10x Verschillen in reizen met de trein of het vliegtuig

Het vliegverkeer is één van de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis. Toch pakken veel reizigers elke keer weer het vliegtuig, zelfs voor kleinere reisafstanden naar bijvoorbeeld Londen. Een duurzaam alternatief als de trein ligt voor de hand. Zelfs de CEO van KLM Pieter Elbers geeft toe dat we teveel vliegen: "korte vluchten tot ongeveer 700 kilometer moeten vervangen worden door de trein." Dit schreef hij in 2018 in een brief genaamd 'Geef het spoor vleugels', die verschillende media oppikten. Als zelfs de grote baas van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij aangeeft dat we meer treinreizen in Europa moeten maken, betekent dit dat er veel positieve verschillen en redenen zijn om te reizen met de trein in plaats van met het vliegtuig. Wij sommen 10 verschillen op.

 

1. Verschil in tijd die je voor vertrek aanwezig moet zijn

Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, moet je vaak 1,5 uur tot 2 uur voor vertrek op het vliegveld zijn, terwijl je met een treinreis 10 minuten van tevoren aanwezig moet zijn (als je nog een kop koffie wil halen en niet wil rennen om je trein te halen).

 

2. Bagage limiet versus geen limiet

In het vliegtuig is beperkt ruimte voor bagage. Voor ingecheckte bagage betaal je zelfs, terwijl er aan de gratis mee te nemen handbagage strenge voorwaarden zitten. Zo mag je koffer niet groter en zwaarder zijn dan bepaalde afmetingen en gewicht. In de trein neem je gratis én zoveel bagage als je kunt dragen mee op reis. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vloeistoffen die niet mee het vliegtuig in mogen, zoals een fles water. Dat is natuurlijk geen enkel probleem in de trein.

 

3. Inchecken en afhalen van je koffer

In het vliegtuig zit je dus gebonden aan strenge voorwaarden wat je handbagage betreft. Ga je langer weg dan een weekend? Dan is de kans groot dat je bagage moet inchecken. Dit betekent dat je soms in lange rijen terechtkomt bij vertrek. En als je dan eindelijk het vliegtuig uit bent en het idee hebt dat je vakantie nu écht begint, moet je nog op je koffer wachten bij de bagageband in de aankomsthal. 

 

4. Comfortabel reizen

In de trein heb je comfortabele stoelen en ruimte om te bewegen, zelfs in de tweede klasse is meer dan genoeg bewegingsvrijheid. Naar de WC gaan doe je zonder anderen op te laten staan, terwijl je in een vliegtuig als lange Hollander vaak je benen niet goed kwijt kunt. Je hebt krappe stoelen en naar het toilet gaan kun je beter van tevoren doen als je een korte vlucht neemt. In de eerste klasse van de trein heb je een nóg comfortabelere zetel en als je een beetje goed en op tijd zoekt, verschilt de prijs soms nauwelijks met een kaartje voor de tweede klas.

 

5. Uitzicht

In een vliegtuig zie je na het opstijgen vaak alleen nog maar een witte en saaie wolkendeken, als je überhaupt al uit het kleine raampje kunt kijken. Ook heb je te maken met kunstmatige luchtdruk (anders wordt vliegen wel erg lastig). In de trein tuur je eindeloos naar buiten door grote ramen ongeacht op welke stoel je zit. Ook heb je altijd frisse lucht om je heen (tenzij iemand besluit zijn fastfood-bestelling mee de trein in te nemen). 

 

10 verschillen in reizen met de trein of het vliegtuig stadscentrum met vliegtuig boven gebouwen op weg naar vliegveld buiten de stad

 

6. Internet en elektronische apparaten

Met een treinreis in Europa ben je altijd verbonden met het internet, heb je vaak een oplaadpunt of stopcontact in de internationale trein en kun je al je elektronische apparaten als een tablet of laptop altijd gebruiken. In het vliegtuig moet alles op air-mode, mag je tijdens het opstijgen de meeste apparaten niet gebruiken (tenzij je deze op je schoot zet) en ben je in de meeste vliegtuigen niet verbonden met het internet. 

 

7. Aangekomen op de eindbestemming

Als je dan eenmaal het vliegveld af bent, moet je nog in het centrum van de stad zien te komen. Afgezien van de extra kosten die dit nog met zich meebrengt, kost het ook extra tijd. Vaak ben je minimaal een half uur tot een uur onderweg om in het hartje centrum aan te komen. Met de trein heb je al deze problemen niet. Je komt aan in het hart van de stad en je hoeft waarschijnlijk niet ver te reizen naar je hotel, appartement of hostel. 

 

8. Gespannen versus ontspannen

Als je uit de trein komt, voel je je ontspannen en zit je vol energie. Als je aankomt op je eindbestemming en je hebt het vliegtuig genomen, ben je vaak gespannen en futloos. 

 

9. Kortingen

De meeste luchtvaartmaatschappijen geven geen korting aan jongeren of senioren. Er is één tarief voor volwassenen en als je met een groep reist, betaal je soms zelfs extra als je naast elkaar wil zitten. Als je met een internationale trein reist in Europa, krijg je vaak korting tot je 27e of als je de 65 jaar gepasseerd bent.  

 

10. Reizen met kinderen

Gaan de kinderen ook mee? Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Nederland met flinke korting of zelfs gratis. Dat is in het buitenland niet anders. Dat maakt een treinreis maken in Europa ideaal voor het hele gezin. Met de kinderen op reis met het vliegtuig? Dan betaal je vaak (bijna) even veel als een ticket voor een volwassene en betaal je soms zelfs extra om je baby op schoot te nemen. En dan maar hopen dat je kinderen tijdens de vliegreis niet in de stress schieten. Op vakantie gaan met de trein is veel leuker voor kinderen, zoals we in 8x Voordelen om met de trein te reizen ook al aangaven. Lekker veel ruimte, makkelijk een spelletje spelen en genieten van het steeds veranderende landschap. 

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waar je (goedkope) treintickets vindt.