Laatst bijgewerkt: 19-10-2021

De autoslaaptrein in 2021

Vroeger reden er door heel Europa autotreinen (ook wel autoslaaptreinen genoemd). Hiermee kon je je eigen auto op de autotrein zetten voor een vakantie naar Italië, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en zelfs Turkije. De autotrein is een alternatieve oplossing om van je auto te genieten op vakantie, zonder dat je zelf naar de bestemming rijdt. Lekker ontspannen reizen en alle vrijheid bij aankomst op je vakantiebestemming. Tegenwoordig rijden er veel minder autoslaaptreinen dan tientallen jaren geleden. Maar de autotrein bestaat anno 2021 nog steeds. We geven je graag een overzicht van welke routes er nog bestaan die vanuit Nederland en België relevant zijn. 

 

autotrein-naar-hamburg-duitsland-2021-2022-treinreizen-europa

Hamburg

Wat is een autoslaaptrein?

Als je jonger bent dan 20 jaar, heb je waarschijnlijk nog niet eerder van het fenomeen autoslaaptrein gehoord. Daarom een korte uitleg voor de jongere lezers. De autoslaaptrein is een trein die als een gewone slaaptrein functioneert. Het voordeel van de autotrein is, is dat je je auto of motorfiets in een treinwagon parkeert en je vervolgens alle andere autofiles voorbij raast. Dit doe je terwijl je in een comfortabel bed slaapt en je de volgende ochtend wakker wordt (vlak)bij je vakantiebestemming.  Je komt niet gebroken aan na een lange reis, je hoeft ook geen rekening te houden met hotelovernachtingen langs de snelweg én je betaalt nergens tol. Als je op tijd boekt, bespaar je redelijk wat uit. Of het nou geld is of energie die je niet hoeft te steken in het regelen van allerlei randzaken tijdens je welverdiende vakantie. En bovenal bespaar je extra CO2 uitstoot.

 

Waarom rijden er bijna geen autoslaaptreinen meer?

In de afgelopen tientallen jaren zijn vliegtickets steeds goedkoper geworden, waardoor mensen meer zijn gaan vliegen. Daarnaast verloor de autotrein in de jaren '80 zijn aantrekkingskracht met de ontwikkeling van de autosnelwegen en werd vanaf die periode het comfort in auto's steeds beter, die waren ook op lange reizen betrouwbaarder. De bezettingsgraad op de meeste autoslaaptreinen werd steeds minder. Hierdoor is het gebruik van de autotrein zo ver gedaald, dat de meeste autoslaaptreinen in Europa inmiddels zijn uitgestorven. 

 

Is er nog een autotrein?

De autotrein bestaat gelukkig nog steeds, maar in 2021 is dat in ver afgeslankte vorm ten opzichte van 20 jaar geleden. De autoslaaptrein rijdt nog steeds in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Kroatië en Finland. Zelfs als je helemaal met de autotrein naar Turkije wil, is dat nog mogelijk. De beste optie vanuit Nederland of België is om in Düsseldorf te beginnen. De autoslaaptrein vanuit Den Bosch rijdt niet meer. 

 

Autoslaaptrein kaart

Laatst bijgewerkt in oktober 2021

Bruin: Hamburg <> Innsbruck/München 

Grijs: Hamburg <> Lörrach (Basel)

Donkergroen: Hamburg <> Verona 

Donkerblauw: Hamburg <> Villach

Roze: Düsseldorf <> Innsbruck

Turquoise: Düsseldorf <> Verona

Wit: Düsseldorf <> Villach

Geel: Villach <> Edirne

PaarsWenen <> Livorno

Rood: Zagreb <> Split

Zwart: Graz <> Zurich 

Groen: Zurich <> Zagreb

Oranje: Bratislava <> Split

Blauw: Feldkirch <> Wenen

Celeste: Feldkirch <> Villach

 

 

Autoslaaptrein Nederland (Den Bosch) bestaat niet meer

De Nederlandse autoslaaptrein die reed vanaf Den Bosch bestaat sinds 2015 niet meer. Vanuit Nederland en België kun je echter prima richting Italië en Oostenrijk reizen door de autoslaaptrein vanuit Düsseldorf. 

 

Autoslaaptrein vanaf Duitsland

Het populaire bedrijf Autoslaaptrein gooide in 2015 de handdoek in de ring waarna een ander Nederlands bedrijf, Treinreiswinkel, het stokje overnam. In de zomer van 2016 en 2017 hadden zij hun eigen autotrein: Auto Express Italia. Maar niet veel later gooiden ook zij de handdoek in de ring. Het Duitse Urlaubs-Express (urlaub is Duits voor vakantie) stapte vervolgens tot nu toe succesvol in. Vanaf de zomer van 2018 rijden zij wekelijks tussen Düsseldorf en Verona met een autotrein. In de tussentijd is hun pakket steeds verder uitgebreid en zijn er geen Deutsche Bahn autotreinen meer.  

 

Met de Urlaubs-Express reis je van Hamburg en Düsseldorf naar Innsbruck, Villach (beide Oostenrijk) en Verona (Italië). Vanaf Hamburg kun je ook nog naar München en Lörrach (vlakbij Basel in Zwitserland). 

 

Autoslaaptrein tussen Düsseldorf en Verona

De Urlaubs-Express tussen Dusseldorf en Verona rijdt in 2022 vanaf 20 mei wekelijks tot en met 30 september. Handig om te weten: in Düsseldorf geldt normaal gesproken een lage-emissiezone voor auto's. Maar als je in het bezit bent van een geldig autotreinticket, heb je toegang tot de autotreinterminal, ongeacht de (eventuele hoge) emissie van je voertuig.

 

Met de autotrein naar Innsbruck

Met de autotrein van Hamburg naar Innsbruck

Waar de autotreinen een uitstervend ras zijn, heeft Urlaubs-Express op het traject Hamburg - Innsbruck zelfs concurrentie. ÖBB Nightjet biedt daar namelijk ook haar diensten aan. En dat doen ze gezien de dienstregeling van Urlaubs-Express niet onverdienstelijk. Urlaubs-Express rijdt in 2022 namelijk maar 2 keer van Hamburg naar Innsbruck, op 4 en 18 augustus 2022. Voor ÖBB is dit het enige autotrein traject naar Duitsland, maar ze rijden nagenoeg wel elke dag van het jaar. 

 

Met de autotrein van Düsseldorf naar Innsbruck

Op de verbinding Düsseldorf - Innsbruck is de Urlaubs-Express de enige aanbieder om je met een auto of motorfiets op de trein te verplaatsen. In 2022 rijden ze tussen juni en oktober 7 keer. 

 

autotrein-naar-innsbruck-duitsland-2021-2022-treinreizen-europa

Innsbruck

Autoslaaptrein in en naar Oostenrijk

Waar het Duitse Urlaubs-Express het stokje succesvol overnam van de mislukte Nederlandse initiatieven, is het Oostenrijkse ÖBB Nightjet misschien wel nog harder aan de weg aan het timmeren. Ze hebben in 2021 de nachttrein geherintroduceerd tussen Amsterdam en Wenen en hebben daarnaast nog een prachtig autotrein netwerk liggen in Oostenrijk. 

 

Urlaubs-Express naar Oostenrijk in 2022

De Urlaubs-Express rijdt in de zomer van 2022 bijna wekelijks vanaf Düsseldorf en Hamburg naar Oostenrijk. De dienstregeling begint halverwege mei 2022 en gaat door tot eind september 2022. De rest van het jaar rijdt de Urlaubs-Express geen autoslaaptrein naar Oostenrijk.

 

ÖBB Nightjet autotrein binnen Oostenrijk in 2021/2022

ÖBB heeft de meeste internationale autotreinen opgeheven. Ze rijden alleen nog tussen Innsbruck en Hamburg in Duitsland en tussen Wenen en Livorno in Italië. Oostenrijk heeft samen met Finland echter nog als enige een goede autotrein infrastructuur voor binnenlandse reizen. Wenen, Innsbruck, Graz, Villach en Bregenz zijn allemaal met elkaar verbonden dankzij de ÖBB. Deze autotreinen rijden nagenoeg elke dag op elk traject en het hele jaar door. Je boekt maximaal 180 dagen voor vertrek.

 

autotrein-naar-oostenrijk-wenen-2021-2022-treinreizen-europa

Wenen

Autoslaaptrein naar Italië

De autotrein naar Italië is stukje bij beetje vanaf steeds meer locaties opgeheven. In 2021 rijden er nog 3 autoslaaptreinen naar Italië. De Urlaubs-Express rijdt vanaf Düsseldorf en Hamburg naar Verona in het noorden van Italië en ÖBB rijdt vanaf Wenen naar Livorno, aan de westkust net onder Pisa.

 

Urlaubs-Express naar Italië in 2022

De Urlaubs-Express rijdt in de zomer van 2022 wekelijks vanaf Düsseldorf en Hamburg naar Verona. De dienstregeling begint op 20 mei 2022 tot en met 30 september 2022. De rest van het jaar rijdt de Urlaubs-Express geen autoslaaptrein naar Italië.

 

ÖBB Nightjet naar Italië in 2022

ÖBB heeft nog geen dienstregeling bekendgemaakt voor 2022. In 2021 reden ze tussen eind mei en begin oktober op woensdag en vrijdag tussen Wenen en Livorno. In augustus 2021 reden ze twee weken naar Verona in plaats van Livorno. We wachten op antwoord van ÖBB wanneer (en of) ze deze dienstregeling bekendmaken. Of houd het via de website van ÖBB zelf in de gaten.

 

autotrein-naar-italie-verona-2021-2022-treinreizen-europa

Verona

Autoslaaptrein naar en van Turkije

De Optima Express faciliteert al meer dan 30 jaar de reis van West- en Centraal-Europa naar Turkije met auto's of motorfietsen. De trein vertrekt vanuit Villach in Oostenrijk en legt meer dan 1400 km af tot hij uiteindelijk in Edirne aankomt. Je komt onderweg door Slovenië, Kroatië, Servië en Bulgarije. Edirne is de eerste grote Turkse stad en ligt aan de Turkse grens met Griekenland en Bulgarije. Vanaf Edirne ben je met de auto binnen een half uur in Istanbul of Tekirdag. In Tekirdag kun je nog de Bandirma-veerboot nemen naar de Agaeïsche kust.

 

De Optima Express is niet alleen handig voor motorvoertuigen. Ook voor mensen zonder motorvoertuig is deze treinverbinding met Turkije een uitkomst. Het is een goede treinverbinding tussen Oostenrijk en Turkije. Ze rijden de autotrein minimaal 1x per week tussen april en november. De reis van Oostenrijk naar Turkije duurt ongeveer 34 uur.

 

Optima Express van Oostenrijk naar Turkije in 2021/2022

Optima Express heeft nog geen dienstregeling bekendgemaakt voor 2022. In 2021 reden ze tussen eind juni en begin november. In de zomer van 2021 reden ze tussen juli en oktober meerdere keren per week. We wachten op antwoord van Optima Express wanneer (en of) ze deze dienstregeling voor 2022 bekendmaken. Of houd het via de website van Optima Express zelf in de gaten.

 

autotrein-naar-finland-2021-2022-treinreizen-europa

Helsinki

Autotrein Kroatië 

De zomerslaaptrein van Zagreb naar Split en terug heeft ook een treinwagon voor motorvoertuigen. Deze autotrein optie rijdt dagelijks in de zomermaanden, maar veel informatie hierover is niet direct online beschikbaar. Vraag ernaar op het station als je daar aankomt. Of zoek het zelf nog een keer in de zoekmachines voor de zekerheid (mocht je dan meer vinden dan wij, horen we dat uiteraard graag). 

 

Autotrein binnen Finland

Wil je met de auto naar Finland, maar heb je geen zin om dat enorme stuk met de auto af te leggen? Dan kun je het beste met de auto naar Travemünde rijden, een uurtje ten noordoosten van Hamburg in Duitsland. Vanaf daar vaart Finnlines meerdere keren per week met een veerboot van Travemünde naar Helsinki in Finland. Heb je in het oogstrelende Finland nog steeds geen zin om auto te rijden? Dat komt dan goed uit, want net als in Oostenrijk heeft Finland een uitstekend binnenlands autotrein netwerk, uitgevoerd door VR Group. Deze autotreinen rijden nagenoeg elke dag op elk traject en het hele jaar door. 

 

Autotrein kaart Finland

Laatst bijgewerkt oktober 2021

Rood: Helsinki (Pasila All)  <> Rovaniemi

Blauw: Helsinki (Pasila All) <> Kolari

Geel: Helsinki (Pasila All) <> Oulu

Turquoise: Helsinki (Pasila All) <> Kemijärvi

Paars: Tampere <> Rovaniemi

Bruin: Tampere <> Kolari

Groen: Turku <> Rovaniemi

 

De autoslaaptrein is opgeheven in veel Europese landen

Autotrein in Frankrijk

Frankrijk had een enorm netwerk als het gaat om de autotrein. De Franse spoorwegmaatschappij OUI.sncf heeft echter moeten concluderen dat het niet rendabel genoeg meer was. Eerst heeft het in 2010 alle Franse autotreinen vanaf Calais opgeheven en in 2019 stopte de autotrein in heel Frankrijk met rijden. 

 

Autotrein in Engeland 

Er rijden ook geen autotreinen binnen het Verenigd Konikrijk. Deze stopten al in 1995. Van en naar het Britse eiland ben je nu aangewezen op verschillende veerdiensten of door de kanaaltunnel met Eurotunnel. De Eurotunnel is een unieke dubbele tunnel onder het Engelse Kanaal. De tunnel verbindt Folkestone in Zuidoost-Engeland met Coquelles in het Nord Pas-de-Calais in Frankrijk. Door de tunnel rijden shuttletreinen die auto’s, campers en touringcars vervoeren.

 

autotrein-naar-zagreb-kroatie-2021-2022-treinreizen-europa

Zagreb

Wat zijn de kosten voor een autoslaaptrein?

Kosten Urlaubs-Express

De prijzen variëren sterk vanwege de grote verschillen in afstanden tussen verschillende routes. De bedragen verschillen in de kosten van het voertuig, of je een privé of losse ligplaats wil, of je huisdieren meeneemt en uiteraard met hoeveel personen je reist. Houd per enkele reis rekening met enkele honderden euro's. Check de boekingspagina om een beter idee te krijgen van de prijzen.

 

Kosten ÖBB Nightjet

De prijzen variëren sterk vanwege de verschillen in afstanden tussen verschillende routes. De bedragen verschillen in de kosten van het voertuig, of je een privé of losse ligplaats wil en uiteraard met hoeveel personen je reist. Check de boekingspagina om een beter idee te krijgen van de prijzen.

 

Kosten Optima Express

De kosten bedragen ongeveer € 259 voor een enkele reis met een auto. Daar komen nog overnachtingskosten van ongeveer € 149 per persoon in een gedeelde kamer met 6 slaapplaatsen bij. 

 

Kosten VR Group Finland

De kosten bedragen ongeveer € 199 voor een enkele reis met een auto inclusief twee personen in een gedeelde kamer met 6 slaapplaatsen of € 219 in een kamer voor privégebruik van twee personen.

 

autotrein-naar-bratislava-slowakije-2021-2022-treinreizen-europa

Bratislava

Waar reserveer je voor de autoslaaptrein in Europa?

Boek de Urlaubs-Express 

Met de Urlaubs-Express reis je van Hamburg en Düsseldorf naar Innsbruck, Villach (beide Oostenrijk) en Verona (Italië). Vanaf Hamburg kun je ook nog naar München en Lörrach (vlakbij Basel in Zwitserland). 

 

Boek de autotrein van ÖBB Nightjet 

ÖBB rijdt tussen Innsbruck en Hamburg in Duitsland en tussen Wenen en Livorno in Italië. Oostenrijk heeft een goede autotrein infrastructuur voor binnenlandse reizen. Wenen, Innsbruck, Graz, Villach en Bregenz zijn allemaal met elkaar verbonden dankzij de ÖBB. Deze binnenlandse autotreinen rijden nagenoeg elke dag op elk traject en het hele jaar door. Ook de autotrein naar Hamburg gaar vrijwel elke dag. De dienstregeling voor de autotrein naar Italië in 2022 is nog niet bekend. 

 

Boek de Optima Express

De trein vertrekt vanuit Villach in Oostenrijk en legt in 34 uur meer dan 1400 km af tot hij uiteindelijk in het Turkse Edirne aankomt. De dienstregeling voor 2022 is nog niet bekend. 

 

Boek met VR Group voor de autotrein in Finland 

Finland heeft een uitstekend binnenlands autotrein netwerk, uitgevoerd door VR Group. Deze autotreinen rijden nagenoeg elke dag op elk traject en het hele jaar door, tussen Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Rovaniemi, Kolari en Kemijärvi.

 

Maximale voertuigafmetingen autotrein

Niet alle motorvoertuigen zijn geschikt voor de autotrein. De maximale afmetingen voor voertuigen verschillen per spoorwegmaatschappij, maar komt vaak neer op maximaal 1,98m hoogte, maximaal 5,30m lengte (met aanhanger maximaal 10m) en een maximale breedte van 1,95m (gemeten met ingeklapte buitenspiegels). Controleer voor het boeken dus goed of je auto met de trein mee kan.

 

Autoslaaptrein-treinreizen-europa-2021

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt ook met de trein overal. We helpen je graag aan treinreistips over waar je (goedkope) treintickets vindt, over hoe je je treinreis plant en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.