8x Voordelen om met de trein te reizen

Reizen met de trein wordt steeds populairder. Toch heeft interraillen zijn imago soms niet mee bij de reiziger die naar het buitenland wil. Het is traag, het oogt duur en er zijn ingewikkelde dienstregelingen. Maar kloppen al die meningen wel? In onze ogen niet. Reizen met de trein is fantastisch en om je te overtuigen de auto of vliegtuig eens links te laten liggen, geven we je 8 redenen waarom je met de trein moet reizen.

 

1. Je komt onderweg naar je bestemming al tot rust

Met een Interail-pas op zak loop je zo het station op en zit je binnen enkele minuten in je treinstoel. Je hoeft je niet te haasten naar het vliegveld om je bagage op tijd in te checken en je hoeft je aandacht ook niet continu op de weg te houden als je met de auto op vakantie gaat. In de trein kun je lekker de benen strekken. Meestal heb je genoeg ruimte om je benen languit voor je uit te schuiven en als je het zitten zat bent, loop makkelijk even heen en weer door de trein. Vaak kun je op tussenliggende stations ook nog even een luchtje scheppen. Op deze manier ontstress je meteen. Je vakantie begint aan boord van de trein en doordat je de tijd neemt om te reizen, weet je (weer) wat écht reizen is. 

 

2. Geniet van de steeds veranderende omgeving

In de trein krijg je een goede indruk van het land waardoor je reist. Als je ergens naartoe reist met de auto, kun je niet echt van de omgeving genieten. Je moet namelijk je aandacht op de weg en het verkeer om je heen houden. In het vliegtuig zie je natuurlijk helemaal niets anders dan wolken of als je geluk hebt grote lappen land en lichtjes van een stad ter grootte van Madurodam. In de trein krijg je de landschappen en indrukken van een land wel mee. Je droomt heerlijk weg en bewondert vaak elk uur een ander landschap of omgeving.

 

3. Je reist milieuvriendelijker dan met het vliegtuig

De CO2-uitstoot per vervoersmiddel berekenen, blijkt lastig. Verschillende organisaties gebruiken andere methodes en waardes waarmee ze meten. In alle gevallen stoot het vliegtuig minimaal 2 keer zo veel CO2 uit als de trein. Als we kijken naar het maximum, dan kan dit oplopen tot 11 keer zo veel CO2-uitstoot als je reist met het vliegtuig ten opzichte van de trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Er zit echter wel een verschil in type trein waarmee je reist en in welk land je hiermee over het spoor rijdt. Ook verschilt het per land hoe de elektriciteit wordt opgewekt. In Polen gebeurt dit bijvoorbeeld nog met kolen (grotere impact op CO2-uitstoot) en in Frankrijk wordt er veel elektriciteit opgewekt uit kernenergie (minder impact op CO2-uitstoot). Maar goed, deze verschillen zijn allemaal meegenomen in de berekeningen naar het verschil in CO2-uitstoot tussen het vliegtuig en de trein. Met de trein reis je altijd groener en duurzamer. Lees ook onze 10x Verschillen in reizen met de trein of het vliegtuig.

 

4. Je stapt uit in het hartje centrum van elke stad

De meeste treinstations bevinden zich in het centrum van de stad. Als je de trein uitstapt, ben je precies waar je zijn wilt. Je voelt meteen dat je in een andere stad bent met een andere cultuur en gewoontes. Je loopt niet over een kille luchthaven om vervolgens nog een trein, bus of taxi naar het centrum te moeten regelen. Je loopt het station uit en kunt meteen genieten van de sfeer die je vakantiebestemming met zich meebrengt. 

 

Treinstation Duitsland uitzicht naar buiten monumentaal pand met veel glazen en reizigers die traplopen

5. Comfort en ruimte aan boord

Je mag zoveel bagage meenemen als je wil, zonder extra kosten. Zolang je je bagage zelf kan dragen natuurlijk. Je legt je bagage boven je in een rek, onder je stoel of aan het begin van de coupé en je hebt je spullen altijd binnen handbereik. Je hoeft geen rekening te houden met wat je meeneemt (wat soms een nadeel is en je koffer ontilbaar blijkt). Je mag ook je eigen eten en drinken meenemen, inclusief grote flessen water. Niemand van de douane die je vraagt om het weg te gooien of zo snel mogelijk op te drinken. Koos je op het vliegveld voor het laatste? Grote kans dat je dan tijdens de vlucht naar het toilet moet. In de trein hoeft je hele rij niet ongemakkelijk op te staan, omdat jij je plas niet langer kunt ophouden. Als je blaas vervolgens weer leeg is, heb je in de meeste treinen ook nog een gezellig barrijtuig waar je wat lekkere versnaperingen haalt om bij te tanken en via de stopcontacten je telefoon op te laden. Kun je meteen even je social media checken via de wifi en afkoelen onder de airco.

 

6. Reizen met de trein kan ook goedkoop

Reizen met de trein heeft het imago duur te zijn. Maar is het internationale treinkaartje echt zo prijzig, of lijkt dat maar zo? De kaartjes voor de Thalys, de tgv en ook voor de Eurostar naar Londen volgen dezelfde wetten als die voor een vliegticket. Op basis van historische en actuele reserveringen bepalen de vervoerders de prijzen: ze kijken naar vraag en aanbod. Ze vallen niet onder de afspraken die de Nederlandse, Belgische en Franse overheden met hun spoorwegmaatschappijen hebben gesloten, met maximumtarieven.

 

Het is dus belangrijk om er vroeg bij te zijn, net als met het boeken van een vlucht. Je kunt bijvoorbeeld zonder problemen voor € 80,- heen en weer naar München, maar je moet er vroeg bij zijn. NS International biedt vroegboekers geregeld kortingen aan die oplopen tot 75 procent. Tijd is ook kostbaar, hoor ik je denken. Maar volgens NS International zijn reizigers over het spoor tot 700 kilometer van deur tot deur niet langer onderweg dan vliegtuigpassagiers. 

 

Toegegeven: vliegen kan vaak nóg goedkoper dan de trein, maar vergeet de extra kosten niet voor het kopen van eten en drinken op het vliegveld of tijdens je vlucht, het eventueel parkeren van je auto op Schiphol en de kosten voor vervoer naar het centrum van de stad. Met de trein heb je hier geen last van. Net als inchecken, boarden en een transfer naar het centrum. Dat reizen met de trein goedkoper kan, leggen we in 10 tips om goedkoop met de trein te reizen uit. 

 

7. Flexibel op weg naar duizenden bestemmingen

Ontdek zelfs de kleinere en onbekendere bestemmingen met de trein. Er zijn dagelijks meerdere verbindingen naar duizenden bestemmingen in Europa. Hierdoor kies je een tijdstip dat het beste aansluit bij jouw wensen. Kun je goed slapen terwijl je reist? Dan is de nachttrein een perfecte combinatie als je wat verder weg gaat of naar meerdere bestemmingen wil in een korte periode. Europa beschikt over een uitgebreid spoornetwerk en de bereikbaarheid is op veel plaatsen de afgelopen jaren al sterk verbeterd. De wat meer onontdekte, kleinere steden bezoeken wordt dus makkelijker en dat zal de komende jaren alleen nog maar beter worden. 

 

8. Treinreizen is leuker voor de kinderen

Geen vliegstress voor kinderen of weinig ruimte op de achterbank van de auto. In de trein is er genoeg te doen én te zien. Ze kunnen er makkelijk een spelletje spelen of heerlijk naar buiten kijken. En een stukje lopen is een stuk eenvoudiger. Voor de kinderloze treinreizigers onder ons: in de trein heb je minder kans op krijsende kinderen om je heen. 

 

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt.