10x Tips: goedkoop reizen met de trein in Europa

Als je met de trein door Europa reist, is een Interrail-pas meestal een goede optie. Interrail biedt vaak al een scherpe prijs voor jongeren, gezinnen en senioren, maar als je iets minder te besteden hebt en budget boven gemak kiest, zijn er een aantal alternatieven om je treinreis goedkoper te maken. We geven je 10x Budgettips voor treinreizen.

 

1. Boek over de grens 

Met de Interrail One Country Pass doorkruis je binnen één maand een heel land, maar met een aantal slimmigheidjes bespaar je soms behoorlijk op je internationale treintickets. Als je van plan bent om in één land te reizen met de trein, loont het vaak om je treinkaarten over de grens te kopen. Als je bijvoorbeeld met de Thalys naar Brussel wil, is het regelmatig goedkoper om een kaartje naar Parijs te kopen. Naar Berlijn is het soms goedkoper om bij de Tsjechische spoorwegen een ticket naar Praag te kopen en als je naar München wil, kan het juist goedkoper zijn om het Oostenrijkse OBB een ticket naar Innsbruck aan te schaffen.

 

Korting over de grens

  • Duitsland biedt korting met het Sparpreis Europa tarief (soms ook Europa-Spezial genoemd).
  • België is een eenvoudig treinland: je betaalt voor de afgelegde afstand, tenzij je met Thalys gaat natuurlijk. Er zijn vanaf Roosendaal en Maastricht voor iedereen verschillende kortingskaarten:
  • Frankrijk heeft een aantal budget-lijnen in het leven geroepen om de concurrentie aan te gaan met goedkope vliegtickets. Ouigo van SNCF Voyages en Izy van Thalys. 
  • Groot-Brittannië heeft de BritRail-pas
  • Zwitserland heeft de Swiss Travel Pass
  • Spanje is vaak relatief prijzig om met de trein te komen. Maar als je er eenmaal bent, maak dan gebruik van de Spain Pass.

 

2. Boek je treintickets ruim van tevoren

Vooruit plannen loont, maar als het op treinreizen aankomt, zijn we hier minder goed in dan bij het plannen van een vliegreis. Een woordvoerder van de NS gaf aan dat dit komt doordat de trein in ons dagelijkse systeem zit en we deze altijd kunnen in en uit stappen zonder iets te boeken. Maar voor treinreizen geldt vaak hetzelfde als voor het boeken van vliegtickets: vraag en aanbod bepalen (de meestal dure) prijs. Boek daarom altijd zo vroeg mogelijk om voordelige treintickets op de kop te tikken. Maar wat betekent 'zo vroeg mogelijk boeken' eigenlijk? In de praktijk komt dat (ongeveer) neer op het volgende:

 

3. Vermijd spitsuren en piekperiodes

Probeer spitsuren te vermijden, want in veel landen wordt de prijs van een treinkaartje (veel) duurder in de spits. Dit is in Nederland natuurlijk niet anders. Dit betekent niet dat je tot het middaguur moet wachten, want dat breekt je dag helemaal op. Meestal zijn de spitstijden om 9 uur voorbij en reis je meteen aanzienlijk goedkoper. Daarnaast starten de meeste mensen hun reis in het weekend; wanneer er minder goedkope treintickets beschikbaar zijn. Ben je flexibel? Dan is het goedkoper om te reizen op weekdagen, buiten de schoolvakanties en buiten de spits om.

 

4. Pak de nachttrein

De nachttrein is vanaf december 2020 terug in Nederland. Nu moet je vaak in Düsseldorf, Brussel of Keulen overstappen op de OBB Nightjet. De Oostenrijkse nachttreinspecialist en NS International starten met een dagelijkse nachttrein van Amsterdam naar München, Innsbruck en Wenen. Een nachttrein heeft als voordeel dat het goedkoper is dan een reguliere trein en is soms ook nog goedkoper dan het vliegtuig. Je reist terwijl je slaapt en komt dus uitgerust aan op je volgende bestemming. Een mooie tijdswinst dus als je een wat langere afstand moet overbruggen. Je moet van tevoren wel een zitplaats boeken en hiervoor extra betalen, maar dit geld streep je makkelijk weg tegen de ho(s)telkosten die je die nacht niet hoeft te maken. Enige nadeel is wel dat je niet kunt genieten van de prachtige omgeving die trein overdag doorkruist. 

 

10x Tips: goedkoop reizen met de trein in Europa trein over brug in Engeland

5. Kies voor de langere route

Overweeg om een langere route te nemen. Veel websites geven de snelste weg aan, inclusief hogesnelheidslijnen. De Thalys is bijvoorbeeld duurder dan de boemeltrein naar België. Neem dus niet de snelste route, maar een langere route. 

 

6. Reis met een groep

Reis je alleen met de trein of met een klein gezelschap? Vaak krijg je aantrekkelijke korting als je met een groep of gezin reist. Met een groep kun je kiezen om je aan te melden voor een groepsreis bij bijvoorbeeld NS International. Het Groepsticket is door NS de afgelopen jaren door misbruik flink aan banden gelegd, maar het bestaat nog steeds. Met een groepsticket reizen reizigers de hele weg samen in de trein. Kies je er dus voor om een langere route te nemen in Nederland? Dan levert het groepsticket nog een leuke korting op voor het eerste deel van je treinreis. 

 

(Groeps)reizen in coronatijd

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een reisadvies is niet bindend, maar reizen naar een land of gebied met kleurcode 'oranje' of 'rood' wordt afgeraden. Kleurcode 'groen' of 'geel' betekent dat reizen mogelijk is, maar dat er wel risico's zijn. Op Nederland Wereldwijd lees je de meest actuele reisadviezen per land. 

 

7. Gebruik je kortingskaart

Reis je in Nederland altijd met een kortingskaart in de trein? Vergeet die dan ook niet bij je internationale boeking te gebruiken. Je behoud namelijk je korting voor het Nederlandse deel van je reis. Scheelt toch weer wat euro's. Neem wel je OV-kaart mee om aan te tonen bij de conducteur dat je recht hebt op de korting. Let op: kortingen zijn niet van toepassing op Thalys en Eurostar.

 

8. Koop geen retourtje, maar splits je tickets

Reis je heen en weer tussen twee bestemmingen? Dan is het kopen van twee losse kaartjes vaak goedkoper dan een een retourtje. Als een land meerdere treinmaatschappijen heeft, vergelijk dan de prijzen. Soms is een ticket bij de ene maatschappij stukken goedkoper op de heenweg en bij de andere maatschappij de terugreis juist goedkoper. Vaak zijn twee losse treintickets bij verschillende maatschappijen dan gunstiger dan een retourtje bij één en dezelfde spoorwegmaatschappij. Hetzelfde geldt overigens ook als je met meerdere treinvervoerders van A naar B en van B naar C kunt reizen. Je reis splitsen loont regelmatig, zelfs als je met dezelfde treinmaatschappij een lange afstand aflegt. 

 

9. Zoek naar korting voor kinderen en senioren

Kinderen tot 12 - 15 jaar reizen in veel Europese landen tegen hoge korting en in sommige landen als Duitsland en België zelfs gratis onder begeleiding van hun (groot)ouders. Als deze grootouders 60 jaar of ouder zijn, reizen ze vaak ook tegen een mooi gereduceerd tarief. Dit geef je in de meeste gevallen meteen aan als je treintickets boekt, zodat je de korting haast niet mis kan lopen. 

 

10. Voor bijna dezelfde prijs in de 1e klas

Soms moet je jezelf een beetje verwennen. Met reizen in de 1e klas geniet van je meer comfort. Je hebt meer plaats, een maaltijdservice en gratis kranten en tijdschriften. En als je soms wat verder kijkt dan je neus lang is, zie je dat prijzen in de eerste klas soms niet zoveel onderdoen voor de prijs van een ticket in de tweede klas. Soms kom je een aangename verrassing tegen en is het verschil zo klein dat je voor slechts een geringe meerprijs in de 1e klas reist. 

 

Zet anderen op het juiste spoor 

Wil je je vrienden, familie en volgers enthousiast maken voor een treinreis door Europa? Zet ze dan gauw op het juiste spoor door dit met hen te delen. Zijn zij van de ruige natuur in Noord-Europa, van het authentieke Centraal-Europa, de zon in Zuid-Europa of een leuke stedentrip? Je komt met de trein overal. We helpen je aan treinreistips over hoe je je treinreis plant en waarom reizen met de trein voor een heerlijke vakantie zorgt.