Hoe plan je een treinreis door Europa?

Je wilt op vakantie, maar hebt geen zin om te backpacken in Azië en van zon, zee en zuipvakanties hoef je even niets meer te hebben. Toch wil je het gevoel hebben weg te zijn van huis en iets van de wereld te zien. Reizen met de trein is heerlijk, maar soms ook complex. Daarom helpen we je graag aan de hand van 8 stappen om geslaagde een train trip te plannen. Zo werkt het plannen van een internationale treinreis:

 

Stap 1: Kies je bestemming(en)

De eerste stap is om te kiezen waar je naartoe wil. Maak een lijst met steden en/of landen die wilt bezoeken tijdens je treinreis. Zorg ervoor dat je je volgende bestemming binnen 1 reisdag kan halen. Dat helpt wellicht al met het wegstrepen van enkele steden op je lijst. Wat ook helpt is om Interrail.eu of NS International erbij te pakken om de opties per bestemming te checken. Ga je alleen op reis? Dan heb je waarschijnlijk geen moeite om tot een lijst met mooie bestemmingen te komen. Ga je met een reisgezelschap? Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Iedereen heeft een mening, maar gelukkig kan dat ook leuk zijn. Je kunt bijvoorbeeld iedereen een top 5 aan steden laten opschrijven. Op basis daarvan kom je vast ook samen tot een perfecte lijst. 

 

Stap 2: Som je kosten op

Maak een overzicht met hoeveel kosten je verwacht te maken. Niet alleen de standaardkosten voor de trein, maar ook voor het reserveren van een treinstoel en eventuele nachttrein. Noteer daarnaast ook de uitgaven voor accommodaties, drinken, eten, musea, andere uitjes en vergeet ook niet iets te reserveren voor onverwachte kosten. Houd in gedachte naar welk land je gaat. Je portemonnee heeft het in landen als Noorwegen zwaar te verduren, terwijl het in Polen allemaal een stuk betaalbaarder. 

 

Als je budget over gemak kiest, dan zijn er een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden. Deze hebben we voor je opgesomd in 10x Tips: goedkoop reizen met de trein in Europa. Soms vergeten we hoe divers Europa is en dat je ook in dit continent mooie reizen kunt maken, zelfs als je minder te besteden hebt. 

 

Stap 3: Plan je route

Je kunt nu gaan puzzelen met de route die je wil gaan maken. Wil je in één land reizen en alles ontdekken van noord naar zuid of wil je graag meerdere landen bezoeken? Je bepaalt helemaal zelf of je van tevoren alles wil plannen of dat je flexibel wil zijn. De een houdt van een strakke planning en de ander wil ruimte voor een spontane beslissing open laten. Hierin is geen goed of fout, maar dat verschilt per persoon. Houdt in gedachte dat elke stad wel iets moois heeft om langer te blijven, maar je volgende bestemming heeft dat waarschijnlijk ook. Maar je beslissing om ergens langer te blijven valt of staat natuurlijk met andere factoren, zoals de mensen die je tegenkomt of het weer. Het is in ieder geval wel verstandig om uit te zoeken hoe vaak je trein gaat, hoe laat deze vertrekt, hoe lang de reis duurt tussen al je bestemmingen en of je moet reserveren. 

Stap 4: Bepaal hoe lang je op vakantie wil

Een (lang) weekend weg, een week reizen met de trein, of zelfs twee of drie weken op vakantie met de trein? Het kan allemaal. Onze ervaring is dat 2 á 3 dagen per bestemming genoeg is als je meerdere steden en/of landen wil bezoeken. Dit is voor zover wij denken de makkelijkste stap in het stappenplan en iets waar wij weinig sturing aan kunnen geven. Wel handig om te weten, dus vandaar toch opgenomen in het stappenplan om je internationale treinreis te plannen. Je kunt onze hulp waarschijnlijk beter gebruiken bij stap 4 :-).

 

Funicular zonnig Zuid-Europa stijl omhoog

Stap 5: Bestel de juiste treinticket(s)

Tijd om treintickets te bestellen. Dit is altijd één van de spannendste dingen van het plannen van je (trein)reis. Het zoeken naar de juiste en beste tickets. Waar je in vliegtuigland vele vergelijkingswebsites hebt, ontbreken die in het treinlandschap. Het is soms lastig om het juiste ticket te vinden voor de prijs die goed bij jouw wensen aansluit. Happyrail.com wil graag één website voor alle treintickets en -passen in de wereld. Dit initiatief van de Nederlandse Treinreiswinkel is een mooie start om de vliegwereld achterna te gaan. Wij komen meestal altijd uit bij Interrail of NS International

 

Interrail

De Interrail Pas is een papieren treinticket waarmee je met bijna alle treinen door heel Europa reist. Hiermee krijg je toegang tot 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in 33 landen en meer dan 40.000 bestemmingen. Je kunt kiezen tussen de 'Global Pass' (als je meerdere landen wil bezoeken) en de 'One Country Pass' (als je in één land wil blijven). Pak nu je route en bestemmingen erbij om te kijken hoeveel reisdagen je nodig hebt in combinatie met hoe lang je op vakantie wil en je hebt in principe alle informatie voor je juiste Interrail-pas. Handig om te weten: jongeren t/m 27 jaar, kinderen t/m 11 jaar en senioren vanaf 60 jaar krijgen korting. Reizen met een Interrail-pas is over het algemeen veel relaxter. Je hoeft je geen zorgen te maken over het kopen van verschillende tickets voor verschillende treinen of op te letten of je in de spits reist of niet.

 

Zelf je treintickets boeken?

Dat is natuurlijk nóg spannender en uitdagender. Het is soms onduidelijk waar je het beste je internationale treinreis en tickets boekt. Het boeken van treinkaarten in andere landen is lastig, omdat spoorwegmaatschappijen hun aanbod minder delen. Zo heb je minder overzicht op de snelste reistijd, de goedkoopste prijs en hoe een eventuele overstap er uit ziet. Zelfs de meeste reguliere reisorganisaties weten niet precies hoe dit werkt. Je hebt in onze ogen altijd 3 opties waar je het beste je internationale treinreis boekt.

 

Stap 6: Beslis of je overnachtingen van tevoren wil boeken

Nu je de grootste voorbereidingen achter de rug hebt, is het belangrijk om te denken aan de extra’s rondom je treinvakantie. Beslis of je overnachtingen van tevoren wil boeken of ter plekke. Ook hier is geen goed of fout, maar wat wij aanraden is om sowieso je eerste overnachting vast te leggen. Op je eerste reisdag ben je meestal nog lekker aan het ontstressen van je werk of studie, dus is het fijn als je op weg naar je eerste bestemming nergens aan hoeft te denken. Voor het boeken van hotels of hostels gebruiken wij meestal Booking.com, Hostelworld of Airbnb. Deze platformen hebben ook goed werkende apps, zodat je makkelijk via je telefoon kunt reserveren. 

 

Stap 7: Denk na wat je wil doen op elke bestemming

De reden dat je naar een bepaalde bestemming wil, hangt vaak samen met wat je wil zien. Grote kans dat je dit dus al weet. Wat wij zelf handig vinden is om de highlights die we willen zien op één plek in kaart te brengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google My Maps. Hier kun je alle bezienswaardigheden eenvoudig toevoegen aan een kaart, zodat je die altijd bij de hand hebt. Per bestemming zie je dan snel welk museum, restaurant of nationale park je graag wil bezoeken. En ook kun je je hotels toevoegen aan de kaart. Super handig wat ons betreft. 

 

Weet je nog niet precies wat je wil zien per bestemming? Gebruik dan Google om te zoeken op bijvoorbeeld een 'top 10 bezienswaardigheden' per stad. Op internet zijn veel waardevolle artikelen te vinden met tips van andere reizigers. Klik er een paar open in je tabbladen, pak een kop koffie en vul je lijst met bezienswaardigheden aan. Bonus tip: zoek ook in het Engels. Daar haal je vaak nog wat extra highlights uit. Wat betreft leuke barretjes en restaurants gebruiken wij altijd heel eenvoudig Tripadvisor. Wil je liever minder mainstream en meer genieten van het lokale leven? Neem dan eens een kijkje op de website van Spotted by Locals of Like a Local Guide

 

Stap 8: Vergeet de praktische reiszaken niet

Reserveer je treinen, sluit een reisverzekering af, neem een creditcard mee en check hoe je het goedkoopst en handigst reist in de stad van je bestemming. Voor de meeste treinen geldt dat je hiervoor een plekje moet reserveren en dat je een klein bedrag aan toeslag betaalt. Je kunt de hogesnelheidstreinen en nachttreinen meestal vanaf drie maanden van tevoren reserveren. Reis je niet in de hoogseizoen en niet in het weekend? Dan kun je in de praktijk bij aankomst in een stad ook meteen op het station jouw volgende trein reserveren. Zo heb je wat meer vrijheid en hoef je niet alles van tevoren vast te leggen. Wil je nóg flexibeler op reis? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk regionale treinen te nemen. Hierbij kun je namelijk op de dag zelf nog bepalen welke trein je neemt en heb je dus alle vrijheid. 

 

Om nog even de bezorgde, maar goed bedoelde ouder uit te hangen. Zorg voor een goede reisverzekering en een creditcard. Betaalpassen begeven het soms of worden weleens geweigerd in het buitenland. Op vakantie heb je geen zin om uren aan de telefoon te zitten met je bank, dus neem naast je  betaalpas ook een creditcard mee. En de laatste tip wordt vaak vergeten, maar zeker niet onbelangrijk. Zoek uit hoe je het goedkoopst en handigst reist met het openbaar vervoer op al je bestemmingen. Er bestaan namelijk vaak speciale toeristenkaartjes voor het OV of meerdaagse kaarten waar je flink op kunt besparen.

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over waar je (goedkope) treintickets vindt en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.