Laatst bijgewerkt op: 06-10-2021.

Hoe lang is het met de trein naar

Heb jij een wereldkaart in huis hangen en kun je er net als wij niet lang genoeg naar staren? Dromen van een nieuwe reis en fantaseren over de geweldige avonturen die er op je liggen te wachten. Je eigen reis uitstippelen is misschien wel het leukste gedeelte van de voorpret. Maar je treinreis uitstippelen is wat lastiger dan een vliegreis of roadtrip. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn als je de juiste informatie weet te vinden. Aangegeven reistijden tussen Europese steden op treinticket boeking websites verschillen soms nogal. In dit artikel geven we je wat handvaten om aan te geven wat de meest gangbare reistijden tussen steden zijn. Onderaan deze pagina geven we tot slot een inschatting van de kosten en het te verwachtte aantal keer dat je moet overstappen.  

 

De uitgebreide kaart van Interrail geeft een handig overzicht in de treinverbindingen tussen Europese steden. Om de kaart leesbaar te houden, zijn alleen de noodzakelijke knooppuntstations benoemd. Voor gebieden met een hoge spoorwegdichtheid, zoals Zwitserland, zijn detailkaarten opgenomen. Dat geldt ook voor Noord-Europa (Scandinavië). De spoorwegdichtheid is daar wat lager, maar het landoppervlak is zo groot dat het niet helemaal op de kaart past.

 

Europees spoor routenetwerk

Europese spoorwegkaart van interrail

Geen werelddeel is zo gemakkelijk per trein te bereizen als Europa. Alle landen hebben een eigen spoorwegmaatschappij en een efficiënt netwerk van treinen. Alle grote steden in Europa zijn per trein te bereiken. Maar het is soms lastig te achterhalen hoe lang de reistijd is tussen bepaalde Europese steden is. Bovenstaande kaart is dus een handig begin om je favoriete bestemmingen op te sommen. Helaas heb je vaak maar enkele weken vakantie en niet alle tijd van de wereld om te reizen. Het is daarom praktisch om te weten welke bestemmingen er op 1 dag reizen zijn vanaf Utrecht. Hiermee maak je je planning lekker realistisch. 

 

Europese reistijden met de trein: welke bestemmingen bereik je in 1 dag?

De reistijdenkaart van Rover heeft handig op een rij gezet welke bestemmingen in 24 uur met de trein vanuit Utrecht te bereiken zijn. De reistijden per trein naar een bepaalde bestemming verschillen soms sterk, zeker als de bestemming verder weg ligt. Met de Thalys reis je bijvoorbeeld in 7 uur naar Marseille (1000 km). Kopenhagen ligt hemelsbreed op 620 km van Utrecht, maar je reistijd is flink langer. Je doet er in totaal 11 uur over naar de hoofdstad van Denemarken.

 

Reiziger reistijden met de trein door Europa. Bron: Rover. Disclaimer: Glasgow en Edinburgh staan geografisch verkeerd op de kaart. De tijdsaanduiding klopt wel.

Reistijden kaart met de trein tussen Europese steden

Als je tijdens je vakantie wil rondreizen met de trein, is het handig om te weten hoe lang je erover doet tussen bepaalde Europese steden. Op de reistijden kaart van Europa zie je makkelijk en snel hoe lang een treinreis duurt. De kaart is gemaakt door Interrail en voor het laatst geüpdatet in 2021. Helemaal actueel dus. 

 

Of download de kaart als PDF.

Reistijden kaart Europa van interrail

De reistijden tussen verschillende Europese steden zijn bruikbaar om te hebben. Maar om het helemaal praktisch te maken, hebben we daar de geschatte kosten van een treinticket bij gezet en het te verwachte aantal keren dat je moet overstappen tussen Amsterdam en de rest van Europa. De informatie is op basis van een enkele reis, zonder stoelreservering en minimaal 2 maanden vooruit geboekt. Soms kan een treinreis sneller, maar dan betaal je meer. Soms kan een reis langer duren, maar dan betaal je minder. We hebben zelf de inschatting gemaakt wat de beste prijs kwaliteit verhouding is. De informatie op deze pagina helpt je om een perfecte planning te maken voor een avontuurlijke treinreis. 

 

We werken aan een tool waarin je niet alleen Amsterdam als vertrekpunt neemt, maar ook alle andere grotere en bekendere Europese steden. 

 

Hoe lang duurt een treinreis naar België 

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Antwerpen 1 uur en 50 minuten € 20 0x
Brugge 2 uur en 45 minuten € 47 2x
Brussel 2 uur en 47 minuten € 25 0x
Gent 2 uur en 18 minuten € 47 1x

Hoe lang duurt een treinreis naar Duitsland

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Berlijn 6 uur en 22 minuten € 30 0x
Düsseldorf 2 uur en 8 minuten € 20 0x
Frankfurt 3 uur en 53 minuten € 30 0x
Hamburg 5 uur en 4 minuten € 30 1x
Keulen 2 uur en 37 minuten € 20 0x
München 7 uur en 36 minuten € 40 1x

Hoe lang duurt een treinreis naar Frankrijk

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Bordeaux 6 uur en 41 minuten € 76 1x
Lille 3 uur en 20 minuten € 48 1x
Marseille 7 uur en 40 minuten € 95 1x
Parijs 3 uur en 20 minuten € 35 0x

Hoe lang duurt een treinreis naar het Verenigd Koninkrijk

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Edinburgh 8 uur en 50 minuten € 90 1x
Glasgow 9 uur 41 minuten € 90 1x
Londen 4 uur en 20 minuten € 55 0x

Hoe lang duurt een treinreis naar Oostenrijk

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Innsbruck 10 uur en 10 minuten € 40 2x
Salzburg 9 uur en 34 minuten € 40 2x
Wenen 13 uur en 49 minuten € 99 (ligplaats) 0x

Hoe lang duurt een treinreis naar Zwitserland

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Basel 6 uur en 39 minuten € 38 0x
Bern 7 uur en 48 minuten € 47 1x
Zürich 7 uur en 36 minuten € 38 3x

Hoe lang duurt een treinreis naar Italië

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Milaan 11 uur en 39 minuten € 50 2x
Rome 14 uur en 17 minuten € 60 2x
Turijn 11 uur en 30 minuten € 50 2x

Hoe lang duurt een treinreis naar Oost Europa

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Boedapest (Hongarije) 16 uur en 49 minuten € 90 (incl. ligplaats) 1x
Warschau (Polen) 12 uur en 33 minuten € 40 1x
Bratislava (Slowakije 12 uur en 15 minuten € 50 2x
Ljubljana (Slovenie) 14 uur en 4 minuten € 60 2x
Praag (Tsjechie) 12 uur en 36 minuten € 40 1x

Hoe lang duurt een treinreis naar Spanje

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Barcelona 11 uur en 18 minuten € 95 1x
Madrid 14 uur en 39 minuten € 120 2x

Hoe lang duurt een treinreis naar Scandinavië 

Stad Reistijd Prijs Overstappen
Kopenhagen 10 uur en 33 minuten € 40 2x
Oslo 18 uur en 33 minuten € 115 3x
Stockholm 16 uur en 39 minuten € 70 3x

Zet anderen op het juiste spoor

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over waar je (goedkope) treintickets vindt en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.