Laatst bijgewerkt op: 06-10-2021.

Internationale treinreis maken in coronatijd: alles wat je moet weten

Het najaar is aangebroken. Het is steeds minder lang licht en de natte zomer heeft plaatsgemaakt voor guur weer. Gelukkig zitten er ook prachtige zonnige dagen tussen én zijn de meeste coronamaatregelen versoepeld of zelfs opgeheven. Steeds meer landen om ons heen vinden hun weg in het doorvoeren van versoepelingen, met of zonder oplopende besmettingen. Het is nu dus een kwestie van het in de gaten houden van kleurcodes per land en de regels die daaromheen gelden. Ga alleen op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Reizen naar een land of gebied met kleurcode 'oranje' wordt afgeraden. Bekijk voor het boeken het reisadvies. In de trein gelden nationaal én internationaal regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In dit artikel houden we je op de hoogte van alles wat je moet weten over het maken van een internationale treinreis door Europa in coronatijd. 

 

Regels voor reizen met internationale trein

 • Informeer je voor vertrek over het land van bestemming via het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Weet welke maatregelen er zijn tijdens de treinreis. Kijk bijvoorbeeld op de website van de vervoerder.

 • Weet welke maatregelen er zijn in het land van bestemming.

 • Houd tijdens je reis de situatie ter plaatse goed in de gaten.

 • Raadpleeg voor het boeken de website van de reisaanbieder of vervoerder.

 • Reserveer je zitplaats.

 • Je krijgt voordat je de trein instapt een gezondheidscheck.

 • Tijdens je reis in Nederland is een mondkapje verplicht. Ook op het station. 

 • Na verblijf uit een gebied met oranje reisadvies door corona heb je een negatieve PCR-test nodig, maximaal 72 uur oud. Ook als je gevaccineerd bent.

 

Coronabewijs nodig om te reizen binnen Europa

Coronabewijs

Wil je reizen binnen de Europese Unie/Schengen? Dan heb je een coronabewijs nodig. Dit kan een vaccinatiebewijs zijn, of een bewijs dat je bent hersteld van corona. Of een negatieve testuitslag (testbewijs). Met de app CoronaCheck kun je deze coronabewijzen laten zien als je reist binnen EU/Schengen. 

 

Passagier of reiziger formulier

In nagenoeg alle landen moet je naast een coronabewijs ook een passagier of reiziger formulier invullen. Dit moet vaak van tevoren. Houd hier dus rekening mee. Alle vereiste formulieren per land vind je op de website van Wijs op Reis van de Rijksoverheid.

 

Kan ik met de internationale trein naar het buitenland?

Ja, maar ga alleen op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Bekijk voor het boeken het reisadvies. In trein, boot of bus gelden nationaal én internationaal regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op dit moment kleurt Europa groen, geel en oranje. Op Nederland Wereldwijd vindt je de meest actuele reisadviezen per land. Op de website van International Air Transport Association lees je of er op je vakantiebestemming beperkingen gelden. Of download de BZ Reisapp (van Buitenlandse Zaken) en meld je aan bij de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan wordt je op de hoogte gehouden van wijzigingen in de situatie ter plaatse. Ook als je hulp nodig hebt tijdens je vakantie kun je terecht bij de 24/7 informatieservice. 

 

In Europa heeft elke lidstaat andere maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De situatie in de verschillende landen verandert regelmatig. Een actueel reisadvies voor de verschillende landen is dan ook lastig te geven. De situatie van vandaag kan soms morgen al achterhaald zijn. Als er dingen wijzigen, dan lees je dat vaak als eerste op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast vindt je in de Reiswijzer van de ANWB een goed overzicht van de situatie per land. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van een actueel reisadvies voor de Europese landen en plan de reis naar je vakantieadres nauwkeurig. Weet welke maatregelen er zijn tijdens de treinreis en in het land van bestemming. Hou tijdens je vakantie de situatie ter plaatse dagelijks in de gaten.

 

Mag ik mijn treinticket (kosteloos) wijzigen of annuleren bij negatief reisadvies?

Je treinreis annuleren kan altijd. Maar zolang de treinreis uitgevoerd kan worden zoals dat is afgesproken tijdens het boeken, heb je in principe geen recht op het kosteloos wijzigen of annuleren van je treinreis. Je bent afhankelijk van de boekingsvoorwaarden en bereidheid van de spoorwegmaatschappij om je boeking kosteloos te wijzigen of annuleren.

 

Aangepaste reisvoorwaarden in coronatijd 

Een aantal internationale spoorwegmaatschappijen hebben tijdelijk de voorwaarden voor het wijzigen van een treinreis in coronatijd versoepeld. Heb je de treinreis onlangs geboekt? Check dan bij de treinvervoerder of je kosteloos je treinreis mag wijzigen of annuleren.

 

Heb ik recht op terugbetaling bij geannuleerde internationale treinreis door coronavirus?

Als je internationale treinreis geannuleerd is waardoor je minimaal 60 minuten later op je bestemming aankomt, dan mag je de treinreis annuleren. Je hebt dan recht op volledige terugbetaling van je treinreis. Kies je voor het verder voortzetten van de treinreis bij de eerstvolgende mogelijkheid, dan heb je recht op een vergoeding. 

 

Vergoeding 

De hoogte van de vergoeding bij internationale treinreizen is afhankelijk van de vertragingsduur veroorzaakt door de geannuleerde treinreis:

 • 25% van het treinkaartje bij vertraging tussen 1 en 2 uur;
 • 50% van het treinkaartje bij meer dan 2 uur vertraging.

 

Geen recht op vergoeding

 • Als je voor de aankoop van het treinkaartje/de treinreis al op de hoogte was van de annulering; 
 • Als je kiest voor terugbetaling van het treinkaartje/de treinreis.

 

Aansluitende trein gemist door vertraging eerste deel van de treinreis 

Is de vertraging tijdens het eerste deel van je internationale treinreis ontstaan en heb je hierdoor de aansluitende trein gemist? Dan mag je de vervolgreis annuleren. Je hebt dan recht op terugbetaling van het deel van de treinreis dat je niet hebt gemaakt. 

 • De spoorwegmaatschappij moet in dit geval zorgen dat je zo snel mogelijk terugkeert naar je vertrekpunt of de kosten vergoeden van de terugreis naar je vertrekpunt. 
 • Tijdens het wachten heb je recht op hulp in de vorm van maaltijden, verfrissingen en eventueel accommodatie als je door de vertraging gedwongen wordt om te overnachten.

 

Waar moet ik op letten bij het accepteren van een voucher?

Als je treinreis wordt geannuleerd vanwege het coronavirus, dan kan de spoorwegmaatschappij een voucher aanbieden. Deze hoef je niet te accepteren. Je hebt dan gewoon recht op terugbetaling. Check voordat je een voucher accepteert of de vouchervoorwaarden voldoen aan de uitgangspunten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

 • Voucher accepteren is een keuze, het mag je niet worden opgedrongen. Uitgangspunt blijft dat je recht hebt op terugbetaling bij de annulering van uw boeking.
 • Voucher moet een volwaardige vervanging zijn. Dit betekent dat de voucherwaarde gelijk is aan de oorspronkelijke reissom. Inclusief reserverings-, en administratiekosten e.d.
 • Voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden.
 • Restbedrag voucher (het deel dat je niet hebt besteed) moet achteraf binnen een redelijke termijn door de spoorwegmaatschappij worden uitgekeerd.
 • Heb je een aanbetaling gedaan? Dan hoef je het restbedrag niet te betalen als je weet dat de vakantie niet kan doorgaan of als de spoorwegmaatschappij de overeenkomst niet kan nakomen.


Check ook of de voucher gedekt wordt door een garantiefonds of dat er een andere garantieregeling van toepassing is, zodat je niet met lege handen achterblijft bij een faillissement.

 

Internationale treinreis maken in coronatijd twee reizigers op station houden afstand van elkaar

Klacht over buitenlandse spoorwegmaatschappij? Vraag ECC om hulp

Woon je in Nederland en heb je een conflict met een buitenlandse spoorwegmaatschappij waar je samen niet uitkomt? Het Europees Consumenten Centrum helpt je bij het oplossen van je klacht. De spoorwegmaatschappij moet in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland of het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd. Hun juridische hulp is gratis.

 

Maatregelen in treinen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Mondkapjes verplicht in internationale trein

Ook na 26 juni is het nog verplicht om in het station en op de perrons in heel Nederland een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor het dragen van een mondkapje in de trein. Deze regels zijn tegenwoordig nagenoeg in elk land hetzelfde. Reis alleen als je klachtenvrij bent. Je mag geweigerd in de trein als je geen mondkapje draagt. In het buitenland spreekt men soms over mond- en neusbescherming. Dat betekent dat het dragen van een sjaal of T-shirt over mond en neus in dat geval voldoende is. Let op: voor alle grensoverschrijdende treinen geldt dat je je moet houden aan de regels die in de betreffende landen gelden waar je met de trein doorheen reist. Een voorbeeld: als je met de ICE naar Basel (SBB) reist, heb je te maken met de regelgeving in Nederland, Duitsland en Zwitserland. 

 

Geen stickers op treinstoelen

Sinds 1 juli zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. In internationale treinen worden geen stickers aangebracht om reizigers in de trein te verdelen, zoals dat in Nederlandse treinen (inclusief de IC Direct) en op stations wel gebeurt. Voor IC Brussel, ICE International en IC Berlijn heeft dat te maken met het feit dat deze treinen in België en Duitsland ook een binnenlandse functie hebben. In België en Duitsland wordt niet met stickers gewerkt in het Openbaar Vervoer. 

 

Hygiëne in de trein en stations

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Hou zelf voldoende afstand bij het in- en uitstappen, raak zo weinig mogelijk aan en reis alleen als je klachtenvrij bent.

 

Mag ik met de trein (terug)reizen als ik besmet ben?

Raak je tijdens je vakantie besmet met COVID-19? Dan mag je niet terugreizen met de internationale trein. Dat mag pas als je niet meer besmet bent met het coronavirus en geen klachten meer hebt.

 

Richtlijnen treinreizen en regels per land

In verschillende landen in Europa wordt anders omgegaan met drukte in het Openbaar Vervoer. Voor het buitenlandse deel van het traject van internationale treinen kunnen daardoor andere richtlijnen gelden. Het kan dus voorkomen dat je internationale trein over de grens drukker wordt dan de richtlijnen in Nederland voorschrijven. Hou hier rekening mee als je op reis gaat. Klik op de knop hieronder om naar de richtlijnen treinreizen en regels per land te gaan op NS International. 

 

Dit is een inschatting op basis van de informatie die nu beschikbaar is. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zet anderen op het juiste spoor

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over waar je (goedkope) treintickets vindt en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.