ervaring en pak de trein voor je stedentrip naar Londen.

 

Waarom reizen met de trein naar Londen

Reizen met de trein is een geweldige manier om je reis duurzamer te maken. Rail Europe heeft zelfs (met een knipoog) een koolstofcalculator toegevoegd aan hun boekingssysteem om te laten zien hoeveel je bespaart door met de trein te gaan in plaats van met het vliegtuig. De geschatte CO2-besparing door de trein te nemen naar Londen in plaats van het vliegtuig is voor een enkele reis bijna 55 kg. Dit staat gelijk aan ruim 9 uur douchen.

 

De vliegroute tussen Amsterdam en Londen is één van de drukste ter wereld. Met een klein uurtje vliegen maak je de oversteek. Gelukkig biedt de Eurostar een duurzaam alternatief waarmee je nauwelijks tijd verliest. Praktisch gezien ben je van deur tot deur met de trein ongeveer 5,5 uur onderweg en met het vliegtuig 4,5 uur. Het scheelt dus 'slechts' een uurtje, maar je ervaart tijdens de reis minder stress.

 

In de trein zit je comfortabel, zeker in vergelijking met het vliegtuig.  Je hebt meer beenruimte en er zijn stopcontacten aanwezig. Ondanks dat internetten onder je binnenlandse bundel valt, is er nog een voordeel ten opzichte van het vliegtuig: in de Eurostar is gratis wifi beschikbaar. Verder heb je in de trein geen bagagelimiet, geniet je van het passerende landschap en stap je ontspannen uit in hartje Londen en rol je zo naar je hotel.

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-met-de-trein-naar-londen-in-4-uur-st-pauls-cathedral

St. Paul's Cathedral

Eurostar: met de trein van Amsterdam naar Londen

Amsterdam heeft sinds eind 2020 een directe treinverbinding met Londen. De trein rijdt in iets meer dan vier uur van het Centraal Station naar het centrum van de Engelse hoofdstad, en daarbij hoef je dus niet meer over te stappen. Deze treinvervoerder heet Eurostar en is de enige hogesnelheidstrein met een directe verbinding tussen België en Frankrijk enerzijds en Engeland anderzijds via de Kanaaltunnel. 

 

Londen nu nóg betere bestemming voor een stedentrip

Dankzij de Eurostar heeft Nederland nu een directe verbinding met Engeland. Zonder te hoeven overstappen is de reistijd van Amsterdam naar Londen met de trein 4 uur en 10 minuten. De trein stopt onderweg nog in Rotterdam: van daaruit is het nog maar 3 uur en 30 minuten rijden. 

 

Waar stopt de Eurostar onderweg?

De trein maakt tussenstops in Rotterdam en Brussel-Zuid voordat deze aankomt in Londen St. Pancras. Dit laatst genoemde station ligt vlakbij één van openbaar vervoer knooppunten in Londen; King Cross. Hier stap je makkelijk over op tube (metro), bus of taxi.

 

Hoe lang doet de Eurostar over de Kanaaltunnel?

De Eurostar zoeft met ruim 300 kilometer per uur door het Nederlandse, Belgische en Franse landschap. Na Brussel-Zuid gaat de trein richting Calais om de 50 kilometer lange Kanaaltunnel binnen te gaan. De Eurostar steekt in slechts 21 minuten het Kanaal over en komt boven de grond in het Engelse Ashford.

 

Van Londen naar Amsterdam met Eurostar

De terugreis gaat nóg sneller. Rechtstreeks van Londen naar Amsterdam duurt slechts 3 uur en 52 minuten. 

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-met-de-trein-naar-londen-in-4-uur-camden-town

Camden Town

Gevolgen Brexit en de Eurostar

Voorheen moesten reizigers op het traject Amsterdam-Londen altijd uitstappen in Brussel-Zuid om daar een paspoortcontrole te ondergaan. Die controle gebeurt nu op Amsterdam Centraal of Rotterdam Centraal, zodat je in LondenOp die stations staan terminals voor de identiteitscontrole.

  1. Je moet zo'n 45 tot 60 minuten voor de vertrektijd van de trein op het station zijn.
  2. Je scant je ticket bij de ingang van het station.
  3. Ga naar het einde van spoor 15b (de vertrekhal van de Eurostar).
  4. De ticketcontrole sluit 30 minuten voor de vertrektijd van je trein.
  5. Ga door de veiligheids- en identiteitscontrole van de Nederlandse én Britse overheid.
  6. Geniet ontspannen van de treinreis en loop ruim 4 uur later hartje Londen in.

 

Vanaf 1 januari 2021 zijn de identiteitscontrole en de douanevoorschriften gewijzigd. Identiteitskaarten kunnen nog worden gebruikt tot en met 30 september 2021, daarna heb je een paspoort nodig. Lees de essentiële informatie over reizen na de brexit.

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-met-de-trein-naar-londen-in-4-uur-buckingham-palace

Buckingham Palace

Wat kost een retourtje Londen met de trein?

Het goedkoopste retourtje Londen vanaf Amsterdam Centraal kost tussen de € 90 en € 105. De treintickets zijn vaak 6 maanden van tevoren te reserveren, maar 3 maanden vooruit boeken maakt geen verschil in prijs. Als je 2 á 3 weken vooruit boekt, vind je met een beetje geluk soms dezelfde prijzen. Boeken op het allerlaatste moment is vaak minimaal 2 keer zo duur. Bij deze treinkaarten is je zitplaats automatisch gereserveerd en is het wijzigen van je ticket beperkt mogelijk (mid-flex tarief). Dit is een prijs voor 2e klasse. 

 

Fiets mee in de Eurostar

De afdeling Eurodespatch is momenteel gesloten vanwege de Coronavirus pandemie en neemt op dit moment geen bagageboekingen aan. Gezien de huidige reisbeperkingen kunnen ze helaas hun gebruikelijke 'fiets in de trein'-service niet leveren. Je mag wel een vouwfiets of kinderfiets meenemen, zolang deze niet langer is dan 85 cm en wordt vervoerd in een beschermende tas die de hele fiets bedekt. Dit is om je fiets, andere mensen en hun bagage te beschermen als je door de beveiliging gaat en in de trein. 

 

Hond mee in de Eurostar

Honden en andere huisdieren mogen niet mee in de Eurostar. Ze maken een uitzondering voor assistentiehonden.

 

Goedkope treintickets naar Londen

Treinkaartjes voor je stedentrip naar Londen koop je rechtstreeks bij NS International of Eurostar. Wil je Kerstmis vieren in Londen en volop meegenieten van alle (sport)evenementen op Boxing Day? Dan kan het vooruit boeken van treintickets soms lastig zijn, omdat in december de dienstregeling wordt bijgewerkt. Treintickets voor de maand december zijn dan ook pas vaak halverwege oktober te boeken. Hou dit goed in de gaten. 

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-met-de-trein-naar-londen-in-4-uur-big-ben

Big Ben

Openbaar vervoer in Londen

In een nieuwe stad het openbaar vervoer uitpluizen kan best intimiderend zijn. Zeker in het altijd drukke en levendige Londen. Daarom geven we wat handige tips. 

 

Oyster Card

De Oyster Card is de Nederlandse OV kaart. Dit is een blauwe chipkaart die hetzelfde werkt als de ov-chipkaart. Je laad hem op bij machines en checkt vervolgens in en uit bij poortjes. Je koopt hem ter plekke bij de ticketmachines op grote metrostations of bij loketten van Transport for Londen. Mocht je hiervoor kiezen, neem dan de Oyster card Pay As You Go. Je betaalt eenmalig een deposit van £ 5 om de kaart te kopen. Daarna moet je er credit op zetten. Net als in Nederland dus. Dit opladen doe je bij de ticketmachines, maar dit kan ook in winkels die het logo op hun raam hebben. Aan het eind van je reis deactiveer je bij de ticketmachines je Oyster Card en dan krijg je naast je deposit ook je overige credit terug.

 

Contactloos betalen

Als je een bankpas hebt waarmee je contactloos betaalt, dan gebruik je die eenvoudig om mee te reizen. De tarieven zijn exact hetzelfde als voor Oyster Cards en het systeem werkt nog makkelijker. Je gebruikt gewoon je bankpas om in- en uit te checken op stations. Geen tijd kwijt aan het kopen en opladen van een Oyster Card en het scheelt je ook € 5 aanschafkosten. Het is ook niet zo handig als je aan het eind van je reis het geld van je kaart afhaalt en die in ponden terugkrijgt, terwijl je net op weg bent naar Nederland. 

 

Reizen met een Oyster Card of contactloos betalen met een bankpas is ongeveer 50% goedkoper dan een los kaartje kopen (en ook nog eens beter voor het milieu). In de bus kun je trouwens überhaupt geen kaartjes meer kopen. Kinderen onder de 11 jaar reizen gratis onder begeleiding van een volwassene en hebben geen Oyster Card nodig.

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-met-de-trein-naar-londen-in-4-uur-millennium-bridge

Millennium Bridge

Metro

De app Tube Map London Underground is een simpele app die doet waar je hem voor downloadt: je ziet de tube map van Londen. Je ziet dus heel makkelijk hoe je lijn precies loopt en waar je moet overstappen. Ben je ook van plan je veel met de bus te verplaatsen? Download dan de app Citymapper.

 

Bus en trein

Als je niet van plan bent om Londen te verlaten, dan heb je geen trein nodig. De underground en bus zijn dan voldoende. Met je Oyster Card mag je overigens de intercity-treinen niet in. Met je Oyster Card en contactloos betalen mag je wel de bus in. Dat raden we dan dus ook zeker aan. Al is het maar om dezelfde reden om het vliegtuig te mijden; op de grond zie je meer dan in de lucht of onder de grond. Bovendien: je verlaat Londen niet zonder in een dubbeldekker bus te hebben gezeten. Zo'n toeristenbus is dan weer wat overdreven, maar bus 453 naar Marylebone is een perfect alternatief. Deze pak je het beste vanaf Lambeth North en neemt je vervolgens mee langs de Big Ben, Westminster, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Oxford Street en Baker Street. Ga voorin op de bovenste verdieping zitten en je hebt voor £1.50 een sightseeing bus door Londen.

 

This is Londen, baby

Iets minder goed voor het milieu, maar soms echt wel handig: taxi's. In een grote stad als Londen is dit een optie die we verplicht zijn om te benoemen, omdat het realistisch dat je hier gebruik van maakt. De black cabs zijn natuurlijk een fenomeen in Londen, maar daar hangt automatisch een prijskaartje aan. Ga je op huis aan na een avond stappen? Bestel dan een Uber met vrienden. Of bestel een Uber Pool, waarbij je taxi onderweg andere reizigers oppikt. Handig als je goedkoop van de ene kant naar de andere kant van Londen moet. 

 

Kijk voor meer informatie op de website van Transport for London.

 

treinreizen-europa-treinvakantie-stedentrip-met-de-trein-naar-londen-in-4-uur-royal-albert-hall

Royal Albert Hall

Londense activiteiten

Beginnend aan deze paragraaf, bedenken we ons dat het uitlichten van Londense activiteiten een hels karwei is. Na 5 bezoeken aan Londen zijn er nog steeds attracties en bezienswaardigheden waar we nog niet geweest zijn, maar wel echt naartoe moeten. Zoveel musea, architectuur, cultuur, leuke wijkjes en sportevenementen dat het onmogelijk is om dit hier op te sommen. Op internet zijn er zoveel van deze lijstjes te vinden dat we hebben besloten om per categorie 1 tip te geven die je misschien minder vaak tegenkomt in andere lijstjes. 

 

Categorie Tip
Museum Royal Albert Hall.
Architectuur Millennium Bridge.
Cultuur Banksy Tunnel (officieel Leake St Tunnel).
Leuke wijk/buurt Southbank.
Sport Lord's Cricket Ground tour. Na een voetbal- of dartwedstrijd of bezoekje aan Wimbledon.
Park Kyoto Garden in Holland Park.

Top 10 wat te doen in Londen

Dit is een affiliate-link. Als je via deze link iets koopt, krijgen we een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Meer hierover lees je in onze disclaimerverklaring.

Korting

Bewaar je Eurostar-ticket goed. Een Eurostar-ticket geeft je 2 toegangstickets voor de prijs van 1 voor tentoonstellingen van de grootste musea van Londen. Ben je van plan om meerdere musea of tours te bezoeken? Schaf dan een London Pass aan.

 

Reizen met de trein en COVID-19

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een reisadvies is niet bindend, maar reizen naar een land of gebied met kleurcode 'oranje' of 'rood' wordt afgeraden. Kleurcode 'groen' of 'geel' betekent dat reizen mogelijk is, maar dat er wel risico's zijn. Op Nederland Wereldwijd lees je de meest actuele reisadviezen per land.

 

Alle reizigers moeten de verplichte formulieren in verband met COVID-19 invullen. Momenteel heeft Eurostar een aangepaste dienstregeling door COVID-19. Raadpleeg de overheidswebsites voor up-to-date informatie. De recentste reisinformatie vind je hier.

 

Tijdsverschil met Londen

In Nederland loopt de tijd 1 uur voor. Het is hier dus altijd 1 uur later (zowel in de winter als zomer).

 

Treinreistips

Ga je een internationale treinreis door Europa maken? We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt. Ben je nog niet helemaal om? Lees dan waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor deze treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij meer van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa of de zon in Zuid-Europa? Ook daar kom je met de trein overal.